Bardzo smaczne ciasto z dużą ilością orzechów włoskich, aromatyczne i soczyste. Fantastycznie smakują śliwki z uprażonymi orzechami. Do ciasta radzę użyć dobrze dojrzałych śliwek, będzie słodsze i owoce dadzą więcej soku. Świetnie smakuje na ciepło :) Polecam … (przepis z gazety „Pyszne ciasta domowe” nr 2/2010)
Składniki:
100g orzechów włoskich
400g śliwek – umytych, bez pestek, przepołowionych
200g miękkiego masła
120g cukru (dodałam trochę mniej) + 1 łyżka do posypania śliwek
1 opakowanie cukru waniliowego
250g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka zmielonego cynamonu
3 łyżki mleka
3 jajka
Orzechy wsypać na patelnię i uprażyć bez tłuszczu. Następnie zdjąć z ognia i posiekać nożem.
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. W osobnym naczyniu jajka roztrzepać widelcem i powoli ciągle ucierając wlewać je do tłuszczu.
Mąkę przesiać, wymieszać z posiekanymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej.
W małym naczyniu wymieszać łyżkę cukru z cynamonem.
Tortownice o średnicy 22cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch, poukładać śliwki skórką do dołu i posypać je przygotowanym cukrem z cynamonem. Piec w temperaturze 170-180°C przez około 45 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Czy mąka pełnoziarnisty może być użyta?
Czy można użyć mąki pelnoziarnistej?
Czy można użyć mrożonych śliwek?
tak tylko proszę je rozmrozić, pozdrawiam
Czy jeśli moja blaszka ma wymiar 35×24 to znaczy, że proporcje muszę pomnożyć razy 2,5?
Zaginęła mi gazetka z tym właśnie przepisem jakieś 7 lat temu. Frajda z odnalezienia przepisu na jedno z moich ulubionych ciach BEZCENNA. Zaraz zabieram się do roboty. Dziękuję😍😍😍😍
Wlasnie upieklam, ciasto jest przepyszne, z corcia zrobilysmy szybciutko. Upieklam w kwadratowej blaszce,jest ciut nizszy ale w smaku rewelacja. Dziekuje za przepis i zycze udanych wypiekow xxx
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Zrobię! Wygląda na łatwe. Wszystko mam. Dzięki za pomysł.
tak można dodać miodu zamiast cukru, ciasto będzie bardziej aromatyczne, pozdrawiam serdecznie
Bardzo ciekawy przepis! Wpadłam na pomysł, żeby zamiast takiej ilości cukru dodać odrobinę miodu, co o tym myślisz? Lubie takie połączenia, ciastko idealne do herbatki! :)
mam nadzieję, że się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie
Uwaga robię dzisiaj to ciasto:):)Zobaczymy czy mi się uda!!
bardzo się cieszę, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Przepis rewelacyjny, to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam :) Wszyscy zachwyceni, co prawda nie wyrosła aż tak duże jak na foto a śliwki opadły na dno ale sam smak rekompensuje ubyki :)Pozdrawiam
Ciasto przepyszne. Mało roboty a ile radości z jedzenia . Dzięki za Twoją stronkę. Jest wspaniała:) Śledzę na bieżąco Twoje przepisy.