Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka – Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe, które pieczemy w mikrofalówce. Składanki dodajemy po kolei i mieszamy. W oryginalnym przepisie była jeszcze kawa, ale ja zrezygnowałam, dodałam też trochę mniej kakao, dzięki temu ciasto jest rzadsze i bardziej wilgotne po upieczeniu. Jeśli chodzi o sam proces pieczenia, to trzeba trochę uważać. W przepisie, z którego korzystałam jest napisane, aby piec 2,5 do 3 minut, ale jak piekłam za pierwszym razem, to po 2,5 minutach ciasto było za bardzo spieczone, prawie przypalone, więc te 2 minuty dla mojej mikrofalówki okazały się akurat. Ciasto jest smaczne, wilgotne, gęste i najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi ze strony thenovicehousewife.wordpress.com

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka
Składniki na kubek o pojemności 300ml:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
3 łyżki nutelli
2-3 łyżki cukru (ja dodałam 2)
2,5 łyżki kakao
szczypta soli
4 łyżki mąki
dodatkowo:
możemy dodać 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki cynamonu

1. Do kubka wbić jajko i rozbełtać widelcem.

2. Dodać mleko, olej, wymieszać.

3. Dodać nutellę i energicznie wymieszać.

4. Wsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać.

5. Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać.

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka 1
przed pieczeniem

6. Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki (u mnie 800W) przez 2 minuty (można piec trochę dłużej 2,5 minuty, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliło).

Smacznego:)

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Print Friendly, PDF & Email

312 komentarzy do “Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka”

  1. Dzięń Dobry! Witam Panią serdecznie ! Ja robiłam tyle razy ciasto w domu i wyszło mi przepyszne ! Wszystkiem aż się uszy trzęsły tak im smakowało tylko ja zawsze nie dawałam nutelli , gdyż jej nie miałam lub było mi za słodkie. :) Ale teraz tylko wpadłam bo zapomniałam przepisu, a moja kuzynka ma jutro imieniny i chciałam jej zrobić małą nie spodzianke, chociaż ona nauczyła mnie robić te ciasto. :) Często wpadam na Pani stronkę bo tu, są wprost bajeczne przepisy :) Dziękuje jeszcze raz za wszystkie przepisy ! :) Pozdrawiam i żegnam ! ;)
    Martyna :)

    Odpowiedz
  2. ja nie próbowałam, ale wiem że niektórym wyszło to ciasto w piekarniku, prozę poszukać w komentarzach,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Własnie ja tez testuje z czym sie da:) dzis zrobiłam wersje light ze stawią zamiast cukru, z tahini( troszke) oraz sokiem z malin i lipy no i oczywiscie żurawina lub rodzynki:) mmmmmmmmm

    Odpowiedz

Dodaj komentarz