Wyborny jabłecznik na biszkopcie

Bardzo aromatyczny, rewelacyjny jabłecznik na cynamonowym biszkopcie, smakuje wyśmienicie. Do masy z jabłek dodajemy dwie różne galaretki, co jeszcze bardziej sprawia, że smak tego jabłecznika jest wyjątkowy. Ciasto jest wilgotne, ponieważ zanim owoce stężeją, zdążą nasączyć biszkopt (szczególnie dolną część ciasta). Wierzch pokrywa spora warstwa cynamonowo -waniliowej bitej śmietany posypanej orzechami włoskimi, pycha. Całość lekka, owocowa, jak dla mnie idealna:). Bardzo polecam…

Wyborny jabłecznik na biszkopcie
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek, osobno żółtka i białka
szczypta soli
140g cukru
3/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
2-3 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
1,5kg umytych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
1 opakowanie galaretki morelowej lub brzoskwiniowej (może być również gruszkowa, ananasowa)
2 łyżki galaretki ananasowej w proszku lub brzoskwiniowej
1 łyżka soku z cytryny
Wierzch:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka cynamonu
1-2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
fix do śmietany (niekoniecznie)
2 garście poszatkowanych orzechów włoskich
listki melisy do ozdoby

Biszkopt:
1. Mąkę przesiać z cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz budyniem, wymieszać.

2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, ciągle ucierając, dodawać stopniowo cukier, aż masa stanie się lśniąca i gęsta. Dodać żółtka, aromaty i przez chwilę mieszać mikserem ustawionym na średnie obroty.

3. Następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (180oC na funkcji góra-dół) przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Nadzienie:
5. Jabłka obrać, przepołowić i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w drobne kawałki, skropić sokiem z cytryny i przełożyć do rondelka z grubym dnem. Dusić na małym ogniu przez około 20 minut.

6. Galaretkę morelową rozpuścić w 100ml gorącej wody (w tak małej ilości wody nie rozpuści się ona do końca, proszę się tym nie przejmować). Dodać do niej 2-3 łyżki gorących jabłek i wymieszać (galaretka się wtedy już dokładnie rozpuści).

7. Galaretkę wlać do jabłek w rondelku, dodać 2 łyżki galaretki w proszku, wsypać cynamon, cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia, jabłka mają być ciepłe-letnie.

8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z tortownicy i przekroić go w poziomie na pół. Jeden krążek włożyć z powrotem do torownicy i zapiąć obręcz. Na wierzch wyłożyć jabłka, wyrównać i przykryć drugim krążkiem biszkoptu, lekko docisnąć. Jabłecznik odstawić na parę godzin, najlepiej na noc w chłodne miejsce.

Wierzch:
9. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i cynamonem (na końcu można dodać fix). Równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu ciasta, posypać orzechami i ozdobić listkami melisy.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

15 komentarzy do wpisu „Wyborny jabłecznik na biszkopcie”

  1. Jabłecznik rewelacja „zmieciony” do ostatniego okruszka.
    Jedyna zmiana jaką wprowadziłam to zamiast kremówki polukrowałam.

    Odpowiedz
  2. Dobry wieczór. Czy nadaje się mus jabłkowy do tego ciasta? jeśli tak, to ile musu mniej więcej zmieszać z galaretką ? Pozdrawiam serdecznie :-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.