Ciasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia – Dzisiaj proponuję kolejne, pyszne ciasto bez pieczenia z truskawkami. Ciasto składa się z dwóch kremów, dość mocno cytrynowego i śmietanowo – waniliowego. Jest nie za słodkie, troszkę orzeźwiające, soczyste od truskawek, moim domownikom bardzo smakowało. Ładnie wygląda z przezroczystą galaretką. Uważam, że w przygotowaniu nie jest trudne, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto “Słodka Cytrynka” z Truskawkami Bez Pieczenia
Składniki:
Spód:
około 230g podłużnych biszkoptów
Krem cytrynowy:
500ml wody
150ml soku z cytryny
skórka starta z 1 cytryny
170-180g cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
3 żółtka
200g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
Krem śmietanowy:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 galaretka cytrynowa + 200ml gorącej wody
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstrakt z wanilii
Wierzch:
2 przezroczyste galaretki (można użyć kolorowych) + 750ml gorącej wody
około 500g truskawek umytych, pokrojonych na połówki
Do nasączenia:
około 100ml wody (część wody można zastąpić cytrynówką)
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem cytrynowy:
1. Do rondelka wlać 250ml wody, dodać sok z cytryny, cukier i zagotować. Do pozostałej wody dodać żółtka, dwa budynie i krótko wymieszać mikserem.
2. Gdy woda cytrynowa zacznie się gotować, wlać rozmieszane budynie i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu budyniu zmniejszyć ogień i gotować go przez około 1 minutę mieszając. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Budyń zakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę jak masło.
3. Jak budyń ostygnie możemy przygotować galaretki. Cytrynową galaretkę zalać 200ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Dwie galaretki przezroczyste zalać 750ml gorącej wody, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostygnięcia.
4. Blaszkę o wymiarach 26x26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie blaszki poukładać biszkopty (patrz FILM). Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopty w blaszce.
5. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3 partiach dodać cytrynowy budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem, aż składniki się połączą (patrz FILM). Cytrynowy krem wyłożyć na biszkopty w blaszce, wyrównać.
Krem śmietanowy:
6. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Ciągle mieszając mikserem powoli wlewać ostygniętą, lekko tężejącą, cytrynową galaretkę, mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Krem śmietanowy wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu poukładać połówki truskawek, lekko je dociskać (patrz FILM). Na wierzch wylać ostygniętą, lekko tężejącą przezroczystą galaretkę (jeśli galaretka nie ostygła na czas czekania wstawiamy ciasto do lodówki). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego! :)
Pyszne ciasto(zrobiłam na biszkopcie) podobnie jak dwa inne z tego bloga ktore piekłam a ze pieczenie nie jest moją mocną stroną tym bardziej musze podziękować autorce :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
To trzecie ciasto jakie piekłam z tego bloga, wszystkie udały się i smakowały wybornie więc postanowilam podzielic się swoim zachwytem nad twoimi przepisami :).Cytrynkę zrobiłam na jasnym biszkopcie. Poezja.
Please put your receipe in English!
Ciasto wyszło dobre.polecam.Galaretke zrobiłam za rzadką więc była pod biszkoptami.smaczne delikatne.
Witam zrobiłam tylko że galaretka na końcu wsiąkla w ciasto chyba była za rzadka zobaczymy. Powiem że przezroczyste i ich nie widać.
Witam na sam koniec wlewalam galaretkę na masę śmietankowe tylko ,że galaretka bardziej wściekła do środka.mam nadzieję że będzie dobre.i masę śmietankowa miałam trochę żadna i dodałam fix. Chyba jakoś ja uratoealam.pozdrawiam
Uwielbiam takie smaki. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Biszkopt i truskawki już mam to zrobie takie ciasto jeszcze dziś. Pozdrawiam
Gorąco polecam ten deser. Pychotka! Idealny na lato, nie za słodki. Perfekt.
Zrobiłam Słodką Cutrynke na komunię z tego przepisu i baaardzo polecam. Goście zajadali się ciastem, naprawdę pyszniutkie. Dużo tez dała galaretka przezroczysta o smaku winogrono z agrestem, świetne połączenie. Będę napewno korzystać z Pani przepisów. Pozdrawiam
Bita śmietana z galaretką zważyła się. Jak ją uratować?
Zamiast cytrynowe co mozna zrobic
Smaki cytryny i truskawki, bardzo lubię, zrobię któregoś ciepłego dnia:). Te ciasta z truskawką i rabarbarem zniknęły, nie wiem kiedy. Dziękuję za pomysły i przepisy, pozdrawiam