Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową – Zapraszam na nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Ciasto wygląda fantastycznie, jest bardzo smaczne, nie jest za słodkie. Maliny dodają orzeźwiającego smaku i wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Moja sąsiadka powiedziała, że to ciasto to HIT, że dawno, tak dobrego nie jadła. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu. Bardzo polecam! Trochę zmodyfikowany przepis ze strony blog z apetytem. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto MALINOWA KSIĘŻNICZKA z masą krówkową
Składniki:
Biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
160g cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżki kakao bez cukru
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
120ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Krem:
15g żelatyny
120-130ml wody w temperaturze pokojowej
250ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
7 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
500g gotowego ser na sernik (użyłam sera z wiaderka)
Dodatkowo:
400g masy krówkowej (użyłam z puszki)
250g herbatników kakaowych (można użyć jasnych)
Wierzch:
2 galaretki malinowe
600ml gorącej wody
400-500g malin świeżych lub mrożonych (mrożone należy rozmrozić)
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, ale tak, aby papier wystawał troszkę poza brzeg blaszki.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem, następnie przesiać ją na jajeczną masę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 22 minuty. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotujemy żelatynę do kremu:
5. Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała.
Czekając na żelatynę przygotujemy biszkopt:
6. Ostudzony biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć przypieczoną skórkę i przekroić go w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce, na chwilkę biszkopt odstawić.
Krem:
7. Do miski wlać schłodzoną śmietankę, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić mikserem, ale nie na bardzo sztywno, tak na 3/4.
8. Do śmietanki dodać ser i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
9. Napęczniałą żelatynę postawić na bardzo małym ogniu i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60-70 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić na około 2-3 minuty do ostudzenia, patrz FILM.
10. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki serowego kremu i wymieszać. Tak rozmieszaną żelatynę wlać w trzech partiach do pozostałego kremu, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
11. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę gotowego kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować całą masę krówkową (masę można wcześniej rozmieszać, aby łatwiej ją było rozsmarować) i ułożyć kolejną warstwę herbatników, patrz FILM. Wyłożyć pozostały serowy krem, wyrównać. Ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem. Ciasto na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki .
Wierzch:
12. Do miski wsypać obie galaretki, wlać gorącą wodę i mieszać, aż galaretka się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
13. Do ostudzonej galaretki dodać rozmrożone owoce i wymieszać. Jeśli galaretka nie jest tężejąca odstawić ją jeszcze na trochę.
14. Na wierzch ciasta wylać tężejącą galaretkę z owocami, wyrównać i ciasto wstawić na całą noc do lodówki (Uwaga: Galaretka ma być tężejąca!).
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czy twaróg mogę zastąpić serkiem mascarpone a żelatynę przezroczystą galaretką?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto petarda, zajadamy się nim na świątecznym stole ;) połączenie smaków słodko kwaskowate-moje idealne!
Dzien dobry,
Czy biszkopt mogę przygotować dzień wcześniej? Jak to wtedy przechowywać? :)
Dzień dobry, tak można, nakryć go ściereczką czy folią, pozdrawiam serdecznie
Gdzie Wy kupujecie ten twaróg z Wielunia. Przeszukałam pół osiedla. Nigdzie nie ma
Ja kupuję w Leclerc.
Mnie sie udało kupić w lewiatanie ale tylko w jednym znalazłam.
Witam ile dni przed świętami można zrobić to ciasto ? oraz czy ser można zamienić na mascarpone ?Serdecznie dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam
można dać mascarpone, tak 1-2 dni, pozdrawiam
Ile te ciasto może stać? Z góry dziękuję za odpowiedź
około 6 dni w lodówce, pozdrawiam
Czy piekąc w blaszce 25×28 powinnam zmienić czas lub proporcje?
Witam. Czy mogę zamiast sera użyć więcej śmietany i mascarpone ? Jeśli tak w Jakich proporcjach ? I ile dodać zelatyny?
Udało mi się dostać ten serek z Wielunia ale tylko 400g (2 x200g). Czym zastąpić resztę? Jakś inny serek? bieluch?
Jakie wymiary blaszki??
blaszka 25cm x 30cm pozdrawiam
Czy można zastąpić ser z wiaderka serkiem mascarpone. Pozdrawiam serdecznie.
myślę, że tak i wtedy dałabym niej żelatyny, pozdrawiam
Obłędne ciasto. Cała rodzina zajadała się nim z apetytem.Pozdrawiam
Potwierdzam! Nie ma lepszego sera twarogowego niż z Wielunia :)
W jakiej temperaturze Pani piekła biszkopt? Czy grzanie gora-dol, czy termoobieg?
180C na funkcji góra – dół, w pierwszym punkcie jest napisane, pozdrawiam serdecznie
Mogą być wiśnie
Jaki ser pani poleca?
Ja używam „Mój ulubiony” z Wielunia, jest bardzo gęsty, ma mało wody, pozdrawiam serdecznie