To moje pierwsze ciasto z agrestem. Zawsze jakoś przegapiłam ten owoc w letnim sezonie, a teraz żałuję, bo ciasto jest przepyszne. Delikatne, puszyste , wilgotne po prostu super, bardzo mi smakowało. Pięknie pachnie wanilią, masłem, do tego ciekawie i apetycznie wygląda. Brązowy cukier z wierzchu gdzieniegdzie się przypieka, tworząc chrupiący karmelek. Całość jest bardzo kwaskowata, gdyż dodajemy do ciasta sok i skórkę z cytryny. Wszystkie składniki świetnie do siebie pasują. Jest w miarę szybkie i łatwe w przygotowaniu. Pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam szczególnie osobom, które lubią kwaśne desery.
Ciasto z agrestem
Składniki:
5 jaj osobno żółtka i białka (jajka w temperaturze pokojowej)
200g cukru pudru
200g miękkiego masła
3/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 cytryna, umyta i sparzona wrzątkiem
300g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek jasnego brązowego cukru
400g umytego i obranego z ogonków agrestu
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Z cytryny zetrzeć skórkę na tarce i wycisnąć sok.
2. Białko ubić na sztywną pianę i stopniowo dodać połowę cukru pudru. Dalej ubijać, aż masa zgęstnieje.
3. W drugiej misce mikserem utrzeć masło z pozostałym cukrem pudrem (ucierać przez około 3 minuty). Następnie dodawać kolejno żółtka, po każdym dodaniu chwilę miksować, aż składanki się połączą. Dodać aromat, skórkę z cytryny, wymieszać.
4. Do maślanej masy dodać połowę mąki, krótko wymieszać. Wlać połowę soku z cytryny, wymieszać. Dodać resztę mąki i soku z cytryny, wymieszać.
5. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 25-26cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać, poukładać agrest (lekko go dociskając) i posypać brązowym cukrem.
7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół przez 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 15 minut do przestygnięcia, zdjąć obręcz i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Czy mogę użyć mrożonego agrestu? A jeżeli tak to czy najpierw radziłaby Pani go rozmrozić czy rzucać na ciasto jeszcze zamrożony ?
proszę go rozmrozić, pozdrawiam serdecznie
te ciasto to mistrzostwo, pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach.
Na pewno będę korzystać z tego przepisu dodając inne owoce.
Kolejny swietny przepis, pyszne ciasto plus mieciutki agrest, rozplywajacy sie w ustach, pozdrawiam letnio!
Ciasto wyszło wspaniale :D. Pięknie pachnie i faktycznie bardzo proste. Polecam ;).
bardzo się ciesze, że smakuje, dziękuje za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto jest przepyszne! Robię je już drugi raz – tym razem z czereśniami. Myślę, że z każdymi owocami będzie smakowało świetnie. W moim wykonaniu zmieniłam jedną rzecz: zamiast 300 g mąki dałam 200 g, a 100 g dopełniłam zmielonymi migdałami (mąką migdałową). Polecam!
ogromnie się cieszę, bardzo mi miło,
dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Kolejny rok robię ciasto według powyższego przepisu i jest rewelacyjne. Polubiłam agrest dzięki niemu :)
bardzo sie ciesze, dziekuje za komentarz, juz nie moge sie doczekac agrestu,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam ciasto i wyszło świetne (z agrestem mrożonym i jagodami). Sok z cytryny dodaje rewelacyjnego aromatu. Polecam, warto spróbować
dobrze, czekam więc na recenzję,
pozdrawiam
A ja włąśnie dziś zabiorę się do Twego wypieku,tzn.muszę wypróbowac,bo agreścik leży i czeka.Potem napiszę,jak smakowało,bo nie zawsze tak smakuje,jak wygląda.Pozdrawiam
Dobrze, czekam więc, życzę smacznego,
pozdrawiam:)
Jestem z tych co uważają,że raz na rok trzeba zrobić ciasto z rabarbarem,i raz z agrestem.Przepisy z netu jakoś gubię mimo drukowania…
No i szukałam,czytałam,bo agrest zakupiony,a godzina już późna-nie wszystko mam w domu np.kisiel z innych przepisów.Padło na Małą Cukierenkę:-)
Jutro po degustacji napiszę jak było :-)
zaraz to cudo upieke….o efektach potem -)