Zapraszam dzisiaj na ostatnio bardzo modne ciasto ze szpinakiem „leśny mech”. Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ciasto wilgotne i smaczne. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (raz piekłam ze świeżym raz z mrożonym, ze świeżym jest ładniejszy kolor)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g (niekoniecznie)
Krem:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Do nasączenia:
1/4 szklanki zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
pestki granatu do posypania
Ciasto:
1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zemleć w blenderze).
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
3. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej (patrz FILM). Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Mąkę wsypać w 3-4 partiach, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać delikatnie szpatułką (patrz FILM).
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (może troszkę opaść).
7. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała.
Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia.
9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.
10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Udanych wypieków:)
Witam, robię ten placek 1 raz i z przyzwyczajenia ubiłam białka z cukrem osobno a potem dodałam resztę , czy może on przez to nie wyjść ? Pozdrawiam.
powinno też się udać, pozdrawiam serdecznie
Mam blaszki 21 cm może być?
blaszka 21cm będzie za mała, pozdrawiam
Zaduzo dodala pani proszku do pieczenia
ciasto pyszne:) super przepis, zresztą jak inne w Małej Cukierence!
Witam! W Cieście zrobiły mi się dziury i wyglada jak szwajcarski ser, dlaczego? Prosze o odpowiedź.
nie ma pojęcia, mnie się coś takiego nie przydarzyło, może za słabo wymieszane, pozdrawiam
U mnie identycznie. Robię 2 raz i znów dziury :)
Witam robiłam pyszne ale dałam połowę mąki bo inaczej to by łyżka stała w cieście :) czy to może o to chodzi ????
Ile czasu piec ciasto w starej dobrej Ewie (kuchence gazowej) ?
myślę, że podobnie około 60 minut, pozdrawiam
Witam, a jeśli pieczemy z połowy porcji na tortownicy 18cm to czy należy skrócić czas pieczenia?
tak można trochę skrócić, około 50 minut, pozdrawiam
witam, jaki szpinak najlepiej użyć, by ciasto było pięknie zielone ?
najlepiej świeży szpinak, pozdrawiam
Właśnie zrobiłam… za bardzo się pospieszylam i unikam białka z cukrem i dopiero połączyłam składniki..boję się ze nie wyjdzie
mam nadzieję, że się udało, pozdrawiam serdecznie
Nie zgodzę się z tym, że śmietana bez żelatyny opadnie. Porządnie ubita smietana (jak w każdej tradycyjnej WZK-ce) i bez żadnej chemii to dopiero super smak.
tak ale na dany dzień, na drugi dzień już taka super nie będzie,
pozdrawiam
jak bradzo ma być rozdrobniony szpinak ?
szpinak mielimy w blenderze, czyli najdrobniej jak się da, pozdrawiam
czy można użyć mrożonego szpinaku?
tak można, pozdrawiam
mam zamiar upiec ten tort ale wydaje mi się za niski, czy aby można było go przekroić na dwa blaty trzeba podwoić składniki? obawiam się, że na 17 osób (tort ma być na roczek) może być troszkę za mały… poproszę o poradę…
podwajać to chyba nie, myślę że wystarczy o 1/2, boje się też że ciasto będzie za ciężkie i wyjdzie zakalec, więc ilości szpinaku bym nie zwiększała tylko pozostałe składniki, pozdrawiam
Witam, jeżeli w przepisie jest szklanka cukru to chodzi o szklankę 250ml?
tak 250ml, pozdrawiam
Na jaki rozmiar tortownicy jest ten przepis?
tortownica o średnicy 26cm, pozdrawiam