Ciasto jogurtowe z porzeczkami bez pieczenia

Ciasto jogurtowe z porzeczkami bez pieczenia – Dla mnie ciasto rewelacyjne, kwaskowate, kremowe i łatwe w przygotowaniu. Bez pieczenia, więc świetnie nadaje się na gorące dni. W smaku orzeźwiające i nie za słodkie. Świetnie smakują czerwone porzeczki z jogurtową masą. Całość lekka, w ładnym różowym kolorze. Mam jeszcze małą uwagę, proszę spróbować odrobinę masy serowej zanim przełożymy ją do tortownicy, jeśli będzie dla nas za mało słodka, proszę dodać jeszcze cukru pudru. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazety „Pyszne ciasta” 2/2011).

Ciasto jogurtowe z porzeczkami bez pieczenia

Ciasto jogurtowe z porzeczkami bez pieczenia
Składniki:
100g masła
150g biszkoptów
8 łyżeczek żelatyny
500g czerwonych porzeczek, umytych i obranych
500g jogurtu naturalnego
500g zmielonego twarogu
170g cukru pudru (można dodać więcej, jak wolimy słodsze)
1 opakowanie cukru waniliowego
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
porzeczki do ozdoby

1. Masło roztopić.

2. Biszkopty bardzo drobno pokruszyć lub zmielić w blenderze albo robocie kuchennym.

3. Do pokruszonych biszkoptów dodać masło i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić i docisnąć.

3. Żelatynę rozpuścić w około 1/3 szklanki ciepłej wody.

4. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito.

5. Do dużej miski włożyć ser, dodać jogurt, cukier puder, cukier waniliowy, mus porzeczkowy i wymieszać mikserem na średnich obrotach.

6. Do żelatyny dodać 4-5 łyżek masy serowej i rozmieszać. Całość wlać do pozostałej masy i wymieszać dokładnie mikserem. Odstawić w chłodne miejsce, żeby masa zgęstniała.

7. Gdy masa serowa zacznie tężeć, ubić śmietankę kremówkę i delikatnie wmieszać ją w masę. Następnie krem przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

8. Gdy masa dobrze stężeje, nożem oddzielić ciasto od tortownicy i zdjąć ostrożnie obręcz. Przed podaniem udekorować porzeczkami.

Smacznego:)

Ciasto jogurtowe z porzeczkami bez pieczenia

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką

29 komentarzy do “Ciasto jogurtowe z porzeczkami bez pieczenia”

  1. Dziękuję za kolejny przepyszny przepis – użyłam malin i borówek – ciasto wyszło wspaniałe – obiecuję, że w przyszłym roku będzie oryginalne z czerwonymi porzeczkami, bo w przydomowym ogródku krzaczki porzeczek dopiero rosną:)
    Pozdrawiam serdecznie!!!

    Odpowiedz
  2. cieszę się że babeczki smakowały, dziękuję za miły komentarz,
    życzę wspaniałych słodkości,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Kolejny cudowny wypiek.
    Kilkakrotnie korzystałam już z przepisów z Twojej strony i zawsze był to strzał w dziesiątkę.
    Dzisiaj upiekłam muffinki z jagodami i orzechami włoskimi z Twojego przepisu. Wyszły fantastyczne mięciutkie, delikatne i bardzo fajnie jagodowe.
    Pyszna strona i mój ulubiony blog kulinarny!
    Pozdrawiam i czekam na więcej cudownych słodkości!

    Odpowiedz
  4. przeglądam twoje poprzednie przepisy i widzę, ze uparcie używasz cukru waniliowego, gdzie jak mi sie zdaje jest to cukier WANILINOWY. moze troche ogaru przy prowadzeniu tej strony

    Odpowiedz
    • Zawsze znajdzie sie ktos, kto sie czepi jakiejs pierdoly.. szkoda slow..
      Najwazniejsze na tym blogu sa przepisy a nie fachowe nazewnictwo na wyrost. Ciekawa jestem czy Twoja mama czy babcia mowia uparcie wanilinowy czy waniliowy.. a kazdy kto kupuje w sklepie tez prosi o waniliowy.. no chyba, ze chce sie wykazac. Ale to nie master chef tylko zycie :) a tu nie ma sensu naskakiwac na kazdego o byle drobnostke :)

      Odpowiedz
  5. Wygląda rewelacyjnie. Takie piankowe, to są ciasta w moim guście, idealnie pasuje do takiej gorącej pogody, a u mnie dużo porzeczek w ogródku rośnie. W sobotę zrobiłam „Sernik z czereśniami” z twojej strony. Wyszło znakomite. Idealne, twoje przepisy są boskie. Bardzo mi smakowało to ciasto, a najbardziej ten spód. Taki kruchy :) Rewelacyjne, pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy :)

    Odpowiedz
  6. This cake is simply beautiful! And I love the fact that you are using cottage cheese and yogurt – it must be so tangy and light! We don’t usually have red currants here, but I will try to use raspberries instead. The raspberry season is about to begin :-). Thank you for sharing!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz