Ciastka Owsiane z Truskawkami w Kształcie Serduszek – Zapraszam na pyszne, urocze ciastka owsiane z truskawkami. Są maślane, waniliowe, ciekawe w smaku dzięki płatkom owsianym (w smaku czuć, że są to ciastka owsiane). Wyglądają uroczo i apetycznie. Uważam, że w przygotowaniu nie są trudne. Będą miłym upominkiem dla najbliższych. Zamiast truskawek można użyć malin lub borówek. Polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „pieczenie jest proste”).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciastka Owsiane z Truskawkami w Kształcie Serduszek
Składniki:
Ciasto:
160g mąki pszennej (użyłam tortowej)
140g miękkiego masła
120g płatków owsianych górskich
80g ciemnego cukru dark muscovado (można użyć białego)
Krem:
120g gotowego ser na sernik (zmielonego twarogu)
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
170ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany
Dodatkowo:
około 300g truskawek, umytych i przepołowionych
1 galaretka truskawkowa
posiekane pistacje do ozdoby
Ciasto:
1. Do blendera przekładamy płatki owsiane i krótko miksujemy, żeby tylko troszkę rozdrobnić płatki (patrz FILM).
2. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto i rękoma zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą, trochę spłaszczamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
3. Ciasto po wyjęciu z lodówki zostawiamy na folii, zdejmujemy tylko folię z wierzchu (patrz FILM) i ciasto wałkujemy na grubość około 5mm. Z ciasta wycinamy ciasteczka w kształcie serduszek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Żeby łatwiej było wziąć wycięte ciasteczko można od spodu przez folie podważyć je ręką (patrz FILM). Ciastka wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180°C na funkcji góra – dół przez około 15 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawimy do ostygnięcia.
4. Galaretkę rozpuszczamy w 200ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Krem:
5. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Dodajemy ser i mieszamy mikserem na gładki krem.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z metalową końcówką (użyłam tylki Wilton 32) i wyciskamy rozetki na brzegach ciastek (patrz FILM).
6. Następnie na ciastkach układamy połówki truskawek i smarujemy je lekko tężejącą, galaretką. Na koniec ciastka posypujemy posiekanymi pistacjami.
Udanych wypieków :)
Link pod nazwą lub w treści
Piękne ale czy ciasto po upieczeniu jest kruche czy raczej twardawe i czy mogą po wykończeniu kremem poleżeć 2-3 dni w lodówce?
raczej kruche, mogą leżeć w lodówce 2 dni, pozdrawiam serdecznie