Konkurs słodkie przedwiośnie

Wiosna zbliża się już wielkimi krokami i aby Wam umilić czekanie na tę wspaniałą porę roku, Mała Cukierenka razem ze sklepem ZlotyAniol.pl, w którym znajdziecie dekoracje komunijne i wiele akcesoriów do przygotowania eleganckiego przyjęcia, postanowili zorganizować konkurs.

Sklep ZlotyAniol.pl ufundował wspaniałe nagrody:

1. Nagroda – Patera trójpoziomowa ze srebrnym rdzeniem i białymi talerzami zdobionymi wytłaczanymi ornamentami.

patera

2. Nagroda – Kubek z gorącą czekoladą biały

3. Nagroda – Kubek z gorącą czekoladą błękitny

kubki

Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy napisać o swoich ulubionych, drobnych słodkościach, które lubicie sobie przyrządzić, aby umilić wieczór, śniadanie lub obdarować ukochane osoby, wziąć do pracy…

Odpowiedzi proszę podawać w komentarzu pod postem do czwartku 6 marca (włącznie). Bardzo mile widziane zdjęcia i przepisy własnego autorstwa.

Zdjęcia proszę przesyłać na adres [email protected] lub dodawać na Facebooku Małej Cukierenki. Jedna osoba może przysłać 3 zgłoszenia.
Wszystkie zdjęcia będą opublikowane na Facebooku Małej Cukierenki w specjalnie założonym albumie.

W piątek 7 marca najciekawsze/interesujące odpowiedzi zostaną nagrodzone.

Nagrody będą wysyłane tylko na polski adres.

Serdecznie zapraszam do zabawy:)

Pozdrowienia z Małej Cukierenki

Złoty Anioł dekoracje komunijne

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

68 komentarzy do wpisu „Konkurs słodkie przedwiośnie”

  1. Mój sposób na osłodzenie dnia sobie i bliskim?? Przepyszne babeczki tiramisu, udekorowane dowolnym kremem lub zwykłą śmietanką, obowiązkowo z truskawkami polanymi czekoladą

    Przepis znaleziony na jednym z kulinarnych blogów, służy mi do dziś

    Składniki na 10 – 12 babeczek:

    110 g masła
    110 g jasnego brązowego cukru
    110 g mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżka kakao
    2,5 łyżeczki kawy espresso (lub kawy rozpuszczalnej), w proszku
    2 jajka
    1 łyżka likieru Amaretto

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę, proszek, sodę, kakao – przesiać, odłożyć na później.

    W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodać kawę i utrzeć.

    Do masy maślanej dodać suche składniki, likier i wymieszać szpatułką.

    Formę na muffinki wyłożyć 10 – 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.

    Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

    zdjęcie z babeczkami zostało przesłane na adres mailowy :)

  2. Moją kolejną propozycją jest rozpływająca się w ustach klasyczna tarta na kruchym cieście, z serowo-waniliowym nadzieniem, udekorowana paseczkami jabłek ułożonymi na kształt róż i oprószonymi cynamonem

    Ciasto:

    2 szklanki mąki

    ½ szklanki cukru pudru

    200 g zimnego masła

    3 żółtka

    ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

    Krem:

    300 g twarogu mielonego

    1 duże jajko

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

    1/3 szklanki cukru pudru (lub więcej wg uznania)

    Dodatkowo:

    5- 6 sporych jabłek (najlepiej mało kruchych)

    sok wyciśnięty z ½ cytryny

    1/3 łyżeczki cynamonu

    1 łyżka stopionego masła

    Zdjęcie również zostało przesłane na maila :)

  3. Moją ostatnią propozycją jest torcik z owocami (nie tylko tymi letnimi) i domowej roboty frużeliną owocową . „Niebo w gębie” :)

    Przepis na ten torcik wyszukałam na blogu kulinarnym (zresztą jak większość przepisów) polecam wypróbować !!!

    składniki na czekoladowe ciasto:

    3 duże jajka
    150 ml mleka
    130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    150 g mąki pszennej
    60 g kakao
    pół łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    W naczyniu roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii – wymieszać do połączenia.

    Do drugiego naczynia przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (wszystko mieszałam przy pomocy rózgi kuchennej, nie używałam w ogóle miksera).

    Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

    Z wystudzonego ciasta odciąć ‚górkę’ i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na pół.

    Składniki na krem:

    250 g serka mascarpone
    250 ml śmietany kremówki 36%
    1,5 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
    Wszystkie składniki powinny być schlodzone.

    Mascarpone i kremówkę umieścić w jednym naczyniu, ubić do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec ubijania dodać cukier i wanilię.

    Frużelina z owoców lata:

    250 g owoców lata (świeżych lub mrożonych): truskawki, porzeczki, wiśnie, borówki amerykańskie, maliny itp.
    1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
    pół szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
    W małym garnuszku wymieszać owoce z cukrem. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia (owoce puszczą sporo soku). Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka).

    Dodatkowo: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu

  4. Witam !
    Chciałabym zaprezentować, a tym samym zachęcić do przygotowania drożdżówek z konfiturą czereśniową i skórką pomarańczową. Składają się one z boskiego ciasta brioche, wypełnione domową konfiturą czereśniową, wymieszaną z kandyzowaną skórką pomarańczową, zwieńczone moim ulubionym lukrem cytrynowym. Lubię je piec dla siebie, ale przede wszystkim dla moich bliskich, bo wiem, że sprawię im kulinarną ucztę, a o to przecież w tym wszystkim chodzi. Po wyjęciu z piekarnika wyglądają cudownie, a unosząca się w powietrzu feeria zapachów jest ucztą dla zmysłów. Są wyśmienite na drugie śniadanie, idealne na deser do kawy, u mnie znikają w bardzo szybkim tempie, są naprawdę godne polecenia.
    Przepis znajduje się na stronie: http://storczyk1.blogspot.com/2014/02/drozdzowki-z-konfitura-czeresniowa-i.html
    Serdeczności;-)
    Pozdrawiam ;-)

  5. Ten przepis wydaje mi się idealny zarówno na słodkie drugie śniadanie jaki i poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Doskonale się przechowuje, świetnie wygląda, a ładnie zapakowany może być prezentem dla ukochanej osoby. Nazwę swą zawdzięcza dodatkowi smalcu, który sprawia, że ciasto jest niebywale kruche. Masa na bazie mleka w proszku z mnóstwem bakalii jest delikatna, mleczna i chrupiąca.

    Smalcownik

    spód:
    150 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    50 g cukru
    100 g masła
    50 g smalcu
    1 żółtko
    masa:
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mleka
    2 szklanki mleka w proszku
    bakalie (po dużej garści:orzechy laskowe solone, migdały, wiórki kokosowe, orzechy nerkowca)
    50 g białej czekolady

    Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, krótko wyrobić. Przełożyć na blachę 24/32 cm i upiec na złoty kolor w temp.180′ C. W tym czasie przesiekać orzechy i wymieszać wszystkie bakalie. Mleko z cukrem zagotować. Gdy trochę przestygnie dodać białą czekoladę, mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Dodać bakalie. Gęstą masę wyłożyć na upieczony spód, dokładnie rozsmarować. Pozostawić do zastygnięcia. Kroić na prostokątne batoniki.

  6. Po polsku mówią na nie „Cynamonowe ślimaki”, ja jakoś wolę angielską nazwę „Cynamon rolls”.
    Łatwe, szybkie, niezawodne. Polecam na śniadanie ze szklanką mleka, na kolację i do popołudniowej kawy. Obłedny zapach cynamonu w całym domu.

    Ciasto:
    2 ½ szkl.mąki (ang.cups)
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ½ łyżeczka sody do pieczenia
    ½ łyżeczki soli
    1 ¼ szklanki maślanki (ang.cups)
    6 łyżek roztopionego masła

    Nadzienie:
    ¾ szklanki brązowego cukru
    ¼ szklanki białego cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    1/8 łyżeczki soli
    2 łyżki roztopionego masła

    Nadzienie: połączyć wszystkie składniki, wyglądem ma przypominać mokry piasek.
    Ciasto: Rozgrzac piekarnik do 180stopni.
    W misce połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę i 4 łyżki masła. Wyrobić ciasto do gładkości.
    Rozwałkować ciasto na prostokąt o wilkości 30x20cm. Rozsmarowac na nim 2 łyżki masła I na to wyłożyć równomiernie nadzienie zostawiając po około 1 cm od brzegów i wygładzić łyżką. Następnie zwinąć jak roladę i pociąć na plastry o ok.1 cm szerokości. Przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Piec około 20-25 minut na złoty kolor. Najlepsze ciepłe :-)

    Naprawdę polecam :-)

  7. Kaiserschmarrn – flagowy deser austriacki
    Poznałam go podczas letniej wędrówki po austiackich Alpach a teraz niedzielne śniadanie nie może się bez niego obejść. Bardzo prosty i bardzo pyszny.

    Składniki
    2 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki mleka
    ok. 2 łyżki cukru pudru
    garść rodzynek
    cukier puder do podania
    powidła do podania

    Białka z cukrem ubijam na sztywną pianę. A żółtka miksuję z mąką, mlekiem i rodzynkami.
    Dodaję pianę i delikatnie łącze.
    Smażę na maśle z obydwu stron.
    Kroję w kostkę, dodaję łyżkę masła i jeszcze chwilką podsmażam. Posypuję cukrem pudrem (ja na talerzu, ale można na patelni) i podaję z powidłami(mi najbardziej smakuje z jabłkowymi ale mogą być inne malinowe, bananowe) Smacznego:)

  8. Witam serdecznie! Mój przepis na drobne słodkości może nie jest zbyt oryginalny, ale bardzo pyszny. Często robię go w takie wieczory, gdy nie mam już siły na nic… gdy dopadają mnie mniejsze czy większe smutki… gdy na kalorie nie chcę zwracać uwagi…
    Jedyna w swoim rodzaju GORĄCACZEKOLADA MLECZNA MILKA:
    Pół litra mleka zagotować (nie doprowadzając do wrzenia) z 1 czekoladą mleczną MILKA. Gorącą czekoladę przelać do kubka i delektować się… Jeżeli mamy ochotę na naprawę gęstą czekoladę można wrzucić do pół litra mleka 1,5 czekolady. Pozdrawiam ciepło :)

  9. Mała Cukierenko,

    ptaszki zaczynają ćwierkać, kwiatki wychylają się ku słońcu, aby w końcu ożyć i pokazać się w całej okazałości. A my zaczynamy tęsknić za kolorowymi barwami, krótkimi rękawami i małymi słodkimi pysznościami.

    Polecam zatem mój przepis na „Twarogowe gofry” – idealne, domowe, mega chrupiące gofry. Nie takie tradycyjne, lecz z twarogiem. Posmakują każdemu łasuchowi, nawet słońce zajrzy i się z całego serca uśmiechnie.

    Twarogowe gofry
    Czas przygotowania: 60 minut
    Składniki na ok. 18 gofrów:
    250 gr cukru
    250 gr miękkiej margaryny
    1 łyżka cukru waniliowego
    250 gr mąki pszennej
    250 gr twarogu
    ½ szkl. mleka
    6 jajek
    1 garść płatków migdałowych
    Cukier puder do dekoracji
    Przygotowanie:
    W misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier i cukier waniliowy. Dodać twaróg, jajka i margarynę. Całość zmiksować, następnie dodać mleko i ponownie zmiksować. Na końcu dodać migdały w płatkach i delikatnie wymieszać. Ciasto ma być gęste.
    Do rozgrzanej gofrownicy nalewać porcję ciasta i piec kilka minut na złoty kolor. Gotowe gofry ostudzić na kratce kuchennej i udekorować cukrem pudrem.

    Pozdrawiam i gofra zostawiam :-)

  10. Słodkościami, którymi lubię obdarowywać bliskich są serniki. Ten przygotowałam na urodziny :) Jego smak i paleta barw wprawiła Solenizanta w optymistyczny nastrój :)

    Przepis (własnego autorstwa) podaję poniżej:

    TĘCZOWY SERNIK NA ZIMNO

    Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm):

    – opakowanie okrągłych biszkoptów,
    – 800g waniliowego serka homogenizowanego,
    – 200g śmietany kremówki (36%)
    – 4-5 łyżek cukru pudru,
    – 5 łyżeczek żelatyny,
    – galaretki-po pół proszku z każdego opakowania- w kolorach: żółtym (cytrynowa), pomarańczowym (pomarańczowa), czerwonym (truskawkowa), fioletowym (porzeczkowa), niebieskim (wieloowocowa), zielonym (kiwi)
    – owoce: jeżyny (lub fioletowe winogrona), jagody, białe winogrona (lub plasterki kiwi-wcześniej sparzone wrzątkiem), banany, połówki moreli (lub mandarynki z puszki), truskawki (lub wiśnie/maliny/czerwone porzeczki)

    Wykonanie:

    Tortownicę wykładamy folią spożywczą i układamy na niej biszkopty.
    Myjemy owoce i wysuszamy je. Truskawki kroimy na plasterki. Podobnie postępujemy z bananami, które skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Połówki moreli odsączamy z soku.

    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę. Wsypujemy cukier puder i miksujemy partiami dodając serek homogenizowany. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Gdy przestygnie wlewamy ją do masy. Całość miksujemy. Gotową masę wylewamy na biszkopty.

    Sernik „dzielimy” na 6 części. Delikatnie zaznaczamy je nożem na serowej masie. Odpowiednio układamy owoce lekko je wciskając. Sernik wkładamy do lodówki, aby stężał.

    Po tym czasie (ok. 2h) część z bananami odgradzam od reszty delikatnie wciskając w sernik cieniutki plastikowy pasek-separator (zgięty na kształt litery V oraz posmarowany masłem). Następnie wylewam tężejącą żółtą galaretkę sporządzoną w 125 ml gorącej wody. Sernik wstawiam do lodówki. Gdy galaretka stężeje wyjmuję separator, wkładam do części z truskawkami i wlewam czerwoną galaretkę. Po stężeniu tej galaretki wkładam separator do części z jagodami i wlewam niebieską galaretkę. Na tym etapie w serniku mamy już gotowe trzy galaretki, które oddzielone są od siebie pustymi przestrzeniami. Miejsca te kolejno wypełniamy pozostałymi galaretkami.

  11. Ciasteczka poduszeczki bardzo często goszczą na moim stole. Powód? Szybko się je piecze, a jeszcze szybciej zjada, dlatego często mam w domu „bitwę” o ostatnie poduszki :-) Poduszeczki można wypełnić dżemem, owocami lub wytrawnym farszem. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!

    PODUSZECZKI ZE ŚLIWKAMI

    Składniki:
    • 425g mąki pszennej
    • 200g masła
    • 150g śmietany lub waniliowego serka homogenizowanego
    • 2 łyżeczki cukru pudru
    • szczypta soli
    • śliwki węgierki

    Wykonanie:
    Mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko. Dodajemy miękkie masło, śmietanę lub serek homogenizowany oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przez ok. 1h. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm i wycinamy szklaną kółka. Na środek każdego z nich kładziemy połówkę śliwki i sklejamy tak jak pierogi, wykańczając ozdobnymi falbankami. Pieczemy w 180 oC przez ok. 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

  12. Jako miłośnicza serników zaproponuję kolejny przepis na to ciasto. Tym razem w postaci mini babeczek. Stanowią one świetną słodko-kwaśną fuzję poprzez skontrastowanie smaku czekoladowego spodu i masy serowej z sosem wiśniowym.
    Z całym SERcem mogę polecić te serniczki każdemu.

    WANILIOWE MINI SERNICZKI Z SOSEM WIŚNIOWYM

    Składniki:

    Czekoladowy spód
    • 90 g mąki pszennej
    • 140 g gorzkiej czekolady
    • 3 jajka
    • 100 g masła
    • 180 g cukru

    Masa serowa i sos wiśniowy
    • 70 dag zmielonego twarogu
    • 3 jajka
    • 115 g cukru kryształu
    • laska wanilii
    • 30 dag wiśni (świeże lub mrożone)
    • 30 g cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Wykonanie:
    Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem i jajkami. Następnie dodajemy przestygniętą czekoladę, a na koniec mąkę. Wszystko dokładnie łączymy. Masę czekoladową wlewamy do połowy foremek na muffinki.
    Zmielony twaróg miksujemy z jajkami, cukrem oraz ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Masę serową kładziemy na masę czekoladową. Muffinki pieczemy w 160 oC przez ok 15-20 min.
    Wypestkowane wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Płyn po woli wlewamy do wiśni i szybko mieszamy. Całość należy zagotować.
    Przestudzone muffinki polewamy sosem wiśniowym.

  13. Kokosowe wafle
    Bardzo szybkie do przygotowania, smaczne i dosyć nietypowe, nie są przekładane w tradycyjny sposób masą kajmakową i dżemem. Zawsze to jakaś miła, słodka odmiana.

    Składniki:
    4 sztuki wafla,
    MASA KOKOSOWA:
    1 kostka margaryny,
    3/4 szklanki cukru,
    1/2 szklanki mleka,
    10 dkg kokosu,
    1 szklanka mleka w proszku.
    MASA KAKAOWA:
    3/4 szklanki śmietany,
    1/2 kostki margaryny,
    1/2 szklanki cukru,
    cukier waniliowy,
    2 łyżki kakao
    Sposób przygotowania:

    MASA KOKOSOWA: Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka w proszku należy zagotować, a następnie ostudzić.Po ostudzeniu masy wymieszać z mlekiem w proszku.

    MASA KAKAOWA: Wszystkie składniki należy zagotować, lekko przestudzić.Letnią masą smarować wafle. Masa ta wychodzi dość rzadka, ale wszystko później ładnie stężeje.

    Smarujemy wafla wg schematu: WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL-MASA KOKOSOWA-WAFEL-MASA KAKAOWA-WAFEL. Wafla lekko dociskamy np.książka przez ok 15 minut i zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia mas.

  14. Rolada biszkoptowa z jabłkiem

    Składniki:

    7 jajek
    100 g drobnego cukru
    2 łyżki cukru waniliowego
    140 g mąki
    1 łyżka oliwy
    można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia
    3-4 jabłka
    cynamon
    bułka tarta

    Sposób przygotowania:

    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier waniliowy i zwykły.
    Dodajemy następnie po jednym żółtku.
    Przesiewamy mąkę i mieszamy ją delikatnie łyżką z resztą ciasta. Dodajemy łyżkę oliwy.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
    Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i układamy na blaszce jedno za drugim. Posypujemy cynamonem i bułką tartą.
    Zalewamy ciastem, pieczemy 15 minut w 220’C. Ciepłe ciasto odwracamy na ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia.
    Zwijamy roladę, lekko dociskając.
    Kroimy pod skosem a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

  15. Witam ponownie :)
    Dodaję zaległe przepisy na:
    – Pomarańczową Delicję Piankową
    – Babeczkę Filiżankę
    – Kawowe Gniazdka Bezowe :)

  16. Kawowe gniazdka bezowe z czekoladowo-czekoladowym nadzieniem :)

    Czekolada i kawa – to to, co uwielbiam najbardziej. Dlatego sądzę, że te smaki idealnie do siebie pasują. Pyszne ciastko deserowe podane z aromatyczną, świeżo zaparzoną prawdziwą kawą, spokojną muzyką w tle, pozwoli nam odpłynąć na moment i zapomnieć o zabieganym świecie…:)

    GNIAZDKA (6 większych):
    ⦁ 3 białka
    ⦁ 170g cukru białego (jeżeli nie jest drobny – zmielić w malakserze)
    ⦁ szczypta soli
    ⦁ niecała łyżeczka białego octu winnego
    ⦁ łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej (użyłam Espresso Nescafe)

    Piekarnik rozgrzać do 120*.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i ubijać, żeby się dobrze rozpuścił. Dodać ocet i kawę. Wszystko zmiksować do dokładnego wymieszania i uzyskania lekko brązowej lśniącej masy.
    Przełożyć masę do szprycy i uformować gniazdka o średnicy ok.7-9 cm zaczynając od dna, a następnie dobudować boki.
    Piec 1 h 45 min. Po upieczeniu zostawić bezy w piekarniku, by sobie odpoczęły. Po ok. 30 minutach uchylić drzwiczki i poczekać aż ostygną.

    KREM NUTELLOWY :)
    ⦁ 6 łyżek Nutelli (po 1 na gniazdko)
    ⦁ wafelek np. Góralki (np. orzechowy lub nugatowy) lub Knoppers

    Wafelka pokruszyć i wymieszać z Nutellą.

    KREM CZEKOLADOWY:
    ⦁ 250g mascarpone
    ⦁ 100g gorzkiej czekolady
    ⦁ 200ml śmietany kremówki 30%
    ⦁ 1 – 2 łyżki likieru czekoladowego/kawowego/orzechowego

    OZDOBIENIE:
    ⦁ gorzkie kakao
    ⦁ uprażone, obrane ze skórki, posiekane orzechy np. laskowe

    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (w plastikowej misce nad gotującą się wodą; WAŻNE,by miska nie dotykała do wody). Przestudzić.
    W misce połączyć mascarpone z kremówką. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

    SKŁADANIE GNIZADEK
    Dno ostydzonego gniazdka wypełnić kremem z Nutelli. Krem czekoladowy przełożyć do szprycy i uzupełnić nim resztę wolnego miejsca z lekką górką.
    Całość można oprószyć gorzkim kakao lub posypać posiekanymi, uprażonymi orzechami.Gniazdko + kawa…

    Voilà! Smacznego :)

  17. Babeczki Filiżanki

    Składniki na babeczki (8 szt.):
    ⦁ 120ml mleka
    ⦁ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii/ ziarenka z laski wanilii
    ⦁ 120g masła (najlepiej miękkiego – szybciej się rozpuści)
    ⦁ 100g białej czekolady
    ⦁ 150g mąki
    ⦁ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ⦁ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ⦁ 100g cukru
    ⦁ 1 jajko
    ⦁ 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w minimalnej ilości wody)
    ⦁ kilka Białe Michałki :) mniam….4 szt. do babeczek, reszta dla nas :)

    Składniki na lukier plastyczny:
    ⦁ 500g cukru pudru
    ⦁ 65g glukozy w proszku
    ⦁ 3 płaskie łyżeczki żelatyny
    ⦁ 50-55ml zimnej wody
    ⦁ kilka kropli ekstraktu migdałowego lub aromatu np. rumowego

    Składniki na krem maślany (potrzebny pod lukier):
    ⦁ 80g miękkiego masła
    ⦁ 80g cukru pudru
    ⦁ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    ⦁ 1 łyżka mleka

    Składniki dodatkowe
    ⦁ 400 g śmietany kremówki 36%
    ⦁ 3 – 4 łyżki cukru pudru
    ⦁ kawa rozpuszczalna do posypania

    Przygotowanie lukru plastycznego:
    ⦁ Żelatynę zalać zimną wodą, zostawić do napęcznienia
    ⦁ Przełożyć do rondelka, dodać glukozę w proszku i podgrzewać na niewielkim ogniu TYLKO do rozpuszczenia. Nie można pozwolić, by się zagotowało. Odstawić do lekkiego przestygnięcia.
    ⦁ Partiami dodawać cukier puder i energicznie mieszać. Z czasem bedzie to trudne, bo z każdą porcją cukru pudru masa staje się coraz gęstsza. Dodać ekstrakt/aromat i mieszać. Ja finalnie dodałam 410g cukru pudru przy podanych proporcjach.
    ⦁ Przełożyć z rondelka do miski i wyrobić masę.
    ⦁ Owinąć folią spożywczą i odstawić na bok na czas przygotowania babeczek.

    Przygotowanie babeczek:
    ⦁ Do małego garnka wlać mleko, ekstrakt z wanilii i masło. Podgrzewać do rozpuszczenia masła, ciagle mieszając. Odstawić do ostudzenia.
    ⦁ Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – połamaną tabliczke wkładamy do plastikowej miski, którą umieszamy nad rondelkiem z gotującą się minimalną ilością wody. Nie możemy dopuścić, by woda dotykała do dna miski! Odstawić i ostudzić.
    ⦁ Suche składniki przesiać. Dodać cukier. Wymieszać.
    ⦁ Dodać masę z małego garnka,jajko i ostudzoną czekoladę. Zmiksować do połaczenia składników
    ⦁ Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej z nich dodać kawę rozpuszczalną i wymieszać.
    ⦁ Formę na muffnki wyłożyć papilotkami.
    ⦁ Nałożyć do papilotek po pełnej łyżce jasnej masy.
    ⦁ Na nią położyć połówkę Białego Michałka i przykryć pełną łyżką kawowej masy.
    ⦁ Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160* i piec przez ok.25 minut.

    Przygotowanie kremu maślanego:
    ⦁ Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę
    ⦁ Dodać ekstrakt, mleko i ponownie zmiksować.

    Przygotowanie bitej śmietany:
    ⦁ Bardzo dobrze schłodzoną kremówkę przelłożyć do schłodzonego naszynia i ubic na sztywno
    ⦁ Dodac cukier puder, zmiksować jeszcze przez chwilę i schować do lodówki

    Składanie filiżanek:
    ⦁ Ostudzone babeczki „rozebrać” z papilotek. Jeżeli za bardzo urosły na boki lub do góry – ściać nadmiar.Odkroić kawałek lukru. Rozwałkować na blacie/stolnicy silikonowej oprószonej cukrem pudrem. Wałek też obsypać cukrem pudrem, by lukier się nie nam nie przyklejał.
    ⦁ Wyciąć kółka odpowiadające powierzchi spodu babeczki.
    ⦁ Babeczki odwrócić do góry nogami, spody posmarować kremem maślanym, na który należy przykleić kółka z lukru plastycznego. Odstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.
    ⦁ Odłożyć kawałek lukru na uszka filiżanek, a resztę rozwałkować w taki sam sposób jak powyżej.
    ⦁ Powycinać pasy odpowiadające wysokości babeczki o takiej długości, by owinęły babeczkę dookoła.
    ⦁ Wyjąć babeczki z lodówki. Boki posmarować kremem mślanym i przykleić przygotowane paski. Wyrównać.
    ⦁ Uformować uszka filiżanek, których końce posmarować kremem maślanym. Umocować i ponownie do lodówki.
    ⦁ Jeżeli zostało nam lukru – można do filiżanek dorobić talerzyki, wycinając szklanką i kubkiem 2 kółka: mniejsze i większe. Mniejsze posmarować kremem maślanym, przykryć większym kółkiem i docisnąć mocno szklanką, by jej krawędzie odcisnęły się na większym kółku.
    ⦁ Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i nałożyć ją na babeczkę tak, by przypominała piankę cappuccino. Posypać kawą.

    Smacznego!

  18. Pomarańczowa Delicja Piankowa

    Składniki na spód biszkoptowy:
    ⦁ 2 paczki biszkoptów (240g)
    ⦁ kostka masła (rozpuszczona i przestudzona)
    ⦁ 2-3 łyżki gorzkiego kakao
    ⦁ 3-4 łyzki cukru pudru
    Biszkopty zmielić w malakserze. Dodać do nich masło, kakao, cukier puder. Wszystko ponownie zmiksować do połączenia składników.
    Przełożyć do tortownicy (śr.25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i folią spożywczą (boki).
    Dokładnie ugnieść i wyrównań. Można do tego użyć szklanki. Na czas dalszych przygotowań schować do lodówki.

    Składniki na piankę:
    ⦁ 2 galaretki o smaku pomarańczowym
    ⦁ 600 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
    ⦁ opakowanie delicji pomarańczowych
    ⦁ pół tabliczki gorzkiej czekolady
    ⦁ 2 pomarańcze
    ⦁ kilka łyżeczek konfitury pomarańczowej (opcjonalnie)
    ⦁ dodatkowa galaretka pomarańczowa

    2 galaretki pomarańczowe rozpuścić w 0,5 l wody.Całkowicie wystudzić.
    Dodatkową galaretkę rozpuścić w osobnym naczyniu w 200-250 ml wody. Ostudzić.

    Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić. Powoli wlewać wystudzoną, płynną galaretkę pomarańczową, cały czas. Połowę wylać na spód. Włożyć do lodówki i poczekać, aż pianka lekko się zetnie. Ułożyć delicje na obwodzie, a w środku posypać posiekaną czekoladą. Delikatnie wylać pozostałą część pianki. Schować do lodówki. Poczekać aż się lekko zetnie.
    Obkroić skórkę pomarańczy razem z białą błonką. Pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na piance, posmarować konfiturą i zalać galaretką. Schłodzić przez całą noc.

    Smacznego :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.