Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…
Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao bez cukru
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny)
Krem:
500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej
280g masła w temperaturze pokojowej
300g słonecznika
6 łyżek cukru
4 łyżki mleka
50-70ml wódki
około 180g herbatników (użyłam kakaowych)
Polewa:
8 łyżek wody
8 łyżek cukru
80g masła
3 łyżki dobrego kakao bez cukru
Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.
6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
7. Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.
8. Blaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż słonecznik ładnie się przyrumieni (proszę obserwować, żeby nie przypalić). Piekłam na środkowej półce piernika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
9. Masło ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty, aż składniki dobrze się połączą.
10. Skruszyć 3/4 uprażonego słonecznika i dodać go do kremu krówkowego, wymieszać.
11. Ostygnięty biszkopt nasączyć kawą i wyłożyć na nim krem ze słonecznikiem, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.
Polewa:
12. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 4-5 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut.
13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto.
Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków:)
Można czymś innym nasączyć herbatniki zamiast wódką? Jeżeli tak, to czym najlepiej? Mlekiem?
ta może być mlekiem, pozdrawiam
Zrobiłam to ciasto, jest mega pyszne. Wszystkim smakowało. Troszkę zmieniłam. Nie dodałam herbatników tylko ciasto przekroiłam na dwie części. Do ciasta dodałam olej. Zrobiłam na większej blaszce więc dodałam jedno jajko jeszcze i mąki dałam całą szklankę. Nie miałam wódki więc dałam rum. Super przepis, polecam.
Jeśli chciałabym upiec w tortownicy, to jakiej wielkości?
Ciasto pyszne i wyszło za pierwszym razem mimo ze często mam pecha do zakalcow. Wzorem innej pani, dodawalam mniej masla i cukru, a i tak jest mocno słodkie.
Ciasto przepyszne, piekłam wielokrotnie. Ale za każdym razem zmniejszam ilość cukru i masła i jest naprawdę wystarczająco słodkie 😊 Polecam.
Robiłam drugi raz w tym tygodniu 🙂Pychotka 🙂🙂
Jedno z moich ulubionych ciast do pieczenia i jedzenia;) zamieniłam tylko słonecznik orzechami i jest to naprawdę fantastyczne ciasto na różne okazje!
Wspaniałe przepisy
Ciasto pyszne! Nie przeszkadza nawet lekko przypalony słonecznik:-)
Witam. Jeżeli chcę zastąpić masło w kremie serkiem mascarpone to w jakiej ilości? Pytam, bo to dopiero moje pierwsze kroki w pieczeniu, a w sobotę goście….. Pozdrawiam.
Robiłam kiedyś i faktycznie pyszne, tylko za mało nasaczylam biszkopt i był trochę suchy. Niebawem planuje upiec kolejny raz. Pozdrawiam Sandra
Właśnie robie ciacho
Właśnie przed chwilą skończyłam to ciacho i dałam do lodówki na noc nie wiem jeszcze jak wyszło ale wygląda przepysznie juz sie nie moge doczekac jutrzejszej kawki z nim: -) dziekuje za przepis prosty i dobrze opisany pozdrawiam
Zrobiłam wszystko według przepisu i wyszło idealne. Pyszne, słodkie tak jak lubię :) dodałam tylko trochę więcej słonecznika bo uwielbiam jego smak. Polewa czekoladowa i herbatniki nasączone alkoholem tworzą niesamowity smak! Chyba nie muszę wspominać, że zniknęło w 5 minut :) polecam tym, którzy jeszcze go nie robili! Miłość od pierwszego wejrzenia… Właśnie piekę to ciasto na święta :)
Witam ciasto zrobione do pracy.dałam do lodówki z powodu upału. Mam nadzieje ze będzie zimne i dobre.zobaczę jutro.pozdrawiam.
Witam ciasto zrobione jutro do pracy.nie ma jak to w upalny dzień jeść ciasto z kremem ale dałam do lodówki wiec mam nadzieje ze będzie zimne i dobre.pierwszy raz robilam dam znać jak wyszło
bardzo dobre ciasto, dałam trochę mniej masy kajmakowej – 400g, bo takiej wielkości była puszka.Jedynie mam zarzuty do polewy – nie udała się, musiałam ją wylac i zrobić z innego przepisu z cukrem pudrem i mlekiem. Ta na szczęscie wyszła. Polecam.
cieszę się, że ciasto się udało, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Patrycja JAK TYŚ to zrobiła dziewczyno, że ci się polewa zważyła?:-D:-D
Zrobiłam ściśle według przepisu z małą dokładka od siebie(frużelina porzeczkowa) i wyszło idealne.
Z tego co wynika czepiasz się szczegółów pomimo, że nawet nie spróbowałaś no…ale jest takie polskie przysłowie o pewnej baletnicy;-)
Ze swojej strony dziękuję.
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Wygląda przepysznie.zro ie go jutro ale też nasącze herbata żeby mógł mój synek spróbować ☺
Ilośc masła w przepisie jest złe sprecyzowana, ilośc cukru zmniejszyłam o polowe i tak ciasto wydaje sie być za słodkie choć to tylko i wyłącznie moje skromne zdanie. Polewa podczas podgrzewania sie zważyła i musiałam ratować ja na własna rękę. Mimo kilku minusów mam nadzieje ze ciasto obroni sie smakiem (wlasnie wyładowało w lodowce) :) pozdrawiam
życzę smacznego! pozdrawiam :)
nie moge sie doczekac kiedy je zrobie!!!!!!
cieszę się że smakowało :) pozdrawiam serdecznie
ciasto jest przepyszne, bardzo efektowne i wyglada imponująco:) jedyne co moglabym się doczepić to dość słodki jest placek. Nie neguję pod tym wzgledem placka bo wiem ze słodkość placka jest indywidualnym odczuciem każdego konsumenta :)pozdrawiam
ogromnie się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Pyszne, boskie :) wszystkim smakowało :) zniknęło błyskawicznie :) na pewno będę je powtarzać!!!!
dobre ale za duzo cukru wszedzie. polecam zmniejszyc dawki do polowy. prazone orzechy z maslem i cukrem s karmelu niebo w gebie :-)
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Zrobione!!! Raz dwa i nie było ;)
Ciasto przepyszne!!!!!
żelatyną lub fixem jeśli używa Pani serka mascarpone, ewentualnie biała czekolada, ale takie masy lubią się zwarzyć, pozdrawiam
Ciasto pycha, pzrełozyłam dzemem porzeczkowym, kajmak ubiłam z mascarpone. Bede piekła na ślub siostry i masa musi być bardziej zwarta ponieważ ciasto będzie stało w cieple, w jaki sposób mogę zagęścić masę?.
Dziękuję bardzo, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam ciepło:)
Czasem lubię wpaść na Twoją stronę, głównie po proste i pyszne przepisy. Ten jest jednym z bardziej skomplikowanych, ale w tym tkwi jego sukces. Ciasto jest baaardzo smaczne, niecodzienne i nie przekombinowane :) Dzięki
Bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Ten też już zrobiłam super oczywiście bezglutenowy
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuje za przepis ciasto pyszne i ładnie wygląda. Będę robić kolejne.
tak można, pozdrawiam
Czy gotowe ciasto mozna przechować dwa dni oczywiscie w chłodym miejscu
Wygląda nieziemsko, a i myślę, że smakuje też przepysznie
bardzo się cieszę się, że smakowało, dziękuję i pozdrawiam ciepło
Na weekend upiekłam to ciasto :) jest pyszne :) słonecznik mi się ciut przypalił, następnym razem krócej muszę go trzymać. Polecam :)
Dorcia: Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo linki są we wstępie przepisu,
Aga: 280g masła, punkt 9. Ucieramy 200g masła,
pozdrawiam serdecznie
Witam! Piękna zastawa, czy mogę spytać skąd? Pozdrawiam :)
Ile togo masła w kremie ma być 80 g czy 280g ?
Magdalena: dziękuję za rady,
Cieszę się bardzo że ciasto smakowało, pozdrawiam serdecznie
Wspaniały przepis :-) zmniejszylam tylko trochę cukru i wyszło rewelacyjne. Dziękuję i pozdrawiam.
Ciasto Przepyszne ;D
Wczoraj piekłam, dzisiaj już połowę nie ma. Biszkopt nasączylam słodką herbatą z cytryną, herbatniki również. Owszem slonecznik trzeba troszkę krócej. mój był gotowy po 12 min.
Dodam że wszystkich składników wystarcza na ta standardową blaszkę, ciut większą niż ta o której wspomniała autorka.
Proszę więcej takich pysznych przepisów ;)
Michalinka: – myślę, że tak tylko proszę prażyć krócej,
Ela D.: – cieszę się, że smakowało, dziękuję za radę,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam ciasto i jest bardzo dobre. Chociaż troszkę zmodyfikowałam. Nasączony herbatą biszkopt dodatkowo posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki. Według przepisu słonecznik należy prażyć w piekarniku 20 min. w temp. 180 st. Nastawiłam na 14 min. i jak zajrzałam to już był za mocno uprażony. Dlatego moja rada aby sprawdzać wcześniej czy już jest gotowy. Pozdrawiam.
Witam. Czy tak samo, jak słonecznik, można uprażyć orzechy włoskie? :)
oczywiście może być inny pędzel nie musi być silikonowy, a tak to chyba polewać łyżeczką, albo tak skropić z góry, pozdrawiam
Dzień dobry. Ja nie mam pędzla silikonowego, stad moje pytanie, czym mogę rozprowadzić alkohol na herbatnikach? Pozdrawiam
Musi być pyszne :-D
mała mi: – chyba tak, tylko trzeba uważać żeby masa się nie zwarzyła,
pozdrawiam
pięknie i pysznie!!!
Czy masło można zastąpić w tym kremie serkiem mascarpone?