Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka – Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe, które pieczemy w mikrofalówce. Składanki dodajemy po kolei i mieszamy. W oryginalnym przepisie była jeszcze kawa, ale ja zrezygnowałam, dodałam też trochę mniej kakao, dzięki temu ciasto jest rzadsze i bardziej wilgotne po upieczeniu. Jeśli chodzi o sam proces pieczenia, to trzeba trochę uważać. W przepisie, z którego korzystałam jest napisane, aby piec 2,5 do 3 minut, ale jak piekłam za pierwszym razem, to po 2,5 minutach ciasto było za bardzo spieczone, prawie przypalone, więc te 2 minuty dla mojej mikrofalówki okazały się akurat. Ciasto jest smaczne, wilgotne, gęste i najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi ze strony thenovicehousewife.wordpress.com

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka
Składniki na kubek o pojemności 300ml:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
3 łyżki nutelli
2-3 łyżki cukru (ja dodałam 2)
2,5 łyżki kakao
szczypta soli
4 łyżki mąki
dodatkowo:
możemy dodać 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki cynamonu

1. Do kubka wbić jajko i rozbełtać widelcem.

2. Dodać mleko, olej, wymieszać.

3. Dodać nutellę i energicznie wymieszać.

4. Wsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać.

5. Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać.

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka 1
przed pieczeniem

6. Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki (u mnie 800W) przez 2 minuty (można piec trochę dłużej 2,5 minuty, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliło).

Smacznego:)

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Print Friendly, PDF & Email

312 komentarzy do “Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka”

  1. Jest pyyyszne! :) Wczoraj z moim narzeczonym piekliśmy każdy swoje ciasto. Zamiast Nutelli dodoałam na nasze dwie porcje całą tabliczkę czekolady mlecznej rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Kubek mojego Krzysia upiekł się po 3 min, a mój po 3,5 min ponieważ on więcej mieszał swoją porcję bo ja dorzucałam składniki hihi Ja swojej porcji nie przejadłam. Następnym razem będziemy jedli z jednego kubka ;) Polecam z gałką lodów waniliowych ;)

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Dziękuje za przepis <3. wcześniej jak robiłam to ciasto wychodziło gumowe i niedobre..a teraz…zjaadłam je przed chwilą i jest zajebiste dzięki ;*

    Odpowiedz
  3. Zamiast nutelli, której akurat nie miałam pod ręką, dodałam 8 kostek rozpuszczonej czekolady… rezultat podobny do zamierzonego ;P

    Odpowiedz
  4. witam:)
    rzeczywiście nie spotykany gust, ale najważniejsze że smakuję,
    na stronie MC nie ma jeszcze żadnego przepisu o smaku mięty, będę musiała to zmienić:)
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. ja zrobiłam bez kakao, dałam łyżeczkę prawdziwej kawy oraz pół łyżeczki zapachu miętowego ;) tak wiem:D mam nietypowy gust ;) ale mi i narzeczonemu smakuje :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. oooo…. ale mi smaka narobiłaś muszę koniecznie wypróbować z masłem orzechowym:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz