Kolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam…
Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Krem:
650ml mleka
6-7 łyżek cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
150g zmielonych orzechów włoskich
300g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
1 puszka moreli w syropie
mak do posypania
sok z pół cytryny
Wierzch:
600-650g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 fix do śmietany
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
5. Obie mąki, żółtka rozmieszać w 200ml mleka (zrobiłam to mikserem).
6. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (na początku mogą pojawić się grudki, ale one znikną, jak będziemy mieszać). Jak budyń się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień i trzymać go na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło).
7. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie 3-4 partiach dodać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać orzechy, wymieszać.
8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki.
9. Morele osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 1/2 szklanki syropu i dodać sok z pół cytryny. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
10. Biszkopt w blaszce posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele wyłożyć pozostały krem, wyrównać delikatnie łyżką. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.
11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton 6B) i wycisnąć na wierzchu ciasta ozdobne rozetki.
12. Ciasto posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc.
Udanych wypieków:)
Ile maku do ciasta? Nie znalazłam w składnikach.
1 szklanka maku, pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj robie z czerwonymi porzeczkami bez orzechow…jest tyle mozliwosci
dziękuję za podpowiedź, chyba też tak zrobię :) pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast tego kremu mozna użyć krem karpatka? Bedzie pasować?
tak będzie pasować, pozdrawiam
Jeśli chciałabym zrobić w formie tortu z 3 blatów w tortownicy 26cm to wystarczy ta porcja na ciasto czy podwoić?
kremu wystarczy, ale biszkopt bym upiekła z 7 lub 8 jajek, pozdrawiam
Upiekłam.Pycha!!!!!!Super przepis
Orzechy całe czy siekane
150g zmielonych orzechów włoskich, pozdrawiam
A co z orzechami?
w punkcie 7. dodajemy orzechy do kremu, pozdrawiam
Nie doczytałam komentarzy i kupiłam mak mielony. Wyjdzie z takim, czy kupić drugi nie mielony? :)
nie trzeba, uda się z mielonym, pozdrawiam
Dziękuję :) I jeszcze jedno pytanie. Czy zamiast moreli mogą być brzoskwinie w puszce? Nie mogę w żadnym sklepie znaleźć moreli w syropie, chyba jakieś braki przedświąteczne ;)
mogą być brzoskwinie, pozdrawiam
Można prosić o wymiary blaszki?
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Na wstepie chcialam podziekowac za przepisy. Upieklam juz kilka i naprawde wszystkie udaly sie. Ja zawsze robie dokladnie jak w przepisie w zwiazku z tym chcialam zapytac odnosnie maku. Czy dodajemy surowy mak, ani nie gotowany ani nie mielony?
mak surowy, nie mielony, pozdrawiam serdecznie
Witam czyli dobrze rozumiem kupuje mak surowy i przed dodaniem nie moczę go w wrzątku ani nic z tych rzeczy dodaje taki prosto z opakowania ?
tak surowy, pozdrawiam
Ciasto bardzo ładne :) Czy ten krem ma wyraźny smak orzechowy czy tylko lekko je czuć?
czuć orzechy w kremie, pozdrawiam
Ile gram ma mieć ta puszka moreli?
to taka większa puszka około 820g, pozdrawiam serdecznie
Biszkopt w połowie pieczenia opadł po środku tortownicy, jaka może być przyczyna? Nigdy się niespotkałam z taką sytuacją
bardzo mi przykro, nie wiem czemu się tak stało, pozdrawiam
Przepraszam, pisze ze mieszac zoltka z makiem i mlekiem .. juz czytalam ten przepis kilka razy i dopiero teraz zauwazylam…
nic nie szkodzi, pozdrawiam serdecznie
Dzien dobry,
w przepisie na krem jest napisane 4 zoltka a nie widze tego w przygotowaniu… czy to pomylka? Jesli tak to kiedy mam je dodac? Do budyniu czy do masla?