Fantastyczny przepis na ciasto z owocami. Jest bardzo smaczne, puszyste oraz wilgotne, jedno z moich ulubionych owocowych ciast. Pięknie pachnie migdałami i owocami. Ja dodałam truskawek i porzeczek. Owoce dobrze komponują się z maślaną kruszonką, pycha:). Zamiast migdałów możemy użyć dowolnych orzechów. Polecam…
Przepis mojego autorstwa.
Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów
Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.
Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.
6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
ciasto pieknie wyroslo i smakuje prze -prze-przepysznie po prostu brak slðw nigdy nie myslalm ze mozna w tak krðtkim czasie tak pyszne ciasto upiec pozdrawiam i dzieki za przepis
Ogromnie się cieszę, to jedno z moich ulubionych ciast, pozdrawiam serdecznie
Rewelacja! Lubię takie przepisy, proste i pyszne. Dziękuję 👍🙂😍
jaki wymiar blachy?
blaszak 25x30cm, pozdrawiam
mam pytanie czy ciasto zawsze wyrasta sok z truskawek nie powoduje że ciasto nie wyrośnie
Witam czy rabarbar pociąć na małe kawałki i po prostu posypać ciasto.
myślę, że tak, pozdrawiam
bardzo mi miło! pozdrawiam serdecznie
ciasto wyszło przepyszne
szczególnie sie ciesze ponieważ to moje pierwsze !
wybrałam twój przepis bo jest bardzo dokładny i nie musialam sie zastanawiać czy teraz szybciej czy wolniej miksować Zrobiłam z porzeczkami i naprawde pycha !
od dziś będę korzystała z twoich przepisów
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Zrobiłam dzisiaj to ciasto – jest fantastyczne! :) Jedyne moje „modyfikacje” to takie, że użyłam czerwonej porzeczki i w kruszonce dałam samo masło i cukier puder, bo nie przepadam za migdałami i orzechami. :) Przepis genialny!
nie wiem za bardzo jak, wszystko na raz?
Czy składniki mozna połaczyć blenderem ?
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
upiekłam z truskawkami, polecam przepis .wyszło bez problemu trzymając sie przepisu autorki. dzięki za dzielenie się przepisem(przepisami).
myślę, że tak, pozdrawiam
Chciałam zapytać, czy to ciasto można zrobić z jabłuszkami? Bo tylko takie owoce mam w domu:(
tak o wymiarach 25x30cm, pozdrawiam
Planuje zrobić to pyszne ciasto tylko zastanawiam się czy podane składniki są na prostokątna blaszkę?
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło