Ciasto z truskawkami – Dzisiaj zapraszam na rewelacyjne ciasto z truskawkami, dla mnie po prostu przepyszne. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe. Ten przepis widziałam już wielokrotnie w różnych gazetach, więc może być już Wam znany. Maślane, ucierane ciasto, które jest puszyste i lekkie, a w nim zanurzone soczyste truskawki. Całość pachnie waniliowo-śmietankowo. Dodane migdały podczas pieczenia się przyrumienią i będą aromatyczne oraz chrupiące. Pycha:) gorąco polecam (trochę zmodyfikowany przepis z gazetki „Lubię gotować” nr 6/2012).
Ciasto z truskawkami
Składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):
500g umytych, obranych truskawek
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
½ łyżeczki aromatu śmietankowego
200g mąki pszennej tortowej
40g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 garście migdałów w słupkach lub płatków migdałowych, możemy również użyć poszatkowanych migdałów
1. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Masło ucierać przez 30 sekund, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól i ucierać jeszcze przez około 3 minuty. Dodać aromat wymieszać.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu jajka miksować na najniższych obrotach miksera przez około 40 sekund, aż składniki się połączą. Z trzecim jajkiem wsypać dwie łyżki mąki (z mąki, którą mamy już przesianą), wymieszać i dodać ostatnie jajko. Gdyby masa się zważyła proszę dodać dodatkowo kopiastą łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszać.
4. Do masy wsypać mąkę i krótko, dokładnie wymieszać.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać i pokładać truskawki (duże truskawki można przepołowić), posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół (piekłam na najniższym poziomie w piekarniku). Piec przez około 55-60 minut. Przed podaniem ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Uwielbiam ucierane ciasta z owocami. W sezonie letnim właśnie takie słodkości najczęściej pojawiają się na moim stole. :)
Uwielbiam takie ciacha!Wyszło idealnie! Ja zrobiłam ostatnio podobne, z tym że pominęłam masełko i upiekłam biszkoptowe ciasto z truskawkami i migdałami. Zniknęło tak szybko, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia na bloga! Ale zapraszam do obejrzenia! Pozdrawiam i miłego weekendu!
To ciasto wyglada oblednie! Musze je wyprobowac! Juz nie moge sie doczekac weekendowej kawki ;))
Wygląda przepysznie :-)
Muszę wypróbować ten przepis, póki są świeże truskawki.
Thank u so much, I’ll sign up:)
I found this post though Pinterest. The photo was so beautiful that I just had to come here to read the recipe! Love it! And love your site :-).
I would like to invite you to share this post (and your other posts :-) ) on a new photo based recipe sharing site that launched in May. The idea is simple: all recipe photographs are published within minutes of submission. And, of course, the images link back to the author’s site.
It’s called RecipeNewZ (with Z) – http://recipenewz.com
I hope you get a chance to visit and to share some of your delicious posts with our viewers. It would be a pleasure to have you on board :-)
Jakie fajne! Ja też chcę :)
AWESOME! I miss your cakes…
wyglada zniewalająco:)
Wygląda tak lekko i smakowicie! Yami!
Thanks a lot ! Glad you like it:)
Wowo looks so so good, I am sure trying this cake once.
Bardzo apetyczne, piękne zdjęcia:)
Obłędne ciacho a do tego przyprażone migdały oj to musi być eksplozja smaku :)
Wspaniale ciasto na zdjeciach, mam zamiar wyprobwac w najblizszy weekend! Polska! Polska! Polska Bialo Czerwoni!