Kolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam…
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Krem:
650ml mleka
6-7 łyżek cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
150g zmielonych orzechów włoskich
300g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
1 puszka moreli w syropie
mak do posypania
sok z pół cytryny
Wierzch:
600-650g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 fix do śmietany
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Obie mąki, żółtka rozmieszać w 200ml mleka (zrobiłam to mikserem).
6. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (na początku mogą pojawić się grudki, ale one znikną, jak będziemy mieszać). Jak budyń się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień i trzymać go na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło).
7. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie 3-4 partiach dodać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać orzechy, wymieszać.
8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki.
9. Morele osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 1/2 szklanki syropu i dodać sok z pół cytryny. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
10. Biszkopt w blaszce posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele wyłożyć pozostały krem, wyrównać delikatnie łyżką. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.
11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton 6B) i wycisnąć na wierzchu ciasta ozdobne rozetki.
12. Ciasto posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków:)
Dawno nie spotkałam przepisu, w którym wszystko jest tak wyjaśnione ze szczegółami, nie trzeba o nic pytać, jak na innych mw blogach ;) Dziękuję za smaczny przepis i życzę wesołych świąt!
bardzo się cieszę, również życzę Wesołych Świąt! pozdrawiam serdecznie
czy można czymś zastąpić orzechy w masie ? np. wiórkami kokosowymi
tak, mogą być wiórki kokosowe, pozdrawiam
Witam :) Mam pytanie, ile maku dodajemy do ciasta?
jest napisane w przepisie, proszę dokładnie czytać, pozdrawiam
Cześć
Czy mak powinien być zmielony?
nie, bez mielenia, pozdrawiam
mak ma byc mielony czy nie
nie mielony, pozdrawiam
Witam a zamiast tego kremu z przepisu mogę zastąpić kremem z chałwy i masy krówkowej?
chyba tak, pozdrawiam
makowa panienka bez maku …nieeee – bez przesady ;)
nie rozumiem o co chodzi, w przepisie jest mak, proszę czytać dokładnie, pozdrawiam
Chciałam prosić o radę.Makową panienkę chcę zrobić w okrągłej tortownicy i podać jako tort.Czy będzie się dobrze kroić?Chcę zamiast masy budyniowej dać ubitą śmietanę usztywnioną serkiem mascarpone i na wierzch również rozetki zrobić z takiej masy,będzie ok??
myślę, że tak powinno być dobrze, tylko proszę nie używać serka z biedronki, pozdrawiam
przepysne to ciastko
a mozna zrobic bez maku?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ja mam dziwne pytanie. Ciasto nazywa się makowa panienka a maku używamy tylko do posypania, przy czym na zdjęciu ewidentnie widać więcej maku wiec jakas pomylka czy nie doczytałam czegoś w przepisie.
w punkcie 3. dodajemy mak do biszkoptu, pozdrawiam
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Chcialam zapytac jakiej wielkosci jest blaszka ?
na pewno będzie pyszne, pozdrawiam serdecznie
ja zamiast brzoskwin dodam troskawki a co tam