Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek – Zapraszam dzisiaj na pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z kruszonki, zrobionej z płatków owsianych i mąki orkiszowej. Nie za słodkie, aromatyczne, bez jajek. Idealne do drugiego śniadania i jako przekąska na piknik czy rower. Piekłam je już parę razy i znika błyskawicznie :). Truskawki fantastycznie smakują z kruszonką. Zamiast truskawek można użyć malin, borówek. Bardzo polecam…
Więcej pysznych ciast z truskawkami znajdziecie tutaj: Ciasta z truskawkami przepisy (klik).
Ciasto z kruszonki z truskawkami i mąką orkiszową bez jajek
Składniki:
Kruszonka:
200g płatków owsianych
370g mąki orkiszowej
130g ciemnego cukru (najlepiej dark muscovado, ale może być każdy inny)
1 kopiasta łyżka miodu
200g masła – roztopionego i przestudzonego
Nadzienie:
550g umytych truskawek
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki ciemnego cukru
Kruszonka:
1. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę i dokładnie wymieszać (można rękoma), powstanie wilgotna kruszonka.
2. Do blaszki (lub żaroodpornego naczynia) o wymiarach 27x22cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyspać 2/3 przygotowanej kruszonki, wyrównać i dość mocno docisnąć.
Nadzienie:
3. Z truskawek usunąć szypułki i pokroić je na kawałki.
Do pokrojonych truskawek dodać mąkę kukurydzianą, cukier i wymieszać, aż mąka zwilgotnieje. Truskawki wyłożyć na przygotowany spod w blaszce, wyrównać. Wierzch posypać pozostałą kruszonka.
4. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180°C na funkcji góra-dół przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Robię właśnie z jabłkami , ciekawe jak wyjdzie
Sezon truskawkowy w pełni. Czas zrobić niespodziankę dla męża :)
Przepis został wypróbowany i na pewno będzie jeszcze nie raz po niego sięgnę, bo ciasto wychodzi pyszne. Jest chrupkie, nie za słodkie i czuć truskawki. W przepisie jedynie zmieniłam płatki owsiane na pełnoziarniste (tych pierwszych po prostu nie miałam). Szczerze polecam :)!
Ciasto wyszło pyszneużyłam rabarbaru.Dziękuję za kolejny świetny przepis☺
Dzień dobry! Mam dużo mrożonych owoców i ten przepis mi się bardzo podoba, chcę upiec takie ciasto :) Proszę doradzić: jaką mąką można zastąpić orkiszową? Mam ryżową, kukurydzianą, pszenną pełnoziarnistą, jaka będzie pasowała najbardziej? I czy można zrobić mieszankę takich mąk?
myślę, że można zrobić mieszankę, pozdrawiam
Czy ciemny cukier można zastąpić syropem klonowym, a masło olejem kokosowym?
Wygląda pysznie. A mogą być mrozone owoce, albo jakie inne by ewentualnie pasowały?
mogą być mrożone, maliny, borówki, jagody, porzeczka, pozdrawiam
Czy mogą być mrożone truskawki? :)
tak można, pozdrawiam
zamiast mąki kukurydzianej może być mąka ziemniaczana ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Płatki owsiane górskie czy błyskawiczne?
raczej górskie, pozdrawiam
Czym można zastąpić mąkę kukurydzianą?
można dać ziemniaczaną, pozdrawiam
Czy truskawki mogą być mrożone?
tak mogą być, pozdrawiam
Pychotka:))))))