Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem – Zapraszam na nowe, pyszne, proste w przygotowaniu babeczki z marmoladą pomarańczową i makiem. Są bardzo wilgotne, aromatyczne, dosyć gęste i wyglądają apetycznie. Wspaniały dodatek do śniadania. Lubię mieć taką babeczkę do śniadania :). W przygotowaniu są proste i szybkie. Można z nich przygotować również wersję cytrynową, polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „baking a commonsense guide”). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste Muffiny Pomarańczowe z Makiem
Składniki na około 16 sztuk:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
310g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
40g suchego maku
80g cukru
130g masła
210g pomarańczowej marmolady lub dżemu
250ml maślanki lub mleka
2 jajka
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
Syrop:
3 łyżki pomarańczowej marmolady lub dżemu
sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę na babeczki wysmarować masłem i oprószyć mąką (patrz FILM) lub wyłożyć papilotkami do pieczenia babeczek.
2. Do rondelka przełożyć masło, dodać marmoladę i postawić na małym ogniu, mieszać, aż masło się roztopi. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
3. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, sól, mak i wymieszać łyżką.
4. Do pomarańczowej masy dodać maślankę, cukier, jajka, skórkę z pomarańczy i wymieszać do połączenia składników.
Do suchych składników dodać mokre i dokładnie, ale krótko wymieszać.
5. Ciasto równomiernie wyłożyć do blaszki na babeczki (ciasto nakładałam do 3/4 wysokości foremki). Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 22-23 minuty.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić babeczki na 10 minut i po tym czasie wyjąć je z blaszki.
Syrop:
6. Do rondelka przełożyć marmoladę i wlać sok z pomarańczy, postawić na małym ogniu i zagotować. Po zagotowaniu trzymać syrop na małym ogniu przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i gotowym, gorącym syropem nasączyć ciepłe babeczki (patrz FILM).
Babeczki odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków :)
Napisałam już dwa komentarze. Czemu je Pani usuwa, zamiast odpowiedzieć? Czy komentarz o tym, że muffinki wyszły suche nie nadaje się do publikacji?
Babeczki wyszły dobre, ale trochę za suche. Czego można dodać więcej, żeby wyszły bardziej wilgotne?
Ale smakowite babeczki, chyba upiekę na weekend :)
Super wyglądają ale czy mogę ominąć mak,jeśli tak to czy dodać coś w zamian? Pozdrawiam
myślę, że można pominąć, pozdrawiam
Muffiny przepyszne! U mnie nastąpiły niewielkie modyfikacje – dżem pomarańczowy zastąpiłam morelowym, maślankę jogurtem oraz dodałam połowę cukru mniej, gdyż dżem sam w sobie był już bardzo słodki. Wyszło 16 pięknych babeczek :-) Gorąco polecam! Przepis szybki i bardzo prosty.