Sezon rabarbarowy już w pełni, z czego bardzo się cieszę, ponieważ uwielbiam rabarbar:) Zapraszam więc na nowe ciasto z rabarbarem. Bardzo smaczne z dodatkiem masy serowej i z kruszonką. Przepis jest na dużą blachę, dlatego powinno spokojnie starczyć dla gości, a nawet może zostanie kawałek na następny dzień, choć wątpię, bo jest taki smaczny, że znika w oczach. Ciasto jest wilgotne, kwaskowate i waniliowe. Kruszonka dodaje przyjemnego maślanego smaku. Fantastycznie smakuje jeszcze ciepłe, bardzo polecam (przepis z gazety „pyszne ciasta” 1/2012).
Ciasto z rabarbarem masą serową i kruszonką
Składniki:
Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
200g miękkiego masła
190g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 jajka
250g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
400g śmietankowego sera (jak na sernik)
300g śmietanki kremówki 36%
1 i 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego w proszku bez cukru
80g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1200g rabarbaru
Kruszonka:
130g cukru
150g masła
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i dodać posiekane masło. Następnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka i odstawić do lodówki na czas dalszego przygotowywania ciasta.
Wierzch:
2. Ser krótko utrzeć ze śmietanką kremówką, budyniem w proszku i cukrem, na jednolitą masę.
3. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Posypać go cukrem wanilinowym i wymieszać.
Ciasto:
4. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na wysokie obroty przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać ją do jajecznej masy, wymieszać do połączenia składników w jednolitą masę.
6. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 42x35cm (powinna być dołączona do wyposażenia piekarnika), papier niech wystaje trochę poza blachę, zabezpieczy to nasz piekarnik przed zabrudzeniem. Ciasto równomiernie rozprowadzić.
7. Na wyłożone ciasto równomiernie rozłożyć masę serową, posypać ją rabarbarem i na końcu kruszonką.
8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 50-60 minut, aż góra się lekko przyrumieni. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone na spore prostokąty.
Udanych wypieków:)
edat: – bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam ciepło:)
z kartonika słodka, pozdrawiam
Mam pytanie – czy śmietanka kremówka w przepisie to śmietana w kubeczku jak do jogurtu czy z kartonika słodka?
kilkanaście minut temu wyjęłam z piekarnika i jeszcze ciepłe wcinam – PYSZNOŚCI !!! POZDRAWIAM
Dziękuje ślicznie ciasto palce lizać z reszta nie pierwsze z pani przepisów. A z tym budyniem to chyba doznałam chwili zapomnienia ;) mój maź jak nie lubił rabarbaru tak teraz nie mogę go odpędzić od blaszki :) pozdrawiam serdecznie
w proszku, pozdrawiam
Mam pytanko a ten budyń to dodać w proszku czy rozrobiony? Dziękuje z góry :)
to wspaniale:) dobrze wiedzieć, cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Obłęd w biały dzień !;) pucha światowa!, ciasto zrobione z takiej samej ilości składników,ale na blaszkę 23×32,mmm!:)
to była blacha od piekarnika 42x35cm, pozdrawiam
Dzień dobry,
jaki wymiar jest blaszki na której Pani robiła to ciasto?:)
bardzo dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto! Posypałam dodatkowo masę serową wiórkami kokosowymi , żeby się rabarbar nie utopił,smakuje rewelacyjnie! Niestety trochę się przypaliło , choć piekłam w niższej temp. Generalnie warto upiec, choć trochę z nim dużo pracy!
mam nadzieję, że się zmieściło w tortownicy, proszę dać znać, pozdrawiam ciepło
Właśnie próbuje Pani przepisu, lecz piekę ciasto w tortownicy, mam nadzieję, że wyjdzie równie pięknie jak ze zdjęcia :)