Ciasto Krówka Malinowa Bez Pieczenia – Na dzisiaj przygotowałam bardzo smaczny torcik bez pieczenia z malinami i kremem budyniowym. Wygląda apetycznie i ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Jest troszkę karmelowy i waniliowy. Krem dobrze smakuje z kakaowymi herbatnikami. Ciasto zniknęło u mnie błyskawicznie :), ostatnio to mój faworyt. W przygotowaniu jest proste, tylko pamiętajmy, aby składniki na krem miały tą samą temperaturę. Do przepisu użyłam puszkę masy krówkowej o wadze 460g. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Torcik Krówka Malinowa BEZ PIECZENIA
Składniki:
Spód:
130g kakaowych herbatników
80g masła – roztopionego i ostygniętego
1 łyżeczka kakao bez cukru
Krem – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
450ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
200g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300g masy krówkowej z puszki
około 120-150g malin + 50g malin
Dodatkowo:
150g masy krówkowej z puszki
około 200g kakaowych herbatników
Wierzch:
350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
1 fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru
Do ozdoby:
kakao do posypania
maliny
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 250ml mleka i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszany budyń i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Spód:
2. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować. Przesypać okruchy do miski, dodać roztopione masło, krótko wymieszać łyżką i dodać 1 łyżeczkę kakao, wymieszać.
Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i docisnąć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy).
Krem:
3. Do miski przełożyć masło, dodać cukier z prawdziwą wanilią i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Następnie w 3-4 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać masę krówkową i znów wymieszać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą, patrz FILM. Dodać ekstrakt waniliowy, krótko wymieszać.
4. Na spód w blaszce wyłożyć około 1/3 kremu i wyrównać. Na wierzchu ułożyć około 120g malin. Owoce przykryć połową pozostałego kremu i wyrównać. Na kremie ułożyć warstwę herbatników.
Do pozostałego kremu dodać 50g malin i krótko wymieszać łyżką. Tak przygotowany krem przełożyć na herbatniki w blaszce i wyrównać, patrz FILM. Na kremie ułożyć drugą warstwę herbatników.
5. Masę krówkową, która nam została (150g) przełożyć do miseczki i mieszać łyżką, aż zrobi się jednolita, patrz FILM. Następnie wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć trzecią warstwę herbatników.
Wierzch:
6. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Wyłożyć ją na ciasto w blaszce i wyrównać. Na wierzchu zrobić łyżką wgłębienia, aby powstały takie jakby „fale”, patrz FILM. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
7. Gotowe ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Torcik przed podaniem posypać kakao i na wierzchu poukładać maliny.
Smacznego! :)
Najlepszy;) troszkę zmodyfikowane bo nie małam toffi tylko ok pół puszki i zbraklo mi na jedną warstwę ale polecam był super. Przepychota
A czy tortownica 24 cm może być? Pozdrawiam
wydaje mi się, że będzie za duża, tort będzie bardzo niski, pozdrawiam
czy herbatnki dobrze nasiąkną przez noc ? :) czy trzeba im trochę pomóc i czymś nasączć
uważam, że nie trzeba, pozdrawiam
Witam! niestety nie mam kakaowych herbatników.. czy mogę dodać zwykle i dodać więcej kakao? 😎
tak mogą być zwykłe, pozdrawiam
Zamiast fixu chce dać żelatyne (bardziej mi taka śmietana smakuje), ile łyżeczek zastapi fixa?
Rewelacja!!!! Przepyszny i bardzo prosty!!! :)
Jaki budyń na 1/2 czy na 3/4 L mleka?
budyń na 1/2L pozdrawiam
Witam, wiele osób pisze ze krem z masą kajakowa się zważył. U mnie również się zwazyl po dodaniu kajmaku do masy budyniowej i też nie wiem co było powodem. Robiłam drugi raz i również się zwazyl i również próbowałam ratować podgrzewając ale jak się oziębiał to znowu się ważył. Wszystko było w temeraturze pokojowej, naprawdę nie wiem o co chodzi :/ a mas budyniowych robiłam setki…
może za mocno jest ucierana, proszę mieszać na niskich/średnich obrotach, powoli dodawać masę krówkową, pozdrawiam serdecznie
W tynkach do tortow z kasa kajmakowa ,gdzie dodaje sie maslo z kajmakiem w rownych proporcjach z reguly za kazdym razem masa sie zwazy.
To samo sie dzieje przy ubijaniu masy szwedzkiej na bazie bialek I masla .
Piekny rezultat gladkiej masy uzyskujemy przy dluzszym mieszaniu .
Prosze po prostu sprobowac dluzej mieszac
Wypróbowane i zapisane do przepisów „palce lizać”. Wszyscy zadowoleni, pyszna słodycz przełamana kwaskowymi malinami.
Jaki jest rozmiar blaszki ?
blaszka 21cm, pozdrawiam
Wczoraj robiłam, dziś już była degustacja i wyszedł pyszny :) fajne przelamanie smaku – maliny lekko kwaśne a masa krowkowa słodka 😍 szybki do zrobienia :)
Dziwne zadajecie pytania.
Witam, chciałabym zrobić ten tort, ale w tortownicy 24 cm, jakie przyjąć proporcje
myślę, że o 1/3 bym zwiększyła, pozdrawiam
Witam, czy można zrobić ten torcik z mrożonych owoców? Jeśli tak to jak z nimi postępować czy rozmrozić? Pozdrawiam
dobrze rozmrozić i osączyć, pozdrawiam
Nie wyszedł mi krem, budyń ma być schłodzony czy wystudzony? Podejrzewam, ze budyń był za ciepły
ma być idealnie ostygnięty w temperaturze pokojowej, można go ugotować dzień wcześniej, pozdrawiam
Czy zamiast malin mogą być inne owoce
myślę, że tak, pozdrawiam
Przyznam, że ostatnio wiele takich ciast bez pieczenia przykuwa moją uwagę. Aż spróbuje wykonać taki torcik sama, pozdrawiam gorąco i zapraszam do mnie ;)
Czy zamiast masy można użyć zwykłych cukierków krówek ? Jeśli tak to ile bym musiała rozposcic do tego przepisu :-)
Pani Natalio, czy zamiast masła możnaby masę zrobić na bazie bitej śmietany?
myślę, że nie, trzeba by było zmienić przepis i dać żelatynę, pozdrawiam serdecznie
Pani mi apetyt zrobiła 😋😋
Mam problem bo po ubiciu masła i dodaniu budyniu masło mi sie waży co może być powodem?
miksować na niskich/średnich obrotach, budyń dodawać w 4 partiach i budyń musi mieć temperaturę pokojową, co najmniej stygnąć 4-5 godzin, ja zawszę budyń gotuję dzień wcześniej, pozdrawiam
Jaki mam użyć budyń? 35 czy 60?
taki na 500ml mleka 40g, pozdrawiam