Fantastyczny przepis na ciasto z owocami. Jest bardzo smaczne, puszyste oraz wilgotne, jedno z moich ulubionych owocowych ciast. Pięknie pachnie migdałami i owocami. Ja dodałam truskawek i porzeczek. Owoce dobrze komponują się z maślaną kruszonką, pycha:). Zamiast migdałów możemy użyć dowolnych orzechów. Polecam…
Przepis mojego autorstwa.
Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów
Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.
Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.
6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Super Ciasto. Polecam przepis :)
Czy można użyć mrożonych owoców?
myślę, że tak, pozdrawiam
Jaka temperturb i ile pięć?
Witam czy zamiast truskawek można dodać winogrona albo jabłka? Uda się?
myślę, że tak, duże winogrona proszę przepołowić, a jabłka bym podsmażyła przez parę minut, pozdrawiam
A na podwójną blachę jakie proporcje?
Czy mrożone truskawki nadają się?
myślę, ze tak, pozdrawiam
SUPER!!! dzięki za świetny przepis. Już trzecia zrobiłam :p
Cudny przepis:)Czy zamiast cukru mogę dodać ksylitol?
chyba tak, powinno się udać, pozdrawiam
Mała Cukierenko, czy ciasto jest równie smaczne na dzień po upieczeniu?
tak na drugi dzień też jest smaczne, pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto, wszystkim smakowało:) dziękuję
Wyszło pyszne:) polecam
Ciasto jest przepyszne ..! Polecam..!
Ciasto wyszlo pyszne, tylko nie mialam orzechow ani migdalow. Zrobilam z truskawkami swierzymi.
Ciasto rewelacyjne zrobiłam z czereśniami i rabarbarem mój mąż i synowie zajadali się ciastem i proszą o więcej
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Super ciasto