Ciasto Truskawkowa Chmurka z Kremem Śmietanowym i Bezą

Ciasto truskawkowa chmurka z kremem śmietanowym i bezą – Nowe, pyszne ciasto truskawkowe w Małej Cukierence. Na kruchym spodzie, ze sporą ilością truskawek, śmietanką i chrupiącą bezą. Ciasto smakuje wyśmienicie i wygląda fantastycznie. Uważam, że nie jest trudne w przygotowaniu. Pamiętajmy tylko, aby galaretka była tężejąca za nim wylejemy ją na spód ciasta. Bardzo polecam! (trochę zmodyfikowany przepis ze strony gazetakrakowska.pl). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

Ciasto truskawkowa chmurka z kremem śmietanowym i bezą

Ciasto truskawkowa chmurka z kremem śmietanowym i bezą
Składniki:
Spód:
190g mąki pszennej (użyłam tortowej)
40g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g schłodzonego masła
3 żółtka
Składniki na bezę:
4 białka w temperaturze pokojowej
150g cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
30g płatków migdałowych
Truskawkowa galaretka:
600g truskawek, umytych, bez szypułek, pokrojonych na kawałeczki
3 truskawkowe galaretki
900ml gorącej wody
Krem śmietanowy:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią

Ciasto truskawkowa chmurka z kremem śmietanowym i bezą

Spód:
1. Do miski wsypać mąkę, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, krótko wymieszać i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtka i ciasto wyrobić mikserem lub zagnieść rękoma (powstanie wilgotne, dość klejące ciasto).
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 40 minut.

2. Schłodzone ciasto, podsypując mąką stolnicę oraz wałek, rozwałkować na wielkość blaszki. Blaszka 25cm x 30cm wyłożona papierem do pieczenia. Następnie przełożyć ciasto do blaszki, wyrównać, patrz FILM (można również blaszkę wylepić ciastem rękoma, bez wałkowania).

3. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra – dół przez około 15-20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Beza:
4. Jeśli nie mamy drugiej blaszki 25cm x 30cm ostudzone ciasto wyjąć z blaszki razem z papierem do pieczenia, odstawić. Blaszkę znów wyłożyć papierem do pieczenia.

5. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić. Następnie po łyżce dodawać cukier, aż zużyjemy cały, pianę ubijać jeszcze przez około 4-5 minut. Dodać budyń i krótko wymieszać.
Gotową bezę wyłożyć do blaszki 25cm x 30cm, wyrównać. Następnie bezę ponaciągać łyżką, porobić wgłębienia, patrz FILM.

6. Wierzch bezy posypać płatkami migdałowymi i bezę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 140°C na funkcji góra – dół przez 75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Truskawkowa galaretka:
7. Kruche ciasto razem z papierem włożyć z powrotem do blaszki.

8. Do miski wsypać galaretki i zalać gorącą wodą 900ml, mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego studzenia, galaretka ma być tężejąca.

9. Do tężejącej galaretki dodać pokrojone truskawki i krótko wymieszać łyżką. Truskawkową galaretkę wylać na kruche ciasto w blaszce, wyrównać i wstawić do lodówki na około 60 minut, aż galaretka stężeje, patrz FILM.

Krem śmietanowy:
10. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

11. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na około 8 godzin, najlepiej na całą noc.

12. Schłodzone ciasto można wyjąć z blaszki i na wierzchu położyć bezę, lekko docisnąć (bezę ostrożnie wyjąć z papieru do pieczenia).

Udanych wypieków :)

Ciasto truskawkowa chmurka z kremem śmietanowym i bezą

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

25 komentarzy do “Ciasto Truskawkowa Chmurka z Kremem Śmietanowym i Bezą”

  1. Nie wiem o co chodzi z tym przepisem na beze, ale piekłam dwukrotnie i to się nie jest w stanie upiec w 70 minut na funkcji góra-dół. Piekłam w starym piekarniku i dół wyszedł klejący, gumowy.. beza nie chciała odejść od papieru…
    Piekłam w nowym piekarniku wg przepisu i również beza wyszła gumowa od dołu, od góry wysuszona… dokładałam czas i nic nie pomogło… z góry zrobił się wiór – dół nie nadaje się..
    Dopiero po pieczeniu na termoobiegu – dwukrotnie dłuższy czas pieczenia na 115 stopni beza jest dobra do położenia na wierzch ciasta.
    Nie wiem czemu tak się dzieje – az tak nasze piekarniki różnią się od Pani?

    Odpowiedz
  2. Świetny przepis, wczoraj zrobiłam i wyszło idealnie- nie rozwalało się, kiedy kroiłam co często mi się zdarza przy innych ciastach z dodatkiem bezy.

    Odpowiedz
  3. Co można zrobić żeby ciasto kruche się tak nie kruszyło po upieczeniu? Trudno było nałożyć kawałek bo wszystko się rozwalało…

    Odpowiedz
  4. Ja upiekłam na biszkopcie z 4 jajek. Bezę zrobiłam z zamrożonych białek, które zostały z kremu do innego ciasta. Truskawki też mrożone. Pycha, pycha, pycha.

    Odpowiedz
  5. Dzień dobry. Czy fix do śmietany jest niezbędny? Niestety nie mam i w Hiszpanii nie ma. Drugie pytanie czym mogę zastąpić budyń?

    Odpowiedz
    • fix można pominąć i dać tłustą śmietankę 36% lub powyżej, zamiast budyniu dać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, pozdrawiam

      Odpowiedz
  6. Jaka temperatura pieczenia (i Czas pieczenia) bezy i spodu w przypadku gdy będę piekła w piekarniku gazowym bez opcji góra dół oraz bez termoobiegu? Pozdrawiam

    Odpowiedz
      • Mrożone owoce wrzucamy do gorącej galaretki – bardzo szybko galaretka tężeje, a owoce są jak świeże. Do ubitej śmietany + mascarpone ew. dobry gesty jogurt dodaję galaretkę cytrynową rozpuszczoną w ok. pół szklanki wody ( nie używam fixa)

        Odpowiedz

Dodaj komentarz