Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek

Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek – Zapraszam dzisiaj na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z kruszonki, zrobionej z płatków owsianych i mąki orkiszowej. Nie za słodkie, aromatyczne, bez jajek. Idealne do drugiego śniadania i jako przekąska na piknik czy rower. Piekłam je już parę razy i znika błyskawicznie :). Truskawki fantastycznie smakują z kruszonką. Zamiast truskawek można użyć malin, borówek. Bardzo polecam…
Więcej pysznych ciast z truskawkami znajdziecie tutaj: Ciasta z truskawkami przepisy (klik).

Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową

Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek
Składniki:
Kruszonka:
200g płatków owsianych
370g mąki orkiszowej
130g ciemnego cukru (najlepiej dark muscovado, ale może być każdy inny)
1 kopiasta łyżka miodu
200g masła – roztopionego i przestudzonego
Nadzienie:
550g umytych truskawek
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki ciemnego cukru

Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową

Kruszonka:
1. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i dokładnie wymieszać (można rękoma), powstanie wilgotna kruszonka.

2. Do blaszki (lub żaroodpornego naczynia) o wymiarach 27x22cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyspać 2/3 przygotowanej kruszonki, wyrównać i dość mocno docisnąć.

Nadzienie:
3. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić je na kawałki.
Do pokrojonych truskawek dodać mąkę kukurydzianą, cukier i wymieszać, aż mąka zwilgotnieje. Truskawki wyłożyć na przygotowany spod w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać pozostałą kruszonka.

4. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków :)

Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do wpisu „Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek

  1. Dzień dobry! Mam dużo mrożonych owoców i ten przepis mi się bardzo podoba, chcę upiec takie ciasto :) Proszę doradzić: jaką mąką można zastąpić orkiszową? Mam ryżową, kukurydzianą, pszenną pełnoziarnistą, jaka będzie pasowała najbardziej? I czy można zrobić mieszankę takich mąk?

  2. Przepis został wypróbowany i na pewno będzie jeszcze nie raz po niego sięgnę, bo ciasto wychodzi pyszne. Jest chrupkie, nie za słodkie i czuć truskawki. W przepisie jedynie zmieniłam płatki owsiane na pełnoziarniste (tych pierwszych po prostu nie miałam). Szczerze polecam :)!

Dodaj komentarz

.