Dzisiaj ciekawe ciasto, które łączy w sobie dwa smaki – banany i rabarbar. W przygotowaniu jest proste i również interesujące, ponieważ zrobione jest z twarogiem, mlekiem i olejem. Powstaje ciasto, które w konsystencji przypomina drożdżowe. Owoce zanurzone są w polewie zrobionej ze śmietany, jajek i budyniu. W smaku jest dosyć kwaskowate, więc polecam je osobom, które w szczególności lubią rabarbar.
Ciasto z bananami i rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
80g cukru
150g serka śmietankowego
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
Wierzch:
350g rabarbaru
2 banany
70g cukru + 3 łyżki
250g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
4 jajka
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki . Posypać 3 łyżkami cukru i odstawić.
2. Ser krótko utrzeć z mlekiem, olejem, cukrem, cukrem wanilinowym, łyżką mąki ziemniaczanej i szczyptą soli.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połowę dodać do masy serowej, wymieszać. Następnie dodać resztę mąki i wyrobić ciasto (ja wymieszałam mikserem, ciasto będzie gęste jak drożdżowe).
4. Ciastem wyłożyć tortownicę o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać.
5. Piekarnik nastawić na 200°C na funkcji góra-dół.
6. Rabarbar dobrze osączyć. Banany pokroić w plasterki i wymieszać je z rabarbarem. Następnie mieszankę wyłożyć na ciasto w tortownicy.
7. Śmietanę wymieszać mikserem na średnich obrotach z cukrem, jajkami i budyniem śmietankowym w proszku. Wylać ją na ciasto w tortownicy.
8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (proszę pod ciasto położyć folię lub dać blachę, żeby masa nie pobrudziła nam piekarnika, jeśli tortownica będzie nieszczelna). Piec przez około 40-45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika (gdyby masa z wierzchu zaczęła się za bardzo przypiekać, proszę nakryć ją folią aluminiową).
9. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostrożnie zdjąć obręcz, oddzielając nożem ciasto od brzegu tortownicy. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
No właśnie pieczę się w piekarniku:) nie mogę się doczekać aż zapach zaleje całe domostwo:)
Za jakąś godzinę zdam relację,
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto jest przepyszne i łatwe do wykonania jak dla takiego laika jak ja :-) jeszcze zrobię z wiśniami :-) pychota pychota pychota,
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto WSPANIAŁE już trzeci raz piekę, rozdałam koleżankom przepis, super szybko się robi. Bardzo dziękuję
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Pachnie rewelacyjnie, w całym domu czuć śmietankowy zapach serka:) czekamy aż ostygnie, aby spróbować:)
i zrobiłam :) bardzo dobre, ale piekłam dwa razy dłużej, żeby wierzch nie był płynny- to przez ten rabarbar.
Dziekuje ślicznie .Spróbuje z truskawkami.Córka nie lubi rabarbaru dlatego muszę kombinować z czymś innym.ciasto wygląda smakowicie dlatego muszę spróbować zrobić.Pozdrawiam
dziękuję za odpowiedź ;)
Intrygujące połączenie, trzeba będzie spróbować :)
Ewa: – ma Pani rację, a jajka i tak są w polewie,
Olga: – serek śmietankowy niesłodzony, jak na sernik,
iza: – myślę, że można użyć truskawek,
pozdrawiam serdecznie
co można dodac zamiast rabarbaru
To ciasto jest tak dziwne ( w pozytywnym tego słowa znaczeniu!:)) , że nie mogę przejść obok niego obojętnie! ;) tylko Mała Cukierenko serek śmietankowy, taki jak np na kanapki czy może taki na słodko np waniliowy? ;))
Witam,
chciałam tylko zwrócić uwagę, że w opisie podaje Pani informację, że ciasto jest bez jajek ale jajka w składzie są… to może być ważne dla alergików. Tak tylko chciałam dać znać :) A ciasto na pewno spróbuję zrobić bo wygląda i brzmi świetnie. No i ja nie muszę unikać jajek :)
Pozdrawiam,
Ewa