Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami – Dzisiaj taka propozycja walentynkowa :). W Małej Cukierence zrobiło się romantycznie. Pyszna tarta z dużą ilością czekolady i malinami. Aromatyczna, wspaniale smakuje gorzką czekoladą, a maliny dodają kwaskowatości i świeżości. Nie jest za słodka. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu. Wygląda pięknie i apetycznie, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami
Składniki:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
150g schłodzonego masła
70g cukru pudru
3 żółtka
Krem czekoladowy:
450ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
350g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
100g mlecznej czekolady
4-5 łyżek konfitury malinowej
1 łyżka galaretki truskawkowej lub malinowej w proszku
około 1/4 szklanki gorącej wody
około 350g malin
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem. Masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto.
2. Ciasto rozwałkować, podsypując odrobiną mąki na okrąg trochę większy od blaszki (patrz FILM), użyłam formy do tarty o średnicy 28cm z wyjmowanym dnem. Ciastem wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę.
3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170°C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
4. Do rondelka wlać śmietankę, dodać pastę waniliową i zagotować.
5. Obie czekolady połamać i przełożyć do miseczki, zalać je gorącą śmietanką. Odstawić na około 20 sekund i po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolity krem.
6. Ostygnięty spód posmarować konfiturą malinową i na wierzch wylać ciepłą masę czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc.
7. Schłodzoną tartę wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać maliny, ja ułożyłam je w kształcie serca.
8. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści.
Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć smarujemy nią maliny (patrz FILM). Bok tarty posypujemy cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Mam formę bez wyciąganego spodu. Czy po upieczeniu i ostygnięciu mogę ciasto wyciągnąć z blaszki i dopiero wtedy zalać kremem czekoladowym czy jednak jest ryzyko, że brzegi popękają?
myślę, że nie popękają, pozdrawiam
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem a kruche ciasto nie chciało sie wałkować, wszystko strasznie sie kruszylo. Zastanawiam sie dlateczego.
Tarta rewelacyjna-máz zachywcony:-)Dziekuje za kolejny mega przepis .Pozdrawiam goráco
Ok, jaka może być przyczyna niestężonego kremu? co mogłam zrobić źle?
słabej jakości czekolada, ja użyłam e.wedel, pozdrawiam
Czy maliny mogą być mrożone?
nie wiem czy się nie rozciapią, pozdrawiam
Pieknie wyglada. Ciekawi mnie, czy mozna uzyc malin lub truskawek ale mrozonych. Jesli tak, to musze je rozmrozic czy wylozyc mrozone.
Z gory dziekuje.
tak trzeba je rozmrozić, pozdrawiam
Dziekuje.
Super przepis muszę spróbować:)
Wow bede robic