Ciasto z cukinią i żurawiną

Na straganach pojawiły się ostatnio nieduże, zielone cukinie. Są świetnym składnikiem leczo, ale przekonałam się ostatnio, że nie tylko:) Upiekłam bardzo smaczne ciasto z dodatkiem tego warzywa i z suszoną żurawiną. Ciasto jest wilgotne, z wierzchu chrupiące, delikatnie cynamonowe, świetnie uzupełnia je kwaskowata żurawina. Apetycznie się prezentuje, w przekroju widać zieloną skórkę cukinii i czerwonawą żurawinę. Ciasto dosyć się kruszy, dlatego proponuję pokroić je w dość grube plastry. W smaku rewelacyjne, szczególnie jeszcze odrobinę ciepłe. Polecam…

Ciasto z cukinią i żurawiną

Ciasto z cukinią i żurawiną
Składniki (powinny być w temperaturze pokojowej):
200g masła w temperaturze pokojowej
180g cukru
2 jajka
200g startej na grubych oczkach cukinii razem ze skórką
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
100g suszonej żurawiny

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem.

2. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty.
Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jaju, po każdym dodaniu ucierać przez około 40 sekund, aż składniki dobrze się połączą.

3. Cukinię dobrze osączyć w dłoniach.

4. Do maślanej masy dodać mąkę, osączoną cukinię i żurawinę, składniki dokładnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte, pokrojone w dość grube plastry.

Udanych wypieków:)

Ciasto z cukinią i żurawiną

Ciasto z cukinią i żurawiną

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Mega łatwe, pyszne ciasto z cukinią i orzechami

Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią

Muffiny z cukinią, migdałami i rodzynkami

23 komentarze do “Ciasto z cukinią i żurawiną”

  1. Ciasto pyszne, trochę podobne do marchewkowego. Ja robiłam je na margarynie i dodałam trochę wody, żeby nie było takie gęste. Poza tym, żurawinę chyba trzeba oprószyć mąką przed wsypaniem do ciasta, bo inaczej owoce opadną na dół (taka jak u mnie). Ale ciasto naprawdę bardzo dobre. :)

    Odpowiedz
  2. Witam. Ciasto przepyszne. Upiekłam z podwójnej ilości składników w foremce prostokątnej.Przekroiłam i przełożyłam kremem krówkowym(serek mascarpone 250 g zmiksowany z masą krówkową 400g).Po prostu rrewelacja. Świetny przepis. Dziękuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz