Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka – Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe, które pieczemy w mikrofalówce. Składanki dodajemy po kolei i mieszamy. W oryginalnym przepisie była jeszcze kawa, ale ja zrezygnowałam, dodałam też trochę mniej kakao, dzięki temu ciasto jest rzadsze i bardziej wilgotne po upieczeniu. Jeśli chodzi o sam proces pieczenia, to trzeba trochę uważać. W przepisie, z którego korzystałam jest napisane, aby piec 2,5 do 3 minut, ale jak piekłam za pierwszym razem, to po 2,5 minutach ciasto było za bardzo spieczone, prawie przypalone, więc te 2 minuty dla mojej mikrofalówki okazały się akurat. Ciasto jest smaczne, wilgotne, gęste i najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi ze strony thenovicehousewife.wordpress.com

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka
Składniki na kubek o pojemności 300ml:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
3 łyżki nutelli
2-3 łyżki cukru (ja dodałam 2)
2,5 łyżki kakao
szczypta soli
4 łyżki mąki
dodatkowo:
możemy dodać 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki cynamonu

1. Do kubka wbić jajko i rozbełtać widelcem.

2. Dodać mleko, olej, wymieszać.

3. Dodać nutellę i energicznie wymieszać.

4. Wsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać.

5. Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać.

przed pieczeniem

6. Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki (u mnie 800W) przez 2 minuty (można piec trochę dłużej 2,5 minuty, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliło).

Smacznego:)

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Print Friendly, PDF & Email

282 komentarze do wpisu „Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka”

  1. Ciasto mi ładnie urosło, pięknie pachniało w całym mieszkaniu, ale… nie było smaczne :( z wierzchu było wilgotne i całkiem dobre, ale w środku suche i trochę jałowe. Pani Natalio, polecam każdemu tę stronę, wszystkie przepisy są boskie, ale akurat ten nie przypadł mi do gustu :( Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Użyłam wszystkich składników oprócz nutelli. Ciasto bardzo urosło, pięknie pachniało, ale było BARDZO gąbczaste (być może dlatego, że dałam troszkę za dużo mąki) i miało mało smaku. Jak dla mnie OK.

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam z ciekawości bo pojawiły się tego typu fixy w sklepach. Zrobiłam też bez nutelli, bo nie miałam, ale dodałam trochę więcej cukru. W dwie minuty urosło chyba 3 albo 4 krotnie. Było smaczne.Smakowało bardziej jak coś między ciastem a budyniem.

    Odpowiedz
  4. Super pomysł i smak okej tylko trochę za malo słodkie jak dla mnie ale moze dlatego ze dalam tylko 1.5 lyzki nutelli.;)
    Ale jak najbardziej polecam.!:)

    Odpowiedz
  5. zrobiłam i z początku po wyjęciu z mikrofali, myślę sobie uuu lipa nie urosło ale miałam wielki kubek 500ml albo i wiecej, ale gdy zajrzałam do środka ujrzałam pyszne ciacho!!! idealne

    Odpowiedz
  6. Witam ! Właśnie zrobiłam ciastko z Pani przepisu. Ciasto w mikrofali na najwyższej mocy (800) nie było gotowe w 2 minuty. Musiałam „piec” przez prawie 4 min, żeby było dobre. Wyszła troche mokra guma… Ale nie jest najgorsze, bardzo zapycha żołądek. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie. Moj mąż jadł tak, że mu się uszy trzęsły ale on zje wszytko :D

    Odpowiedz
  7. mi niestety także wyszła guma… zakalec całkiem smaczny, ale nie tego oczekiwałam. Niemniej na pewno zrobię jeszcze jedno podejście, tyle że z piekarnikiem :)

    Odpowiedz
  8. Zrobiłam drugie podejście do ciasteczka z kubeczka, tym razem z tego przepisu i…. Wreszcie wyszło, pyszniutkie, wilgotne i takie czekoladowe…. Mniam mniam… Wszyscy dopadlismy się do pysznego kubeczka i zniknęło w mig, już mam zamówienie na następne. Dziękuję za pyszny przepis i polecam

    Odpowiedz
  9. Ja zastąpiłam nutelle masłem z orzechów ziemnych, dałam 2.5 łyżki cukru, stanowczo za mało słodkie mi wyszło. Ale następnym razem już będę wiedzieć :) ciasto wyrosło pięknie. Nie znam swojej mikro bo odkupiona i ja musiałam trzymać 4 min. Generalnie ok, ale szału nie ma :)

    Odpowiedz
  10. Gdy doszło do jednej minuty przeraziłam się bo bardzo urosło :P zamiast trzech łyżek nutelli dałam 2 łyżeczki zwykłej czekolady i 1 łyżkę miodu :) Pięknie pachnie i co najważniejsze jest pyszne jak na ciastko w 2 minuty !!! :)

    Odpowiedz
  11. Bardzo dobre, polecam robiłam to ciasto z innego przepisu i wyszło nie dobre, al z tego jedt lepsze mmm. Dziękuie za przepis troche kapciowate ale dobre i zamiast nutelli dodałam konfiture

    Odpowiedz
  12. Jak na ciasto w kilka minut jest niezłe jednak ci co go nie robili powinni wiedzieć że nie jest takie puszyste jak ciasto z piekarnika -to jest coś zbliżonego do brownies, czyli jeśli komuś nie przeszkadza bardziej zbite podjeżdżające lekki zakalcem ciasto to będzie zadowolony. Druga sprawa -bo niektórzy piszą że im opadło po wyjęciu z mikrofali- ciasto opada wtedy kiedy nie jest do końca zrobione. Mam słabą mikrofale i 3razy sprawdzałam czy gotowe i w dwa pierwsze razy ciasto lekko opadło po otworzeniu drzwiczek więc zamykałam i robiłam dalej. Jak ciasto już jest dobrze zrobione to nie ma prawa opaść po wyjściu. Generalnie jak na szybką przekąskę jest ok a jedna porcja jest jak dla mnie o wiele za duża jak na jedną osobę:)

    Odpowiedz
  13. Czy da się zrobić te ciasto w piekarniku jeśli tak to na ile stopni i na ile minut?

    Proszę o szybką odpowiedź bo naprawdę się śpieszę

    Odpowiedz
  14. Hmm… Wyszło nawet dobre, ale nie dodałam nutelli. Wszystkie składniki połączyłam w misce, tak żeby wiedzieć w jak duzym kubku zrobić… A musiałam w 0.5 litrowym… Polecam wszystkim ten przepis!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz