Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu

Dzisiaj coś dla prawdziwych łasuchów. Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu. Bardzo aromatyczne i smaczne. Słonecznik przyjemnie chrupie w polewie czekoladowej, a herbatniki nasączone alkoholem przełamują, orzeźwiają smak, więc radzę go nie pomijać. Słodko, czekoladowo i pysznie. Inspirację dostałam od jednej z czytelniczek Pani Marleny Łabędzkiej, której dziękuję, przepis zmodyfikowałam, bardzo polecam…

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem

Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao bez cukru
2/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
1/2 szklanki zaparzanej kawy (możemy zastąpić delikatnie posłodzoną wodą z 1 łyżką soku z cytryny)
Krem:
500g masy krówkowej (kajmakowej) z puszki w temperaturze pokojowej
280g masła w temperaturze pokojowej
300g słonecznika
6 łyżek cukru
4 łyżki mleka
50-70ml wódki
około 180g herbatników (użyłam kakaowych)
Polewa:
8 łyżek wody
8 łyżek cukru
80g masła
3 łyżki dobrego kakao bez cukru

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem1

Biszkopt:
1. Mąkę z kakao przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

5. Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę z kakao i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut.

6. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.

Krem:
7. Na patelni roztopić 80g masła, dodać cukier, mleko i słonecznik. Podgrzewać, mieszając, aż masa zacznie się delikatnie przyrumieniać. Zdjąć z ognia i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać.

8. Blaszkę ze słonecznikiem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut, aż słonecznik ładnie się przyrumieni (proszę obserwować, żeby nie przypalić). Piekłam na środkowej półce piernika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

9. Masło ucierać przez około 2-3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 1-2 minuty, aż składniki dobrze się połączą.

10. Skruszyć 3/4 uprażonego słonecznika i dodać go do kremu krówkowego, wymieszać.

11. Ostygnięty biszkopt nasączyć kawą i wyłożyć na nim krem ze słonecznikiem, wyrównać. Na wierzchu poukładać herbatniki.

Polewa:
12. Wszystkie składniki na polewę przełożyć do rondelka z grubym dnem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 4-5 minut, aż polewa troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10 minut.

13. Herbatniki nasączyć wódką (użyłam silikonowego pędzla) i polać je przygotowaną polewą, wyrównać. Pozostały słonecznik skruszyć i posypać nim ciasto.
Ciasto odstawić na parę godzin w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków:)

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem4

ciasto-krowka-ze-slonecznikiem2

Print Friendly, PDF & Email

60 komentarzy do “Ciasto z kremem krówkowym i prażonym słonecznikiem w karmelu”

  1. Dorcia: Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Indigo linki są we wstępie przepisu,

    Aga: 280g masła, punkt 9. Ucieramy 200g masła,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. Ciasto Przepyszne ;D
    Wczoraj piekłam, dzisiaj już połowę nie ma. Biszkopt nasączylam słodką herbatą z cytryną, herbatniki również. Owszem slonecznik trzeba troszkę krócej. mój był gotowy po 12 min.
    Dodam że wszystkich składników wystarcza na ta standardową blaszkę, ciut większą niż ta o której wspomniała autorka.
    Proszę więcej takich pysznych przepisów ;)

    Odpowiedz
  3. Michalinka: – myślę, że tak tylko proszę prażyć krócej,

    Ela D.: – cieszę się, że smakowało, dziękuję za radę,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam ciasto i jest bardzo dobre. Chociaż troszkę zmodyfikowałam. Nasączony herbatą biszkopt dodatkowo posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki. Według przepisu słonecznik należy prażyć w piekarniku 20 min. w temp. 180 st. Nastawiłam na 14 min. i jak zajrzałam to już był za mocno uprażony. Dlatego moja rada aby sprawdzać wcześniej czy już jest gotowy. Pozdrawiam.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz