Od pewnego czasu miałam ochotę na ciasto ananasowe, więc jak zobaczyłam ten prosty przepis, to wiedziałam, że muszę go wypróbować i okazał się strzałem w dziesiątkę:). Ciasto smakuje fantastycznie, kruchy orzechowy spód, lekka masa jogurtowa i słodkie kawałki ananasa w galaretce, poezja… Mała ilość składników, a deser udał się aromatyczny i pyszny. Bardzo polecam (przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 253 troszkę zmodyfikowany).
Porcelana z owocami ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji ORCHARD FRUITS.
Ciasto orzechowe z ananasem
Składniki:
Ciasto:
150g masła
1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki (użyłam tortowej)
2/3 szklanki cukru
80g posiekanych orzechów laskowych (mogą też być włoskie)
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
2 puszki ananasa
4 łyżki żelatyny
1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody
500g jogurtu naturalnego
3 łyżki drobnych rodzynek
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż powstaną okruchy.
2. Dodać orzechy, jajko i szybko zagnieść ciasto (będzie dosyć lepkie).
3. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23cm, wyłożoną papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 20-25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
4. Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała.
5. Ananasa odcedzić na sitku, zachowując syrop. Pokroić go na kawałki.
6. Syrop przelać do rondelka i podgrzać, aby zrobił się bardzo gorący. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia.
7. Do jogurtu dodać 1/3 letniego syropu z żelatyną i wymieszać. Masę wstawić na około 5-15 minut do zamrażalnika, aby troszkę zgęstniała i rozprowadzić ją na cieście w tortownicy. Następnie ciasto wstawić do lodówki, aby jogurt trochę stężał.
8. Do reszty syropu z żelatyną dodać pokrojonego ananasa i rodzynki, wymieszać. Owoce równomiernie rozłożyć na masie jogurtowej i ciasto znów wstawić do lodówki na parę godzin.
Udanych wypieków:)
spód wyszedł smaczny- orzechowy, jednak w konsystencji jest bardzo twardy.
proponuje dodać łyżkę śmietany albo jogurtu, żeby ciasto było delikatniejsze.
zamiast żelatyny użyłam dwóch galaretek ananasowych- 1 galateka na 1 szkl. wrzątku.
mam nadzieję, że z bitą śmietaną będzie już smakował na 100%, pozdrawiam serdecznie:)
Jak dla mnie troszkę za kwaśne. Wypróbuję jeszcze raz tylko z bitą śmietaną. Spód pycha :)
puszka ma 565g, pozdrawiam:)