Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami

Kolejna świąteczna propozycja z makiem, którego nie może zabraknąć w czasie Świąt. Bardzo smaczne ciasto z makiem o uroczej nazwie „Makowa Panienka”:). W środku waniliowy krem z morelami i orzechami włoskimi, na pachnącym migdałami biszkopcie z makiem. Przyjemne, pyszne, nie za słodkie ciasto na sporą blaszkę. Bardzo polecam…

ciasto-z-makiem

Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami
Składniki:
Biszkopt:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
Krem:
650ml mleka
6-7 łyżek cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
150g zmielonych orzechów włoskich
300g masła w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
1 puszka moreli w syropie
mak do posypania
sok z pół cytryny
Wierzch:
600-650g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 fix do śmietany

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, wsypać mak. Delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać aromat, wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Obie mąki, żółtka rozmieszać w 200ml mleka (zrobiłam to mikserem).

6. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszane mąki i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (na początku mogą pojawić się grudki, ale one znikną, jak będziemy mieszać). Jak budyń się zagotuje, proszę zmniejszyć ogień i trzymać go na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową, jak masło).

7. Masło utrzeć mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie 3-4 partiach dodać budyń, mieszać, aż powstanie jednolity krem. Dodać orzechy, wymieszać.

8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, usunąć papier i przekroić go w poziomie na dwie tej samej wielkości części. Jedną część włożyć z powrotem do blaszki.

9. Morele osączyć, zachowując syrop. Odmierzyć 1/2 szklanki syropu i dodać sok z pół cytryny. Połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.

10. Biszkopt w blaszce posmarować 1/3 kremu i na wierzchu poukładać morele. Na morele wyłożyć pozostały krem, wyrównać delikatnie łyżką. Na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu i nasączyć go pozostałym ponczem.

11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem. Przełożyć ją do woreczka z metalową końcówką (użyłam Wilton 6B) i wycisnąć na wierzchu ciasta ozdobne rozetki.

12. Ciasto posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków:)

ciasto-z-makiem2

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszna Wyborna Babka Makowa

Świąteczne ciasto czekoladowe z orzechowym kremem

Pyszne ciasto fantastyczny MACZEK z czekoladą i kawą

108 komentarzy do “Ciasto „Makowa Panienka” z morelami i orzechami”

  1. miło mi, wtyczka chwilowo nie działa, ponieważ wyskakiwały błędy, ale za jakiś czas znowu będzie,
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  2. przepraszam za głupie pytanie, ale czy się mylę, czy zniknęła możliwość wydruku przepisów? wszystkie mam ładnie w segregatorku wydrukowane, a teraz jakoś wersji „do druku” nie widzę – może to starość??
    A makowa panienka jest przecudnym, przepięknym i przepysznym ciastem. Będzie na komunii za kilka dni, i będą jeszcze inne wypieki stąd bo są zwyczajnie nadzwyczajne.

    Odpowiedz
  3. Witam :)

    Ciacho upiekłam i ja :)
    Wygląda okazale, ale w/g mnie jest bardzo, ale to bardzo delikatne w smaku.
    Muszę zrobić próbę z jakimś kwaśniejszym owocem … może wiśnie???
    Myślę, że to dobry pomysł i taka wersja smakowa doda trochę „pazura” temu wypiekowi.

    Odpowiedz
  4. ciasto pyszne, delikatne, zamiast kremu z przepisu i moreli użyłam kremu karpatkowego i brzoskwiń i też jest bardzo dobre. polecam!

    Odpowiedz
  5. Ciasto pięknie wygląda i super smakuje. Wiem, bo zrobiłam:) Było rewelacyjne. Dziękuję za kolejny świetny przepis.

    Odpowiedz
  6. Szaszka: – tak, można użyć tortownicy,
    śmietana może być z kartonu ja tylko takiej używam, ja tak na 600g dodaje tylko jeden fix, ale w upalne dni dodałabym dwa,

    Wercia: tak, można użyć tortownicy,
    to śmietanka z kartonu Łowicz 36%, ja ją ważę na wadze dlatego w gramach, pakowana jest po 250g i 500g,

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Dzień dobry, mieszkam za granicą, nie mam mąki ziemniaczanej. Czy można pominąć tę mąkę albo zastąpić jakimś innym składnikiem (np. budyniem waniliowym?). Pozdrawiam i trzymam kciuki za dalsze sukcesy!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz