Ciasto Kokosowe Bounty

Ciasto Kokosowe Bounty – Bardzo lubię batonika bounty i jest to jeden z moich ulubionych batoników. Postanowiłam więc przygotować pyszne ciasto zainspirowane jego smakiem. Upiekłam wilgotny, kakaowy biszkopt i przygotowałam, gęstą, trochę kremową masę kokosową. Na koniec ciasto polałam wspaniałą polewą czekoladową. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Kokosowe Bounty

Ciasto Kokosowe Bounty
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
40g kakao bez cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g jasnego brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
Do nasączenia:
110-120ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem kokosowy:
850ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
120g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
300g wiórków kokosowych
200g masła
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%)
100g mlecznej czekolady
200g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
1-2 batoniki kokosowe (niekoniecznie)

Ciasto Kokosowe Bounty

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę (patrz Film) i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem kokosowy:
6. Do garnka wlać 600ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Gdy masa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją, mieszając przez około 10-12 minut, aż zgęstnieje (patrz FILM).

7. Do gęstej masy kokosowej dodać pokrojone masło i mieszać, aż się roztopi i masa znów się zagotuje.

8. W pozostałym mleku (250ml) rozmieszać budyń i dodać go do gotującej się masy kokosowej, mieszać, aż masa znów się zagotuje. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 1 minutę.

9. Gorącą masę kokosową wylać na przygotowany biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa czekoladowa:
10. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem (patrz FILM).

11. Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

12. Ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki. Batoniki kokosowe pokroić na kawałeczki i ozdobić nimi porcje ciasta (patrz FILM).

Udanych wypieków :)

Ciasto Kokosowe Bounty

Print Friendly, PDF & Email

62 komentarze do “Ciasto Kokosowe Bounty”

    • Witam zrobiłam drugi raz to ciasto dokładnie według przepisu dałam tym razem nawet więcej mlecznej czekolady (robię całość polewy z mlecznej ze względu na dzieci) i polewa jest lejąca dlaczego? Czekolada z lidla śmietanka zott 30% wcześniej czekolada z biedronki i śmietanka z lidla może za dużo śmietanki jest w przepisie?

      Odpowiedz
  1. W związku ze insulinoopornoscia nie moge jesc bialej maki (cukier zamienie na ksylitol).Czym ja mogę zastąpić ? Maka kokosowa? A jakaś ciemna mąka ?

    Odpowiedz
  2. Witam pani Natalio,
    czym mogę zastąpić śmietanę w polewie lub którą polewę może mi Pani polecić do tego ciasta? Mieszkam zagranicą i ciężko znaleźć odpowiednią śmietankę.

    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  3. Bardzo fajny przepis, dziękuję.
    Zrobiłam na Tłusty Czwartek, wszystkim bardzo smakowało.
    Musiałam zrobić w wersji bezglutenowej, zamiast mąki pszennej dodałam w takiej samej ilości mąkę ryżową, biszkopt ładnie wyrósł, był pyszny, puszysty i wilgotny. Przez przypadek dodałam do niego więcej cukru, ale nie był za słodki.
    Ogólnie to ciasto nie wychodzi za słodkie. Wiórki delikatnie miękną, krem wyszedł bardzo smaczny i miał odpowiednią konsystencję. Użyłam na polewę 2 czekolad: mleczną i gorzką- w sumie 200g i była to jak dla mnie wystarczająca ilość.
    Polecam wszystkim. Jest smaczne, szybkie, łatwe w wykonaniu i wychodzi spora blaszka. Dla mnie ważne, że można zrobić w wersji bezglutenowej.
    SUPER!!

    Odpowiedz
  4. …witam serdecznie :) ciasto upieczone i już wypróbowane :) Rewelacja, jest przepyszne, mięciutkie. Za każdym razem, kiedy korzystam z przepisów „Małej Cukierenki” ciasta, ciasteczka wychodzą genialne :) Dziękuję za przepisy i prezentacje :)

    Odpowiedz
  5. Witam,

    ciasto chciałbym zrobić w sobotę, zostawić na noc w lodówce jednak w niedzielę i poniedziałek świąteczny ciasto na pewno będzie stać cały dzień na stole. Czy nic się z nim nie stanie?

    Odpowiedz
  6. Witam. Czy jak robię na mleku z migdałów to proporcje są inne? Zrobiłam i wyszło mi bardzo wodniste i masa się nie ścięła :(

    Odpowiedz
  7. Bardzo dobre, polecam osobom które lubią kokos.
    Dla osób które lubią batonik Bounty będzie to idealne ciacho.. 😁
    Mój mąż jest zachwycony, smakuje identycznie jak baton.

    Odpowiedz
  8. Bardzo smaczne, sok cytrynowy w nasączeniu bardzo miły, bo równoważy słodycz kokosów. Przepis zachowuję i przekazuję dalej, jak wiele innych z Małej Cukierenki, bo zawsze jest pysznie! Dziękuję za inspirację i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  9. Zrobiłam wczoraj i właśnie się nim delektuję, przepychota! <3
    Bałam się, czy nie będzie zbyt słodkie – wyszło idealne!
    Poncz z cytryny zastąpiłam kawą ekspresso. Polecam!

    Odpowiedz
  10. Pyszne ciasto:D Co do komentarzy jakie tutaj widzę to życzę Pani cierpliwości.Tylko pytają czy można to czy tamto czymś zastąpić.Pamiętajcie zawsze można czymś coś zastąpić, ale nigdy nie będzie to to SAMO!!! Jak ktoś chce „FIT” to marchewka do miseczki albo ogórek kiszony i chrupać.Nie da się w cieście kokosowym zastąpić kokosu, a w galaretkowym przekładańcu zastąpić galaretki:D da się zastąpić masło margaryną, ale margaryna nie smakuje tak jak masło!I tak dalej…..Ludzie szukajcie przepisów z tymi składnikami, które wam odpowiadają, a nie zasypujcie komentarzami typu „czym zastąpić”!

    Odpowiedz
  11. Na Filmiku nie widać czy zuzylas cały roztwór ( woda i cytryna) do nasączenia. (?)
    Lubie twoje przepisy, zwłaszcza te łatwiejsze z mniejszej ilości składników!

    Odpowiedz
  12. Witam serdecznie . Czy masa kokosową można przekładać kruche ciadteczka czekoladowe jeżeli tak to czy można chłodna, bo ciepłą chybazabardzo zmiękną ciadteczka . Prosze o informacje. Pozdrawiam serdecznie Ewa.

    Odpowiedz
  13. Witam
    W sprzedaży są tak różne opakowania budyniu więc mam prośbę czy mogłaby pani podać ile w gramach budyniu trzeba dodać, z góry dziękuję.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz