Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu

Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem

Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao bez cukru
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny)
Krem:
500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej
280g masła w temperaturze pokojowej
300g słonecznika
6 łyżek cukru
4 łyżki mleka
50-70ml wódki
około 180g herbatników (użyłam kakaowych)
Polewa:
8 łyżek wody
8 łyżek cukru
80g masła
3 łyżki dobrego kakao bez cukru

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem1

Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Krem:
7. Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.

8. Blaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż słonecznik ładnie się przyrumieni (proszę obserwować, żeby nie przypalić). Piekłam na środkowej półce piernika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

9. Masło ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty, aż składniki dobrze się połączą.

10. Skruszyć 3/4 uprażonego słonecznika i dodać go do kremu krówkowego, wymieszać.

11. Ostygnięty biszkopt nasączyć kawą i wyłożyć na nim krem ze słonecznikiem, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.

Polewa:
12. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 4-5 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut.

13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto.
Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków:)

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem4

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem2

Print Friendly, PDF & Email

56 komentarzy do wpisu „Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu”

  1. Zrobiłam ciasto i jest bardzo dobre. Chociaż troszkę zmodyfikowałam. Nasączony herbatą biszkopt dodatkowo posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki. Według przepisu słonecznik należy prażyć w piekarniku 20 min. w temp. 180 st. Nastawiłam na 14 min. i jak zajrzałam to już był za mocno uprażony. Dlatego moja rada aby sprawdzać wcześniej czy już jest gotowy. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  2. Michalinka: – myślę, że tak tylko proszę prażyć krócej,

    Ela D.: – cieszę się, że smakowało, dziękuję za radę,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Ciasto Przepyszne ;D
    Wczoraj piekłam, dzisiaj już połowę nie ma. Biszkopt nasączylam słodką herbatą z cytryną, herbatniki również. Owszem slonecznik trzeba troszkę krócej. mój był gotowy po 12 min.
    Dodam że wszystkich składników wystarcza na ta standardową blaszkę, ciut większą niż ta o której wspomniała autorka.
    Proszę więcej takich pysznych przepisów ;)

    Odpowiedz
  4. Dorcia: Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo linki są we wstępie przepisu,

    Aga: 280g masła, punkt 9. Ucieramy 200g masła,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Czasem lubię wpaść na Twoją stronę, głównie po proste i pyszne przepisy. Ten jest jednym z bardziej skomplikowanych, ale w tym tkwi jego sukces. Ciasto jest baaardzo smaczne, niecodzienne i nie przekombinowane :) Dzięki

    Odpowiedz
  6. Ciasto pycha, pzrełozyłam dzemem porzeczkowym, kajmak ubiłam z mascarpone. Bede piekła na ślub siostry i masa musi być bardziej zwarta ponieważ ciasto będzie stało w cieple, w jaki sposób mogę zagęścić masę?.

    Odpowiedz
  7. żelatyną lub fixem jeśli używa Pani serka mascarpone, ewentualnie biała czekolada, ale takie masy lubią się zwarzyć, pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. dobre ale za duzo cukru wszedzie. polecam zmniejszyc dawki do polowy. prazone orzechy z maslem i cukrem s karmelu niebo w gebie :-)

    Odpowiedz
  9. ciasto jest przepyszne, bardzo efektowne i wyglada imponująco:) jedyne co moglabym się doczepić to dość słodki jest placek. Nie neguję pod tym wzgledem placka bo wiem ze słodkość placka jest indywidualnym odczuciem każdego konsumenta :)pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Ilośc masła w przepisie jest złe sprecyzowana, ilośc cukru zmniejszyłam o polowe i tak ciasto wydaje sie być za słodkie choć to tylko i wyłącznie moje skromne zdanie. Polewa podczas podgrzewania sie zważyła i musiałam ratować ja na własna rękę. Mimo kilku minusów mam nadzieje ze ciasto obroni sie smakiem (wlasnie wyładowało w lodowce) :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. Patrycja JAK TYŚ to zrobiła dziewczyno, że ci się polewa zważyła?:-D:-D
    Zrobiłam ściśle według przepisu z małą dokładka od siebie(frużelina porzeczkowa) i wyszło idealne.
    Z tego co wynika czepiasz się szczegółów pomimo, że nawet nie spróbowałaś no…ale jest takie polskie przysłowie o pewnej baletnicy;-)
    Ze swojej strony dziękuję.

    Odpowiedz
  12. bardzo dobre ciasto, dałam trochę mniej masy kajmakowej – 400g, bo takiej wielkości była puszka.Jedynie mam zarzuty do polewy – nie udała się, musiałam ją wylac i zrobić z innego przepisu z cukrem pudrem i mlekiem. Ta na szczęscie wyszła. Polecam.

    Odpowiedz
  13. Witam ciasto zrobione jutro do pracy.nie ma jak to w upalny dzień jeść ciasto z kremem ale dałam do lodówki wiec mam nadzieje ze będzie zimne i dobre.pierwszy raz robilam dam znać jak wyszło

    Odpowiedz
  14. Witam ciasto zrobione do pracy.dałam do lodówki z powodu upału. Mam nadzieje ze będzie zimne i dobre.zobaczę jutro.pozdrawiam.

    Odpowiedz
  15. Zrobiłam wszystko według przepisu i wyszło idealne. Pyszne, słodkie tak jak lubię :) dodałam tylko trochę więcej słonecznika bo uwielbiam jego smak. Polewa czekoladowa i herbatniki nasączone alkoholem tworzą niesamowity smak! Chyba nie muszę wspominać, że zniknęło w 5 minut :) polecam tym, którzy jeszcze go nie robili! Miłość od pierwszego wejrzenia… Właśnie piekę to ciasto na święta :)

    Odpowiedz
  16. Właśnie przed chwilą skończyłam to ciacho i dałam do lodówki na noc nie wiem jeszcze jak wyszło ale wygląda przepysznie juz sie nie moge doczekac jutrzejszej kawki z nim: -) dziekuje za przepis prosty i dobrze opisany pozdrawiam

    Odpowiedz
  17. Witam. Jeżeli chcę zastąpić masło w kremie serkiem mascarpone to w jakiej ilości? Pytam, bo to dopiero moje pierwsze kroki w pieczeniu, a w sobotę goście….. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz