Sernikowy tort z malinami

Dzisiaj zapraszam na smaczny torcik serowy z malinami. Lekki, nie za słodki, delikatnie cytrynowy, na kakaowym, kruchym spodzie. Apetycznie wygląda i wspaniale smakuje. Do jego przygotowania możemy użyć dowolnych owoców jagodowych. Wspaniały na lato, bardzo polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji White Rose .

Sernikowy tort z malinami

Sernikowy tort z malinami
Składniki:
Ciasto:
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 kopiasta łyżka kakao
40g cukru
100g schłodzonego masła
1 żółtko
30g zmielonych migdałów
Masa serowa:
4 żółtka
170g cukru
szczypta soli
skórka starta z 1/2 cytryny
250ml mleka
5 i 1/2 łyżeczki żelatyny
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g
500g serka mascarpone lub gotowego sera na sernik
500g śmietanki kremówki 36%
250g malin
Dodatkowo:
maliny do dekoracji
bita śmietana
poszatkowane pistacje

Sernikowy tort z malinami

Ciasto:
1. Mąkę z kakao przesiać. Dodać migdały, cukier, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, dodać żółtko i szybko zagnieść ciasto.

2. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 23cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 40 minut lub do zamrażalnika na około 20 minut.

3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 17 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Masa serowa:
4.Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała.

5. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie masę przelać do rondelka, dodać mleko, sól, skórkę z cytryny, wymieszać. Trzymać ma małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia, odczekać 5 minut i dodać żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Masę odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

6. Do sera dodać pastę waniliową i wymieszać mikserem. Śmietankę ubić na sztywno.

7. Do twarogu, cały czas mieszając mikserem na średnich obrotach, stopniowo dodawać ciepły krem. Następnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Na końcu dodać maliny i delikatnie wymieszać łyżką.

8. Masę serową wylać na spód w blaszce, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aż masa serowa stężeje.

9. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając nożem brzeg ciasta od obręczy tortownicy . Ozdobić je bitą śmietaną i owocami, posypać pistacjami.

Udanych wypieków :)

Sernikowy tort z malinami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

29 komentarzy do wpisu „Sernikowy tort z malinami”

  1. Czytam przepis 3 raz i nie widzę kiedy dodajemy żelatynę, ale domyślam się,że na samym końcu przed malinami. Proszę o potwierdzenie.

    P.S. wygląda pysznie i intryguje mnie ta masa jajeczna gotowana na pewno zrobię ten sernik, szczególnie, że jestem fanką Pani przepisów od ok. roku :)

  2. Wszystko jest napisane punkt 5. i później masę dodaje się ciepłą do sera punkt 7.
    pozdrawiam serdecznie, życzę smacznego!

  3. Witam Kochana Cukierenko. Rzucił mi się w oczy przepis na torcik różany i nie mogę go znalesć. Pomóż. I jeszcze jedno. Byłam w supermarkecie po cukier brązowy i zgłupiała. Jakiego cukru używasz do wypieków: rafinowanego czy nierafinowego? Kupiłam zwykły brązowy. Może być? Pozdrawiam gorąco.

  4. Czy to jest podobne do tortu wiedenskiego Sowy??? Tort wiedenski Sowy ma smak dobrego sernika na zimno, ale ma konsystencje musu, cos wspanialego, uwielbiam! Bo za klasycznym sernikiem na zimno nie przepadam, ale ta wersja lekka, piankowo-musowa mnie urzekla…na zdjeciu wyglada, ze calkiem podobny…

  5. Tort przepyszny, po prostu obłędny, wszystkim gościom smakował. Twoje przepisy są rewelacyjne, korzystam z nich już kilka lat i zawsze się udają :)

  6. Uwielbiam Twoje przepisy, zawsze jest smacznie i zawsze sie wszystko udaje, tym razem cos musialam namieszac, bo torcik mi sie nie scial. Postanowilam go uratowac, wlozylam do pieca i jest pyszny :) !

  7. Witam, mam pytanie. Czy maliny powinnam rozmrozić przed wmieszaniem do masy, czy tak jak w przypadku ciast pieczonych: dodać zamrożone?

  8. Brzmi przepysznie! Na pewno sprobuje. Jak dla mnie jest tylko jedno „ale”. Mam alergie na kakao, wiec spod jest dla mnie lekkim problemem. Czy moglaby mi Pani podpowiedziec z jakiego innego Cukierenkowego przepisu moge zrobic spod, bez kakao?

  9. Torcik wygląda smakowicie, ale mam pytanie. Czy zamiast ozdabiania malinami i pistacjami, moglabym oblac go białą polewą? Chciałabym zrobić torcik na wzór iglo, a poki co typowy tort raczej by mnie przerósł, dlatego chce zacząć od czegoś łatwiejszego :) z tym, ze nie wiem czy to dobre połączenie :p

  10. Nie mialam migdalow i dodalam do spodu zamiast nich 2 łyżeczki kawy mielonej.Rewelacyjna kompozycja,zwlaszcza dla lubiacych mniej słodko,na wytrawno.
    Zwlaszcza,ze nie kupilam malin,gdyz ciasto nie bylo zaplanowane wczesniej,wiec wrzucilam mrożone borówki i jagody.A wierzch zalałam galatetka z truskawkami.
    Wszyscy zachwalali Pani sernik a ja najbardziej,gdyz w upalne dni obawiam sie robic sernika na zimno z surowymi jajkami.A Pani nauczyła mnie,ze jajka można ugotowac z mlekiem.Rewelacja! Gratuluję pomysłu.:-)

  11. Myślę że surowych białek nie powinno się dodawać do masy, ja ubiłam je z pół szkl.cukru, dodałam 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, posypałam płatkami migdałowymi i położyłam na wierzchu tężejącej masy. Pycha

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.