Od paru dni chodzą za mną cytrusowe smaki. Przymierzam się nawet do tortu cytrynowego z limonką, mam nadzieję, że uda mi się stworzyć coś pysznego i pokazać w Małej Cukierence. Natomiast dzisiaj zapraszam na tarte bardzo cytrynową, słodką i pełną smaku. Taka mała bomba orzeźwiającej kwaskowatości i słońca, bo ten owoc zawsze kojarzy mi się ze słońcem. Swój smak zawdzięcza dużej ilości soku z cytryny. W przygotowaniu jest prosta i w miarę szybka, tylko proszę uważać, żeby nie przypalić masy jajecznej. Bardzo polecam…
Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.
Tarta cytrynowa na herbatnikach
Składniki:
Spód:
200g herbatników
140g masła
Wierzch:
2 jajka
4 żółtka
2/3 szklanki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
50g masła
Do posypania:
3-4 łyżki cukru
Spód:
1. Masło roztopić i odstawić na 5-10 minut do przestygnięcia.
2. Herbatniki zemleć na piasek. Dodać do nich masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i równomiernie rozłożyć, formując około 1cm brzeg.
Wierzch:
3. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z sokiem z cytryny. Do miski przelać żółtka, dodać jajka, wlać sok z cytryny wymieszany z mąką, dodać cukier i wymieszać krótko mikserem, tylko do połączenia składników.
4. Masę jajeczną przelać do rondelka z grubym dnem i cięgle mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż masa się zagotuje. Gotującą się masę potrzymać na małym ogniu przez około 1 minutę. Następnie zdjąć z ognia i dodać masło, mieszać, aż się rozpuści.
5. Gotową masę przelać do tortownicy na spód z herbatników i wyrównać. Piekarnik nastawić na grzanie tylko od góry (ja włączyłam funkcję grill) na temperaturę 180oC.
6. Tartę z wierzchu posypać 3-4 łyżkami cukru i wstawić na środkową półkę piekarnika. Zapiekać przez około 5-7 minut, aż wierzch zacznie się bardzo delikatnie przyrumieniać, a cukier się rozpuści.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia i następnie ciasto wstawić do lodówki (lepiej smakuje schłodzone).
7. Podawać pokrojone na trójkąty. Kawałki ciasta proszę przenosić łopatką lub na nożu, ponieważ jeśli będziemy brali tylko za krawędzie ciasto będzie się kruszyło.
Udanych wypieków:)
Cudo! Aż ślinka leci a do tego jak zawsze pięknie podane :)Pozdrawiam
Ooo tarta z lemon curd :)
Kochana Natalio najsłodsza kobieto na šwiecie cuuuudowne proste pachnące aromatyczne ciasto!!! Dziękuję proszė o jeszcze!!
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
a czy z pomarańczami bedzie równie smaczne?
Ależ ma cudownie intensywny kolor! Wygląda cudnie :)
maliszenka: myślę, że tak pozdrawiam:)
Piękna, słonecznie żólta i taka pozytywna tarta! Mniam,mniam :)
PYSZNA tarta! Idealna na spotkanie ze znajomymi :) i na letnie biesiadowanie na podwórku. Jedyne co zmienię w przepisie to następnym dodam mniej masła do masy i mniej cukru. A tak to ideał. Jak zdjęcie obrobię to prześlę :)
Dzisiaj zrobilam i jest pyszna! Dziekuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
cieszę się, że smakowała, dziękuję za komentarze, pozdrawiam serdecznie:)
Czy dobrze zrozumiałam,że zapieka się 7-8minut,tylko góre w 180 stopniach?
tak tylko górę, pozdrawiam
Dziękuję za przepis, jednak dla mnie był zbyt intensywna – następnym razem dodam mniej soku z cytryny. Dziękuję :)
Jutro ide do pracy więc troche umile czas przy kawie pozdrawiam
no i gotowa na jutro ciekawe jak wyjdzie..
pozdrawiaqm serdecznie . robie tarte i piekłam gora dól bo nie doczytałam ale zmienilam na gore mam nadzieje ze bedzie dobra bo pachnie niesamowicie
W przepisie sa 4 zotka i 2 jajka a co z pozostalymi bialkami
Białka odkładamy, możemy użyć do innego przepisu lub dodać do jajecznicy, jeśli masa w wierzchu się ścięła to jest dobrze, życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Byla bardzo dobra a mozna te białka dac do masy jajecznej ubić zeby ta tarta byla bardziej puszysta
nie bardzo, bo ją później pieczemy, ale można zrobić z nich beze na wierzch tarty i nałożyć ją gdzieś w połowie pieczenia, pozdrawiam ciepło
Dziekuje za odpowiedz .pozdrawiam serdecznie
Witam, ja chciałam podziekowac za przepis – wyszła super, tylko ja przesłodziłam niestety ją i jest za słodka, bo trochę więcej cukru dodałam, ale na następny raz będę pamiętać, żeby dodać tyle co co w przepisie (albo i nawet mniej ) :)
cieszę się, że smakowała:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło mi bardzo kruche, praktycznie sypkie, czy tak powinno być, czy może coś źle zrobiłam? Dziękuję za odpowiedź, a ciasto pyszne :)
nie powinno być sypkie, przykro mi, może trochę więcej masła, pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy mozna zrobic ten krem na ciescie kruchym?
jak najbardziej, pozdrawiam
Dobry wieczór. Czy aby pominąć pieczenie można skorzystać z cukierniczego, gazowego pistoletu??
myślę, że tak, pozdrawiam
Przelac mase jak jest jeszcze ciepla czy wystudzic?
Ciepla nie rozpusci mi spodu? ….
można ciepłą wylać, pozdrawiam
Pychota, krem przepyszny, łatwa w przygotowaniu. Robię kolejny raz. Zawsze wychodzi.
Ciasto przepyszne,mąż robił ale wziął za małą formę.Kolejny raz będziemy robić z podwójnej ilości,bo dosłownie pożarłam ją samaPatrzyłam tylko czy nikt z rodziny nie podbiera.Wspaniała była