Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami

Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami – Dzisiaj taka propozycja walentynkowa :). W Małej Cukierence zrobiło się romantycznie. Pyszna tarta z dużą ilością czekolady i malinami. Aromatyczna, wspaniale smakuje gorzką czekoladą, a maliny dodają kwaskowatości i świeżości. Nie jest za słodka. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu. Wygląda pięknie i apetycznie, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami

Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
150g schłodzonego masła
70g cukru pudru
3 żółtka
Krem czekoladowy:
450ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
350g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
100g mlecznej czekolady
4-5 łyżek konfitury malinowej
1 łyżka galaretki truskawkowej lub malinowej w proszku
około 1/4 szklanki gorącej wody
około 350g malin
cukier puder do posypania

Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami

Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.

2. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki (patrz FILM), użyłam formy do tarty o średnicy 28cm z wyjmowanym dnem. Ciastem wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.

3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
4. Do rondelka wlać śmietankę, dodać pastę waniliową i zagotować.

5. Obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki, zalać je gorącą śmietanką. Odstawić na około 20 sekund i po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolity krem.

6. Ostygnięty spód posmarować konfiturą malinową i na wierzch wylać ciepłą masę czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.

7. Schłodzoną tartę wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać maliny, ja ułożyłam je w kształcie serca.

8. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści.
Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć smarujemy nią maliny (patrz FILM). Bok tarty posypujemy cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami

Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do wpisu „Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami

  1. Pieknie wyglada. Ciekawi mnie, czy mozna uzyc malin lub truskawek ale mrozonych. Jesli tak, to musze je rozmrozic czy wylozyc mrozone.
    Z gory dziekuje.

Dodaj komentarz

.