Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu

Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem

Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao bez cukru
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny)
Krem:
500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej
280g masła w temperaturze pokojowej
300g słonecznika
6 łyżek cukru
4 łyżki mleka
50-70ml wódki
około 180g herbatników (użyłam kakaowych)
Polewa:
8 łyżek wody
8 łyżek cukru
80g masła
3 łyżki dobrego kakao bez cukru

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem1

Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Krem:
7. Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.

8. Blaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż słonecznik ładnie się przyrumieni (proszę obserwować, żeby nie przypalić). Piekłam na środkowej półce piernika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

9. Masło ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty, aż składniki dobrze się połączą.

10. Skruszyć 3/4 uprażonego słonecznika i dodać go do kremu krówkowego, wymieszać.

11. Ostygnięty biszkopt nasączyć kawą i wyłożyć na nim krem ze słonecznikiem, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.

Polewa:
12. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 4-5 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut.

13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto.
Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków:)

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem4

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem2

Print Friendly, PDF & Email

60 komentarzy do “Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu”

  1. Witam ciasto zrobione do pracy.dałam do lodówki z powodu upału. Mam nadzieje ze będzie zimne i dobre.zobaczę jutro.pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Witam ciasto zrobione jutro do pracy.nie ma jak to w upalny dzień jeść ciasto z kremem ale dałam do lodówki wiec mam nadzieje ze będzie zimne i dobre.pierwszy raz robilam dam znać jak wyszło

    Odpowiedz
  3. bardzo dobre ciasto, dałam trochę mniej masy kajmakowej – 400g, bo takiej wielkości była puszka.Jedynie mam zarzuty do polewy – nie udała się, musiałam ją wylac i zrobić z innego przepisu z cukrem pudrem i mlekiem. Ta na szczęscie wyszła. Polecam.

    Odpowiedz
  4. Patrycja JAK TYŚ to zrobiła dziewczyno, że ci się polewa zważyła?:-D:-D
    Zrobiłam ściśle według przepisu z małą dokładka od siebie(frużelina porzeczkowa) i wyszło idealne.
    Z tego co wynika czepiasz się szczegółów pomimo, że nawet nie spróbowałaś no…ale jest takie polskie przysłowie o pewnej baletnicy;-)
    Ze swojej strony dziękuję.

    Odpowiedz
  5. Ilośc masła w przepisie jest złe sprecyzowana, ilośc cukru zmniejszyłam o polowe i tak ciasto wydaje sie być za słodkie choć to tylko i wyłącznie moje skromne zdanie. Polewa podczas podgrzewania sie zważyła i musiałam ratować ja na własna rękę. Mimo kilku minusów mam nadzieje ze ciasto obroni sie smakiem (wlasnie wyładowało w lodowce) :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. ciasto jest przepyszne, bardzo efektowne i wyglada imponująco:) jedyne co moglabym się doczepić to dość słodki jest placek. Nie neguję pod tym wzgledem placka bo wiem ze słodkość placka jest indywidualnym odczuciem każdego konsumenta :)pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. dobre ale za duzo cukru wszedzie. polecam zmniejszyc dawki do polowy. prazone orzechy z maslem i cukrem s karmelu niebo w gebie :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz