Ciasto Kokosowe Bounty – Bardzo lubię batonika bounty i jest to jeden z moich ulubionych batoników. Postanowiłam więc przygotować pyszne ciasto zainspirowane jego smakiem. Upiekłam wilgotny, kakaowy biszkopt i przygotowałam, gęstą, trochę kremową masę kokosową. Na koniec ciasto polałam wspaniałą polewą czekoladową. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Kokosowe Bounty
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
40g kakao bez cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g jasnego brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
Do nasączenia:
110-120ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem kokosowy:
850ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
120g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
300g wiórków kokosowych
200g masła
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%)
100g mlecznej czekolady
200g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
1-2 batoniki kokosowe (niekoniecznie)
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę (patrz Film) i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem kokosowy:
6. Do garnka wlać 600ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Gdy masa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją, mieszając przez około 10-12 minut, aż zgęstnieje (patrz FILM).
7. Do gęstej masy kokosowej dodać pokrojone masło i mieszać, aż się roztopi i masa znów się zagotuje.
8. W pozostałym mleku (250ml) rozmieszać budyń i dodać go do gotującej się masy kokosowej, mieszać, aż masa znów się zagotuje. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 1 minutę.
9. Gorącą masę kokosową wylać na przygotowany biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa czekoladowa:
10. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem (patrz FILM).
11. Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
12. Ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki. Batoniki kokosowe pokroić na kawałeczki i ozdobić nimi porcje ciasta (patrz FILM).
Udanych wypieków :)
przepyszne ciasto, proste w wykonaniu, ładnie się kroi, szybko znika ;)
Witam czy to ciasto mozna zamrozić i będzie po rozmrozeniu dobre?
To ciacho smakuje o wiele lepiej niż batonik! Pyszności!
Zrobiłam wczoraj i właśnie się nim delektuję, przepychota! <3
Bałam się, czy nie będzie zbyt słodkie – wyszło idealne!
Poncz z cytryny zastąpiłam kawą ekspresso. Polecam!
Bardzo smaczne, sok cytrynowy w nasączeniu bardzo miły, bo równoważy słodycz kokosów. Przepis zachowuję i przekazuję dalej, jak wiele innych z Małej Cukierenki, bo zawsze jest pysznie! Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)
Bardzo dobre, polecam osobom które lubią kokos.
Dla osób które lubią batonik Bounty będzie to idealne ciacho.. 😁
Mój mąż jest zachwycony, smakuje identycznie jak baton.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam. Czy jak robię na mleku z migdałów to proporcje są inne? Zrobiłam i wyszło mi bardzo wodniste i masa się nie ścięła :(
powinny być takie same, pozdrawiam
Czy śmietankę 30% mogę zastąpić 36%?
tak można, pozdrawiam
Jak zrobić to w formie tortu Marlena
Ciasto dobre, ale bez rewelacji. Nie będę powtarzać, biorę się za inne przepisy z małej cukierenki. Pozdrawiam
Witam. A ile kakao?
40g kakao bez cukru pozdrawiam
Witam,
ciasto chciałbym zrobić w sobotę, zostawić na noc w lodówce jednak w niedzielę i poniedziałek świąteczny ciasto na pewno będzie stać cały dzień na stole. Czy nic się z nim nie stanie?
myślę, że nic się z nim nie stanie, pozdrawiam
Mój piekarnik pali na termoobieg ciasta… Jak upiec biszkopt omijając kwestie termoobiegu? Pozdrawiam
wtedy 180C na funkcji góra – dół, czas podobny, pozdrawiam
miałam okazje spróbować tego ciasta jest PRZEPYSZNE!!!
…witam serdecznie :) ciasto upieczone i już wypróbowane :) Rewelacja, jest przepyszne, mięciutkie. Za każdym razem, kiedy korzystam z przepisów „Małej Cukierenki” ciasta, ciasteczka wychodzą genialne :) Dziękuję za przepisy i prezentacje :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie