Ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi


Bardzo smaczne ciasto z dużą ilością orzechów włoskich, aromatyczne i soczyste. Fantastycznie smakują śliwki z uprażonymi orzechami. Do ciasta radzę użyć dobrze dojrzałych śliwek, będzie słodsze i owoce dadzą więcej soku. Świetnie smakuje na ciepło :) Polecam … (przepis z gazety „Pyszne ciasta domowe” nr 2/2010)



Składniki:
100g orzechów włoskich
400g śliwek – umytych, bez pestek, przepołowionych
200g miękkiego masła
120g cukru (dodałam trochę mniej) + 1 łyżka do posypania śliwek
1 opakowanie cukru waniliowego
250g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
3 łyżki mleka
3 jajka

Orzechy wsypać na patelnię i uprażyć bez tłuszczu. Następnie zdjąć z ognia i posiekać nożem.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu jajka roztrzepać widelcem i powoli ciągle ucierając wlewać je do tłuszczu.
Mąkę przesiać, wymieszać z posiekanymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej.
W małym naczyniu wymieszać łyżkę cukru z cynamonem.
Tortownice o średnicy 22cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch, poukładać śliwki skórką do dołu i posypać je przygotowanym cukrem z cynamonem. Piec w temperaturze 170-180oC przez około 45 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do wpisu „Ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi

  1. Przepis rewelacyjny, to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam :) Wszyscy zachwyceni, co prawda nie wyrosła aż tak duże jak na foto a śliwki opadły na dno ale sam smak rekompensuje ubyki :)Pozdrawiam

  2. Bardzo ciekawy przepis! Wpadłam na pomysł, żeby zamiast takiej ilości cukru dodać odrobinę miodu, co o tym myślisz? Lubie takie połączenia, ciastko idealne do herbatki! :)

Dodaj komentarz

.