Pyszne, bardzo aromatyczne pierniczki z melasą. Nie muszą leżakować i od razu można cieszyć się ich smakiem. Są dosyć kruche, ale myślę, że na tyle twarde, że można z nich zrobić ozdoby na choinkę. Dla mnie są rewelacyjne i na pewno będą u mnie na Święta, pierwsza partia już zniknęła :). Pierniczki tak cudownie pachną, że po upieczeniu przez dwa dni w domu pachniało korzennymi przyprawami. Bardzo polecam…
Pyszne pierniczki z melasą
Pierniczki:
Składniki:
700g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
po 1 łyżeczce zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki zmielonych goździków
340g jasnego brązowego cukru
170g melasy (użyłam karobowej, ale może być również buraczana lub trzcinowa)
200g masła
2 jajka – wbić do kubeczka i roztrzepać widelcem
Do ozdoby „Royal Icing”:
10g proszku bezowego (użyłam proszku Wiltona)
60g wody
około 350g cukru pudru
Pierniczki:
1. Do rondelka wlać melasę, dodać cukier, pokrojone masło i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż się zagotuje. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając przez około 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 10-14 minut.
2. Mąkę przesiać, dodać sodę, przyprawy i wymieszać. Wlać ciepłą masę z melasą (proszę się nie poparzyć), dodać jajka i zagnieść ciasto (ciasto będzie dość rzadkie, ale proszę się nie martwić, jak przestygnie, to stwardnieje). Gotowe ciasto nakryć folią spożywczą i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut. Następnie wstawić do lodówki na około 30 minut.
3. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 2-4mm (cieńsze pierniczki lepiej trzymają kształt i są bardziej kruche, grubsze ładnie rosną). Ciasto, którego nie używamy w danym momencie proszę zawinąć w folię, aby nie wysychało. Z ciasta wycinać foremkami pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, pierniczki sporo urosną.
4. Pierniczki piec w temperaturze 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 190°C) przez około 10-12 minut, proszę obserwować, ponieważ pierniczki szybko się pieką. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie, ale jak ostygną, to stwardnieją. Proszę ciasteczka przenosić z blachy po około 5-10 minutach.
Royal Icing
5. Do miski wlać wodę, dodać proszek bezowy, cukier puder i miksować przez około 1-2 minuty na średnich obrotach, następnie zwiększyć obroty miksera i mieszać jeszcze przez około 2-3 minuty, aż powstanie jednolita masa. Otrzymany lukier przechowywać w czystym pojemniku, nakryć go wilgotną ściereczką, aby nie wysychał i zamknąć pojemnik. Tak otrzymany lukier służy do precyzyjnych dekoracji oraz sklejania różnych elementów cukrowych przy tortach, jest bardzo gęsty i szybko wysycha. Jeśli będzie bardzo gęsty, można dodać jeszcze 1-3 łyżeczki wody, jeśli za rzadki, dodać jeszcze cukru pudru.
Gotowym lukrem udekorować pierniczki.
Udanych wypieków:)
Kolor idealny :)
Wyszły dość twarde po ostygnięciu.Czy zmiękną jeszcze?
tak, ale one są trochę twarde, nie będą miękkie jak kruche ciasteczka, pozdrawiam
niestety nie miałam melasy i użyłam miodu, wyszły też super:) wszyscy w domu się zajadają:0 dziękuje za przepis
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
z melasą jeszcze nie robiłam pierniczków… a mam nawet ją w domu więc skuszę się na jedną porcję tych dla porównania z moim sprawdzonym przepisem:)
Które pierniczki najbardziej Pani smakują?
wszystkie są super, u mnie w tym roku będą te z melasą i świąteczne pierniczki, pozdrawiam serdecznie
można czymś zastąpić melasę? :)
Gdzie pani kupuje ten proszek do dekoracji
w sklepach internetowych aledobre, tortownia, na Allegro, pozdrawiam