Ciasto Kokosowe Bounty

Ciasto Kokosowe Bounty – Bardzo lubię batonika bounty i jest to jeden z moich ulubionych batoników. Postanowiłam więc przygotować pyszne ciasto zainspirowane jego smakiem. Upiekłam wilgotny, kakaowy biszkopt i przygotowałam, gęstą, trochę kremową masę kokosową. Na koniec ciasto polałam wspaniałą polewą czekoladową. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Kokosowe Bounty

Ciasto Kokosowe Bounty
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
40g kakao bez cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g jasnego brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
Do nasączenia:
110-120ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem kokosowy:
850ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
120g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
300g wiórków kokosowych
200g masła
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%)
100g mlecznej czekolady
200g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
1-2 batoniki kokosowe (niekoniecznie)

Ciasto Kokosowe Bounty

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).

4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę (patrz Film) i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem kokosowy:
6. Do garnka wlać 600ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Gdy masa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją, mieszając przez około 10-12 minut, aż zgęstnieje (patrz FILM).

7. Do gęstej masy kokosowej dodać pokrojone masło i mieszać, aż się roztopi i masa znów się zagotuje.

8. W pozostałym mleku (250ml) rozmieszać budyń i dodać go do gotującej się masy kokosowej, mieszać, aż masa znów się zagotuje. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 1 minutę.

9. Gorącą masę kokosową wylać na przygotowany biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa czekoladowa:
10. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem (patrz FILM).

11. Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

12. Ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki. Batoniki kokosowe pokroić na kawałeczki i ozdobić nimi porcje ciasta (patrz FILM).

Udanych wypieków :)

Ciasto Kokosowe Bounty

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

43 komentarze do wpisu „Ciasto Kokosowe Bounty”

  1. W związku ze insulinoopornoscia nie moge jesc bialej maki (cukier zamienie na ksylitol).Czym ja mogę zastąpić ? Maka kokosowa? A jakaś ciemna mąka ?

  2. Witam pani Natalio,
    czym mogę zastąpić śmietanę w polewie lub którą polewę może mi Pani polecić do tego ciasta? Mieszkam zagranicą i ciężko znaleźć odpowiednią śmietankę.

    Pozdrawiam serdecznie

  3. Bardzo fajny przepis, dziękuję.
    Zrobiłam na Tłusty Czwartek, wszystkim bardzo smakowało.
    Musiałam zrobić w wersji bezglutenowej, zamiast mąki pszennej dodałam w takiej samej ilości mąkę ryżową, biszkopt ładnie wyrósł, był pyszny, puszysty i wilgotny. Przez przypadek dodałam do niego więcej cukru, ale nie był za słodki.
    Ogólnie to ciasto nie wychodzi za słodkie. Wiórki delikatnie miękną, krem wyszedł bardzo smaczny i miał odpowiednią konsystencję. Użyłam na polewę 2 czekolad: mleczną i gorzką- w sumie 200g i była to jak dla mnie wystarczająca ilość.
    Polecam wszystkim. Jest smaczne, szybkie, łatwe w wykonaniu i wychodzi spora blaszka. Dla mnie ważne, że można zrobić w wersji bezglutenowej.
    SUPER!!

  4. …witam serdecznie :) ciasto upieczone i już wypróbowane :) Rewelacja, jest przepyszne, mięciutkie. Za każdym razem, kiedy korzystam z przepisów „Małej Cukierenki” ciasta, ciasteczka wychodzą genialne :) Dziękuję za przepisy i prezentacje :)

  5. Witam,

    ciasto chciałbym zrobić w sobotę, zostawić na noc w lodówce jednak w niedzielę i poniedziałek świąteczny ciasto na pewno będzie stać cały dzień na stole. Czy nic się z nim nie stanie?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.