Ciasto z malinami – Smaczne, proste i szybkie ciasto owocowe. Takie typowo letnie, na oleju i utartych jajkach. Maliny możemy zastąpić dowolnymi owocami jagodowymi. W smaku lekkie, owocowe i delikatnie czuć wanilię. Wspaniale smakuje ze szklanką mleka. Polecam…
Ciasto z malinami
Składniki:
5 dużych jajek
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju
1 szklanka dowolnego napoju gazowanego o smaku owocowym
1/2kg malin
Cukier puder do posypania ciasta
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, prawie białą masę.
3. Dodać aromat, wymieszać.
4. Do jajek dodać w trzech partiach mąkę, z ostatnią partią wlać połowę oleju, wymieszać. Następnie dodać połowę napoju gazowanego, wymieszać. Wlać resztę oleju, wymieszać i na końcu pozostały napój.
5. Formę o wymiarach 30x25cm wyłożyć papierem do pieczenia (blaszkę przed wyłożeniem papierem można trochę posmarować masłem, papier wtedy lepiej przylega) lub posmarować masłem i posypać mąką.
6. Do przygotowanej formy wyłożyć połowę ciasta, wyrównać. Poukładać maliny i przykryć resztą ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół (termoobieg 160°C) przez 50-55 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Ciasto bardzo smaczne i szybko się je robi :)
Wyszło super, dałam agrest i czerwone porzeczki, ciut więcej oleju i jedną szklankę mąki pełnoziarnistej zamiast pszennej ;) Mam dwa pytania: czy jedną ze szklanek mąki mogę zastąpić mąką kokosową (pulpa po zrobieniu mleka kokosowego), a napój gazowany wodą gazowaną (chcę uniknąć sztucznych składników i dać ciasto córce).
wodę gazowaną myślę, że tak, tylko ciasto chyba trzeba będzie dosłodzić, nie wiem jak z mąką kokosową, pozdrawiam serdecznie
Mam wrażenie, że albo proporcje składników nie są dobrze dobrane, albo opis wykonania jest niepełny. Ciasto bardzo gęste, ciężko je rozłożyć na blasze. Po upieczeniu dość suche, no ale zjadliwe – choć bez rewelacji.
Niestety – nie polecam. Ciasto wyszło suche i twarde. W przepisie jest zdecydowanie za dużo mąki!! Dziwią mnie same przychylne komentarze, czyżby nie wszystkie opinie były publikowane??
jajka ubijamy całe z cukrem, pozdrawiam
czy jaja mam ubijac cale? czy najpierw same bialka? a wogole ucieranie jej to to samo co ubijanie???
w sklepie internetowym westwing.pl pozdrawiam serdecznie
Witam, wszystkie Pani wypieki są przepiękne, takie dopracowane, niepowtarzalne…. Chciałabym się zapytać, gdzie kupiła Pani tą piękną łyżeczkę i kubek w kwiatki?
Witam smakoszy ciast,no wlasnie pieke to ciasto jest juz w piekarniku,ale zamiast malin dalam truskawki,czekam teraz na rezultat…
bardzo się cieszę, smacznego
pozdrawiam
Dzis je zrobiłam jest bardzoooooo pyszne. Swoim kolezanką je podam
pyszne ciasto
nie, nie na parze,
pozdrawiam
Czy jajka powinnam ucierać na parze?
Bardzo mi miło:) cieszę się niezmiernie, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Ciasto pycha, robiłam wczoraj, smakuje wszystkim :-)
Uwielbiam Twój blog mała cukierenko :-)
cieszę się:) życzę smacznego,
pozdrawiam
Ciasto szybkie i pyszne. Z braku laku, Sprite jak najbardziej sie nadaje :)
bardzo się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
skorzystałam z przepisu i wyszło mi naprawdę pyszne ciasto. :)
This cake is beautiful and I love how it’s studded with raspberries! I’m featuring this post in today’s Food Fetish Friday (with a link-back and attribution). I hope you have no objections and thanks for creating such amazing food…
super:) bardzo się cieszę, życzę smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam. Jest przepyszne. :)
Ciasta ucierane są najlepsze :) Twoje wygląda obłędnie ! :)
Uwielbiam takie ucierane ciasta, cokolwiek się do nich nie wrzuci zawsze wychodzi pysznie:)
Ciasto wyglada baaardzo smakowicie!! Pychota!!
UM BOLO PERFEITO POIS EU ADORO FRAMBOESAS.
GOSTEI MUITO.
BOM FIM DE SEMANA
BJS
Ciasto wygląda bardzo bardzo kusząco. Mniam:)
dzięki:) pamiętałaś Reniu:)
BTW Wszystkiego najlepszego Mała Cukierenko!
Cudny przepis. Ja piekę ciasta ze wszystkimi możliwymi owocami, korzystając z Twojej strony, Cukierenko, z truskawkami, rabarbarem, porzeczkami, ale malin mi zawsze szkoda… wolę je zjeść, wrzucić do deserku… Jakieś takie wydają mi się zbyt cenne… Chyba czas się przełamać. Pozdrawiam gorąco :)
Mniam, mniam malnki :)
Yumi, idealny letni deser!