Sernikowy tort z malinami

Dzisiaj zapraszam na smaczny torcik serowy z malinami. Lekki, nie za słodki, delikatnie cytrynowy, na kakaowym, kruchym spodzie. Apetycznie wygląda i wspaniale smakuje. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych. Wspaniały na lato, bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .

Sernikowy tort z malinami

Sernikowy tort z malinami
Składniki:
Ciasto:
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 kopiasta łyżka kakao
40g cukru
100g schłodzonego masła
1 żółtko
30g zmielonych migdałów
Masa serowa:
4 żółtka
170g cukru
szczypta soli
skórka starta z 1/2 cytryny
250ml mleka
5 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g
500g serka mascarpone lub gotowego sera na sernik
500g śmietanki kremówki 36%
250g malin
Dodatkowo:
maliny do dekoracji
bita śmietana
poszatkowane pistacje

Sernikowy tort z malinami

Ciasto:
1. Mąkę z kakao przesiać. Dodać migdały, cukier, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto.

2. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut lub do zamrażalnika na około 20 minut.

3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 17 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Masa serowa:
4.Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała.

5. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie masę przelać do rondelka, dodać mleko, sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Trzymać ma małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia, odczekać 5 minut i dodać żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

6. Do sera dodać pastę waniliową i wymieszać mikserem. Śmietankę ubić na sztywno.

7. Do twarogu, cały czas mieszając mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodawać ciepły krem. Następnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać łyżką.

8. Masę serową wylać na spód w blaszce, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aż masa serowa stężeje.

9. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając nożem brzeg ciasta od obręczy tortownicy . Ozdobić je bitą śmietaną i owocami, posypać pistacjami.

Udanych wypieków :)

Sernikowy tort z malinami

Print Friendly, PDF & Email

34 komentarze do “Sernikowy tort z malinami”

  1. a czy zamiast kremówki mogę użyć 1 kg sera z wiaderka? A zamiast malin, dodać pokrojone w kosteczkę jabłka?
    Dziękuje i pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  2. Myślę że surowych białek nie powinno się dodawać do masy, ja ubiłam je z pół szkl.cukru, dodałam 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, posypałam płatkami migdałowymi i położyłam na wierzchu tężejącej masy. Pycha

    Odpowiedz
  3. Nie mialam migdalow i dodalam do spodu zamiast nich 2 łyżeczki kawy mielonej.Rewelacyjna kompozycja,zwlaszcza dla lubiacych mniej słodko,na wytrawno.
    Zwlaszcza,ze nie kupilam malin,gdyz ciasto nie bylo zaplanowane wczesniej,wiec wrzucilam mrożone borówki i jagody.A wierzch zalałam galatetka z truskawkami.
    Wszyscy zachwalali Pani sernik a ja najbardziej,gdyz w upalne dni obawiam sie robic sernika na zimno z surowymi jajkami.A Pani nauczyła mnie,ze jajka można ugotowac z mlekiem.Rewelacja! Gratuluję pomysłu.:-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz