Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao bez cukru
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny)
Krem:
500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej
280g masła w temperaturze pokojowej
300g słonecznika
6 łyżek cukru
4 łyżki mleka
50-70ml wódki
około 180g herbatników (użyłam kakaowych)
Polewa:
8 łyżek wody
8 łyżek cukru
80g masła
3 łyżki dobrego kakao bez cukru
Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
7. Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.
8. Blaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż słonecznik ładnie się przyrumieni (proszę obserwować, żeby nie przypalić). Piekłam na środkowej półce piernika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
9. Masło ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty, aż składniki dobrze się połączą.
10. Skruszyć 3/4 uprażonego słonecznika i dodać go do kremu krówkowego, wymieszać.
11. Ostygnięty biszkopt nasączyć kawą i wyłożyć na nim krem ze słonecznikiem, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.
Polewa:
12. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 4-5 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut.
13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto.
Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Zrobione!!! Raz dwa i nie było ;)
Ciasto przepyszne!!!!!
żelatyną lub fixem jeśli używa Pani serka mascarpone, ewentualnie biała czekolada, ale takie masy lubią się zwarzyć, pozdrawiam
Ciasto pycha, pzrełozyłam dzemem porzeczkowym, kajmak ubiłam z mascarpone. Bede piekła na ślub siostry i masa musi być bardziej zwarta ponieważ ciasto będzie stało w cieple, w jaki sposób mogę zagęścić masę?.
Dziękuję bardzo, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam ciepło:)
Czasem lubię wpaść na Twoją stronę, głównie po proste i pyszne przepisy. Ten jest jednym z bardziej skomplikowanych, ale w tym tkwi jego sukces. Ciasto jest baaardzo smaczne, niecodzienne i nie przekombinowane :) Dzięki
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ten też już zrobiłam super oczywiście bezglutenowy
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuje za przepis ciasto pyszne i ładnie wygląda. Będę robić kolejne.
tak można, pozdrawiam
Czy gotowe ciasto mozna przechować dwa dni oczywiscie w chłodym miejscu
Wygląda nieziemsko, a i myślę, że smakuje też przepysznie
bardzo się cieszę się, że smakowało, dziękuję i pozdrawiam ciepło
Na weekend upiekłam to ciasto :) jest pyszne :) słonecznik mi się ciut przypalił, następnym razem krócej muszę go trzymać. Polecam :)