Ciasto z cukinią i żurawiną

Na straganach pojawiły się ostatnio nieduże, zielone cukinie. Są świetnym składnikiem leczo, ale przekonałam się ostatnio, że nie tylko:) Upiekłam bardzo smaczne ciasto z dodatkiem tego warzywa i z suszoną żurawiną. Ciasto jest wilgotne, z wierzchu chrupiące, delikatnie cynamonowe, świetnie uzupełnia je kwaskowata żurawina. Apetycznie się prezentuje, w przekroju widać zieloną skórkę cukinii i czerwonawą żurawinę. Ciasto dosyć się kruszy, dlatego proponuję pokroić je w dość grube plastry. W smaku rewelacyjne, szczególnie jeszcze odrobinę ciepłe. Polecam…

Ciasto z cukinią i żurawiną

Ciasto z cukinią i żurawiną
Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):
200g masła w temperaturze pokojowej
180g cukru
2 jajka
200g startej na grubych oczkach cukinii razem ze skórką
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
100g suszonej żurawiny

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem.

2. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty.
Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jaju, po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki dobrze się połączą.

3. Cukinię dobrze osączyć w dłoniach.

4. Do maślanej masy dodać mąkę, osączoną cukinię i żurawinę, składniki dokładnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone w dość grube plastry.

Udanych wypieków:)

Ciasto z cukinią i żurawiną

Ciasto z cukinią i żurawiną

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Mega łatwe, pyszne ciasto z cukinią i orzechami

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami

23 komentarze do “Ciasto z cukinią i żurawiną”

  1. Babka rzeczywiście trochę się kruszy, fajnie że uprzedziłaś, bo bym sobie zarzucała…😉
    Ale w smaku pyszna, jeszcze nie raz do tego przepisu wrócę. Dziękuję

    Odpowiedz
  2. Zaskakująco smaczne ciasto, które pozwoliło mi zużyć cukinię z klęski urodzaju w innej formie, niż obiadowa :) Piecze się dość długo (u mnie jakieś 65 – 70 minut w dobrze nagrzanym piekarniku), ale poza tym jest bardzo proste w przygotowaniu. Cukinia bardzo orzeźwia i ciekawie nasącza całość, a przy tym nie nadaje wyraźnego warzywnego posmaku. Dziękuję za kolejną porcję kulinarnego natchnienia :)

    Odpowiedz
  3. Czy może być mąka orkiszowa zamiast pszennej? Niestety, rzadko już korzystam z Pani przepisów, bo okazało się, że nie powinnam spożywać mąki pszennej :(

    Odpowiedz

Dodaj komentarz