Ciasto Kokosowe Bounty – Bardzo lubię batonika bounty i jest to jeden z moich ulubionych batoników. Postanowiłam więc przygotować pyszne ciasto zainspirowane jego smakiem. Upiekłam wilgotny, kakaowy biszkopt i przygotowałam, gęstą, trochę kremową masę kokosową. Na koniec ciasto polałam wspaniałą polewą czekoladową. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne. Najlepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się przegryzą. Z przepisu uzyskamy sporą blaszkę, polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Kokosowe Bounty
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek – osobno żółtka i białka
40g kakao bez cukru
120g mąki pszennej (użyłam tortowej)
180g jasnego brązowego cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
100ml oleju
Do nasączenia:
110-120ml wody
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem kokosowy:
850ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
120g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
300g wiórków kokosowych
200g masła
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%)
100g mlecznej czekolady
200g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów)
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania
1-2 batoniki kokosowe (niekoniecznie)
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem.
Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać).
4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę (patrz Film) i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem kokosowy:
6. Do garnka wlać 600ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy, wiórki kokosowe i wymieszać. Postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Gdy masa się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować ją, mieszając przez około 10-12 minut, aż zgęstnieje (patrz FILM).
7. Do gęstej masy kokosowej dodać pokrojone masło i mieszać, aż się roztopi i masa znów się zagotuje.
8. W pozostałym mleku (250ml) rozmieszać budyń i dodać go do gotującej się masy kokosowej, mieszać, aż masa znów się zagotuje. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu przez około 1 minutę.
9. Gorącą masę kokosową wylać na przygotowany biszkopt i wyrównać. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa czekoladowa:
10. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować.
Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać ją gorącą śmietanką, odczekać 30 sekund i po tym czasie, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie gładki, czekoladowy krem (patrz FILM).
11. Czekoladowy krem wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi i ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
12. Ciasto można ostrożnie wyjąć z blaszki. Batoniki kokosowe pokroić na kawałeczki i ozdobić nimi porcje ciasta (patrz FILM).
Udanych wypieków :)
Robilismy to na moje urodziny! Wyszło mega. Każdy z gości pytał o przepis i wszystkich odsyłaliśmy do Ciebie! Super. Wielkie dzięki za pomysł. Pyszne ciacho!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
wygląda pysznie
Boskie ciasto
Witam, jakiej wielkości budyń do masy ? Na 0,5 czy 0,75 l mleka ?
budyń na 0,5l mleka, pozdrawiam
Czy po nocy spędzonej w lodówce ciasto przetrwa 4h drogę samochodem i będzie ok, jak Pani myśli?
myślę, że tak, przetrwa pozdrawiam serdecznie
Bardzo fajny przepis, dziękuję.
Zrobiłam na Tłusty Czwartek, wszystkim bardzo smakowało.
Musiałam zrobić w wersji bezglutenowej, zamiast mąki pszennej dodałam w takiej samej ilości mąkę ryżową, biszkopt ładnie wyrósł, był pyszny, puszysty i wilgotny. Przez przypadek dodałam do niego więcej cukru, ale nie był za słodki.
Ogólnie to ciasto nie wychodzi za słodkie. Wiórki delikatnie miękną, krem wyszedł bardzo smaczny i miał odpowiednią konsystencję. Użyłam na polewę 2 czekolad: mleczną i gorzką- w sumie 200g i była to jak dla mnie wystarczająca ilość.
Polecam wszystkim. Jest smaczne, szybkie, łatwe w wykonaniu i wychodzi spora blaszka. Dla mnie ważne, że można zrobić w wersji bezglutenowej.
SUPER!!
Uwielbiam tego typu połączenia! <3
A czy można użyć zamiast kokosu płatków migdałowych np, wcześniej podprażonych?
Ciasto wygląda przepysznie :)
myślę, że można, pozdrawiam
Witam pani Natalio,
czym mogę zastąpić śmietanę w polewie lub którą polewę może mi Pani polecić do tego ciasta? Mieszkam zagranicą i ciężko znaleźć odpowiednią śmietankę.
Pozdrawiam serdecznie
to ma być tłusta śmietanka do deserów, pozdrawiam
Można zrobić polewę czekoladowa z masla cukru i kakao 😊 na 100 g masła 80 g cukru i 4 łyżki kakao zależy jaką chcemy mieć gęsta.
W związku ze insulinoopornoscia nie moge jesc bialej maki (cukier zamienie na ksylitol).Czym ja mogę zastąpić ? Maka kokosowa? A jakaś ciemna mąka ?
może ryżowa i gryczana, ale nie wiem jak wyrośnie biszkopt, pozdrawiam
mam ten sam problem i robię biszkopty na mace pełnozranistej (pszenna/ orkiszowa) typ 2000. Biszkopt wyrasta jak klasyczny na białej mące ;)
Do wersji bezglutenowej polecam mąkę kukurydzianą. Robię często i biszkopty wychodzą puszyste i smaczne.
Czy krem można zrobić na mleku kokosowym z puszki? Czy wiórki miękną podczas gotowania?
można użyć mleko kokosowe, trochę miękną, pozdrawiam
Witam pani Natalio, czym można zastąpić śmietanę w polewie?
nie wiem, nie doradzę, pozdrawiam
Smietanka kokosowa, soyowa,
Witam zrobiłam drugi raz to ciasto dokładnie według przepisu dałam tym razem nawet więcej mlecznej czekolady (robię całość polewy z mlecznej ze względu na dzieci) i polewa jest lejąca dlaczego? Czekolada z lidla śmietanka zott 30% wcześniej czekolada z biedronki i śmietanka z lidla może za dużo śmietanki jest w przepisie?
Witam.
Polewę należy robić dokładnie wg. przepisu ponieważ jest ważna zawartość kakao.
Mleczna ma małą zawartość kakao dlatego nie wychodzi gęsta.
Należy przynajmniej o połowę zmniejszyć ilość śmietanki.
Polewa czekoladowa:
-4 łyżki margaryny
-4 łyżki cukru zwyklego
-2 łyżki kakao
-2 łyżki śmietany 18%
Wszystko podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, nie gotowac. Odstawić żeby przestygła i lekko zgęstniała wtedy nie spłynie z wypieku. Zawsze taką robię :) Polecam
Zrobiłam . Rodzinka się rzuciła i zostało raptem kilka kawałków. Bardzo dobre !!
Witaj, tu gdzie mieszkam nie ma budyniu :( czy moge czyms go zastapic?
można dać mąkę ziemniaczaną, pozdrawiam
Czy zamiast biszkoptu mozna uzyc ciastka np. Herbatniki czekoladowe?
myślę, że tak, ale raczej biszkopty, lub taką warstwę ze zmielonych herbatników, pozdrawiam serdecznie
Witam ,od niedawna natknelam się na Pani przepisy,są naprawdę fajne i wszystko wyglada smacznie!Tylko jedna uwaga dlaczego w przepisach jest cukier wanilinowy?????z pozdrowieniami Danka:)
bo taki jest, nie ma cukru waniliowego, proszę dokładnie przeczytać na opakowaniu, pozdrawiam
Ja również uwielbiam te batoniki, a ciasto wygląda na przepyszne :)
Jak zwykle świetny przepis. Na pewno wypróbuje niebawem Pozdrawiam cieplutko
Czekałam na takie ciacho uwielbiam Bounty. Dziękuję Pani Natalio.