Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku – Dzisiaj coś na rozgrzewkę i poprawienie krążenia:). Kawa z whisky, lekko słodzona i podana z bitą śmietaną. Tak, wiem, wiem… kawy po irlandzku nie podaje się z bitą śmietaną, tylko ze spienioną oraz z palonym cukrem, ale ja chciałam uprościć i polepszyć smak. Wypróbowałam obie wersje i ta z bitą śmietaną jest o wiele smaczniejsza, to coś dla mnie:). Alkoholu dodałam tyle, że jest wyczuwalny delikatnie i dobrze współgra z kawą, ale możemy go dodać według własnego uznania. Na mroźny dzień idealna… Polecam.

Kawa po irlandzku

Kawa po irlandzku
składniki na 4 porcje:
4 łyżeczki jasnego brązowego cukru
4 filiżanki mocnej gorącej kawy
4 x 20-30ml whisky (na jedną filiżankę tak około 20-30ml, można więcej)
200ml schłodzonej śmietanki 30%
1 płaska łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
dodatkowo:
wiórki czekoladowe lub trochę startej czekolady do przybrania

1. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

2. Szklanki opłukać w gorącej wodzie.

3. Do każdej wsypać po łyżeczce cukru i wlać po filiżance gorącej kawy, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił.

4. Następnie dodać alkohol i każdą porcję ozdobić bitą śmietaną, posypać wiórkami czekolady.

Smacznego:)

Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do “Kawa po irlandzku”

  1. Na ogół nie piję kawy, ale zrobiłam ją, ze względu na to, że mój mąż lubi whisky.
    Śmietana mi się nie chciała za bardzo ubić, ale pomimo to kawa mi smakowała, a mój mąż powiedział, że mogę robić taką codziennie :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz