Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z bananem i marchewką. Bardzo sycące, z mąką razową oraz bakaliami. Dodałam rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda, nie jest za słodkie. Będzie świetnym dodatkiem do śniadania, na piknik oraz na rower:). Proste do zrobienia i z kategorii „bez miksera”. Bardzo polecam… (przepis ze strony Canadian Living).
Ciasto z bananem i marchewką „Morning Glory”
Składniki:
1 dojrzały banan
1/2 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
1 szklanka startej marchewki (na drobnych oczkach)
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1/3 szklanki oleju
1 jajko
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki poszatkowanych orzechów (dowolnych)
1/3 szklanki wiórków kokosowych
1. Banana rozgnieść widelcem. Dodać do niego sodę, wymieszać i odstawić na 5 minut.
2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy, sól.
3. W kolejnej misce wymieszać razem jajko, jogurt, osączoną marchewkę (najlepiej zrobić to w dłoniach), cukier, olej. Dodać rozgniecionego banana, wymieszać łyżką. Dodać suche składniki, krótko wymieszać do połączenia składników i wsypać bakalie, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut.
5. Podawać przestygnięte, pokrojone w grube plastry.
Udanych wypieków:)
Robimy dzisiaj :) Z moim 5latkiem nałogowo korzystamy z przepisów na Twoim blogu :) Dzisiaj marchewki, banany i rodzinki, czyli to co Młody lubi najbardziej :) Przepis idealny, takiego właśnie szukałam :) Dziękuję i do następnego razu! :)
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Zobaczyłam, zrobilam, zjadlam i powiem, ze wystarczy jeden plaster, aby nasycic sie na sniadanie ;) Potwierdzam, ze wysmienite dla sportowcow, na wycieczke rowerowa lub spacer w gorach! Ja na pewno bede je robic, tak jak wiele innych ciast :)
DZIEKUJE!
cieszę się, że smakowało i życzę smacznego:)! pozdrawiam serdecznie
Wyszlo pycha :)) Zapomnialam napisac :/ Jutro bedzie marchewkowe :)Mniammmiii…pozdrawiam
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Dzis bede piekla,bo wyglada przepysznie :)
Monia84: – cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
Bożena: tak to mąka pełnoziarnista,
pozdrawiam serdecznie
Czy mąka pszenna razowa to to samo co mąka pszenna pełnoziarnista? dziękuję za super przepisy i pozdrawiam.
Wypróbowałam wczoraj ten przepis i muszę powiedzieć, że ciasto jest przepyszne! :) A prawdę mówiąc to dziś smakuje jeszcze lepiej! Bardzo szybkie wykonanie, nie miałam mąki razowej więc użyłam tylko tortowej, zamiast rodzynek i wiórków kokosowych dałam żurawinę i orzechy włoskie. Super smaczne ciacho! Dziękuję za przepis!:) Pozdrawiam! :)
mam nadzieję, że się udało i smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciekawe czy mi wyjdzie jest w piekarniku…pozdrawiam
myślę, że tak, można użyć tortowej i dać inne bakalie, pozdrawiam
Czy zamiast mąki razowej można dodać mąkę zwykłą tortową, a wiórki zastąpić żurawiną lub większą ilością rodzynek? Pozdrawiam.
Ciasta z dodatkiem bananów są cudowne :) Oczywiście te z marchewką też więc połączenie idealne :D