Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu

Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem

Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao bez cukru
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny)
Krem:
500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej
280g masła w temperaturze pokojowej
300g słonecznika
6 łyżek cukru
4 łyżki mleka
50-70ml wódki
około 180g herbatników (użyłam kakaowych)
Polewa:
8 łyżek wody
8 łyżek cukru
80g masła
3 łyżki dobrego kakao bez cukru

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem1

Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Krem:
7. Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.

8. Blaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż słonecznik ładnie się przyrumieni (proszę obserwować, żeby nie przypalić). Piekłam na środkowej półce piernika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

9. Masło ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty, aż składniki dobrze się połączą.

10. Skruszyć 3/4 uprażonego słonecznika i dodać go do kremu krówkowego, wymieszać.

11. Ostygnięty biszkopt nasączyć kawą i wyłożyć na nim krem ze słonecznikiem, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.

Polewa:
12. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 4-5 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut.

13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto.
Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków:)

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem4

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem2

60 komentarzy do “Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu”

  1. Zrobiłam to ciasto, jest mega pyszne. Wszystkim smakowało. Troszkę zmieniłam. Nie dodałam herbatników tylko ciasto przekroiłam na dwie części. Do ciasta dodałam olej. Zrobiłam na większej blaszce więc dodałam jedno jajko jeszcze i mąki dałam całą szklankę. Nie miałam wódki więc dałam rum. Super przepis, polecam.

    Odpowiedz
  2. Ciasto pyszne i wyszło za pierwszym razem mimo ze często mam pecha do zakalcow. Wzorem innej pani, dodawalam mniej masla i cukru, a i tak jest mocno słodkie.

    Odpowiedz
  3. Ciasto przepyszne, piekłam wielokrotnie. Ale za każdym razem zmniejszam ilość cukru i masła i jest naprawdę wystarczająco słodkie 😊 Polecam.

    Odpowiedz
  4. Jedno z moich ulubionych ciast do pieczenia i jedzenia;) zamieniłam tylko słonecznik orzechami i jest to naprawdę fantastyczne ciasto na różne okazje!

    Odpowiedz
  5. Witam. Jeżeli chcę zastąpić masło w kremie serkiem mascarpone to w jakiej ilości? Pytam, bo to dopiero moje pierwsze kroki w pieczeniu, a w sobotę goście….. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. Właśnie przed chwilą skończyłam to ciacho i dałam do lodówki na noc nie wiem jeszcze jak wyszło ale wygląda przepysznie juz sie nie moge doczekac jutrzejszej kawki z nim: -) dziekuje za przepis prosty i dobrze opisany pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Zrobiłam wszystko według przepisu i wyszło idealne. Pyszne, słodkie tak jak lubię :) dodałam tylko trochę więcej słonecznika bo uwielbiam jego smak. Polewa czekoladowa i herbatniki nasączone alkoholem tworzą niesamowity smak! Chyba nie muszę wspominać, że zniknęło w 5 minut :) polecam tym, którzy jeszcze go nie robili! Miłość od pierwszego wejrzenia… Właśnie piekę to ciasto na święta :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz