Kruche Ciastka Potrójnie Czekoladowe

Kruche Ciastka Potrójnie Czekoladowe – Uwielbiam ciastka z czekoladą, bardzo często je piekę. Tym razem proponuję ciasteczka, aż potrójnie czekoladowe z gorzką czekoladą, mleczną i białą. Są pyszne, chrupiące i proste w przygotowaniu. Piekłam je raz z cukrem kokosowym przez co były ciemniejsze, a raz z jasnym, brązowym cukrem trzcinowym. Obie wersje pyszne, ale bardziej aromatyczne są ciastka z cukrem kokosowym. Polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Kruche Ciastka Potrójnie Czekoladowe

Kruche Ciastka Potrójnie Czekoladowe
Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej:
220g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru kokosowego lub brązowego cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g posiekanej gorzkiej czekolady
100g posiekanej mlecznej czekolady
100g posiekanej białej czekolady
Dodatkowo:
3-5 łyżek cukru kokosowego lub brązowego cukru trzcinowego do obtoczenia ciasta

Kruche Ciastka Potrójnie Czekoladowe

1. Do miski przekładamy masło i ucieramy mikserem przez około 1 minutę. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy i ucieramy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dodajemy jajko i mieszamy mikserem do połączenia składników.

2. Do maślanej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy mikserem na średnich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodajemy wszystkie czekolady i rękoma zagniatamy ciasto.

3. Ciasto dzielimy na dwie części i rolujemy każdą część (patrz FILM), robiąc dwa ruloniki/walce.
Każdy rulonik obtaczamy w cukrze (patrz FILM) i zawijamy w folię spożywczą. Oba kawałki ciasta wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

4. Schłodzone ciasto wyjmujemy z folii i kroimy na plastry o grubości około 5mm. Ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub matą silikonową. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy, ponieważ sporo rosną podczas pieczenia.

5. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C na funkcji termoobieg przez około 13-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy ciastka do ostygnięcia na około 10 minut, dopiero po tym czasie przenosimy je z blaszki.

Udanych wypieków :)

Kruche Ciastka Potrójnie Czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Prosty tort orzechowy z czekoladą

Obłędne świąteczne ciasto z kremem karmelowym i białą czekoladą

Najlepsze nadziewane pierniczki na Święta

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne Ciasto Kremowe Marzenie

Obłędne ciastka czekoladowe POCIESZANKI

8 komentarzy do “Kruche Ciastka Potrójnie Czekoladowe”

  1. Świetny przepis – planuje upiec te ciasteczka synowi do przedszkola. Nie chciałabym jednak, żeby zbytnio „rozlały” mi się na blaszce. Czy powinnam dodać trochę więcej mąki, żeby zachowały kształt i wielkość podczas pieczenia? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Fantastyczny przepis. Kolejny zresztą:) Ciastka rozpływają się w ustach i są proste do zrobienia. Ja dałam tylko mniej cukru i zamiast 3-ej czekolady dodałam zmielone orzechy. Wszystkim polecam – zrobione godzinę temu i już nic nie zostało :)

    Odpowiedz
  3. Dziś piekłyśmy z córcią ciastka, genialny i prosty przepis, ciastka po prostu przepyszne.
    To już kolejny przepis z Pani strony, który okazał się niezawodny – świetnie wytłumaczone, bardzo przydatne filmiki do przepisów.
    Pozdrawiam i podziwiam :-)

    Odpowiedz
  4. Właśnie zrobiłam ciasto i czeka w lodówce :) Niestety nie mam piekarnika z termoobiegiem, w jakiej temperaturze i ile czasu powinnam je piec? Pozdrawiam!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz