Ciasto czekoladowe z truskawkami – Smaczne ciasto czekoladowe z owocami i kremami z ciemnej oraz białej czekolady. Choć podałam je z truskawkami, to oczywiście możemy przygotować je z dowolnymi owocami jagodowymi. Ciasto jest puszyste, wilgotne i radzę je upiec dzień wcześniej, wtedy przekroimy je na 3 placki bez problemu. Do kremówki z białą czekoladą dodałam żelatynę, ponieważ masa nie stężała w lodówce i powstała galaretka z białej czekolady, bardzo smaczna. Świetnie smakuje z truskawkami. Uważam, że ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Jest pyszne i wszyscy goście byli zadowoleni. Polecam…
Ciasto czekoladowe z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
5 jajek, osobno żółtka i białka
szczypta soli
150g miękkiego masła
200g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130g mąki
200g roztopionej, gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Środek
250g gorzkiej czekolady (100g możemy zastąpić mleczną)
250g białej czekolady
500g śmietany kremówki 30%
500g truskawek
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
Parę truskawek do ozdoby lub inne owoce
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
2. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez 3 minuty mikserem. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu przez chwilę mieszać do połączenia składników. Dodać aromat, wymieszać.
4. Dodać mąkę, roztopioną czekoladę i krótko, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół przez 50-55 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (ciasto może trochę opaść).
Kremy:
6. Do rondelka wlać 250g śmietany i dodać połamaną ciemną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada dobrze się rozpuści, zdjąć z ognia. Do drugiego rondelka wlać 250g śmietanki i dodać białą czekoladę i tak samo postępować jak przy ciemnej czekoladzie.
7. Obie masy czekoladowe wstawić do lodówki, aż zgęstnieją.
8. Żelatynę namoczyć w bardzo małej ilości zimnej wody. Następnie rozpuścić ją w 1/4 szklanki goroącej wody.
9. Obie masy czekoladowe wyjąć z lodówki (masa ciemna będzie gęsta i zwarta). Do żelatyny dodać łyżkę białej czekolady roztopionej w kremówce i rozmieszać. Następnie wlać ją do masy z białą czekoladą i wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.
10. Ostygnięte ciasto czekoladowe przekroić w poziomie dwa razy, czyli otrzymamy 3 placki.
11. Truskawki umyć i dokładnie osączyć, obrać z szypułek. Pokroić na kawałeczki.
12. Na paterze lub dużym talerzu położyć jeden krążek ciasta. Nałożyć połowę ciemnej masy czekoladowej, równomiernie rozłożyć połowę truskawek, docisnąć. Przykryć je 1/3 białego kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Wyłożyć resztę białej masy czekoladowej i poukładać resztę truskawek, docisnąć truskawki do kremu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch posmarować resztą ciemnego kremu i ozdobić owocami. Ciasto wstawić do parę godzin do lodówki.
Udanych wypieków:)
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
A ja nieco modyfikuję ten przepis, bo jedną masę robię wyłącznie z czekoladą mleczną (dodaję nieco żelatyny),nie dodaję do niej w ogóle ciemnej czekolady (stąd żelatyna, żeby masa się ścięła).
Robiłam tak za pierwszym razem, od strzała można powiedzieć i od tamtej pory (czyli rok temu) robiłam ten tort już kilka razy, w tym 2 na zamówienie znajomych. Wszyscy się zachwycają i nazwali to ciasto „czekoladowo-czekoladowo-czekoladowe z truskawkami :) niemniej dziękuję za przepis, zawsze mówię, że to z tego bloga inspiracja!
Robiłam właśnie dzisiaj na koszt moje jutrzejsze urodziny mam nadzieję że będzie dobre bo wygląda pięknie
można dodać mlecznej, też powinno być gęste, a jeśli nie to trzeba będzie zrobić jak z białym kremem i dodać trochę żelatyny, 500ml to nie tyle samo co 500g, w gramach jest trochę mniej, pozdrawiam
witam, tort przepyszny. Mam pytanie – czy zamiast gorzkiej czekolady mogę użyć tylko mlecznej, ponieważ mój syn nie przepada za gorzką. czy po dodaniu mlecznej czekolady do śmietany też wyjdzie gęsta masa. ostatnie pytanie- czy 500 ml śmietany to tyle samo co 500 gram ? Z góry dziękuję za odpowiedz, pozdrawiam i dziękuję za pyszne przepisy.
można tak zrobić lub do śmietany czekoladę wtedy żelatyna, na końcu żelatyna, pozdrawiam
a może można rozpuścić czekoladę , ubić śmietanę dodać rozpuszczoną żelatynę i wlać do tego przestygniętą czekoladę?
z malinami też będzie pyszne, pozdrawiam
Mam zamiar zrobić to ciasto, ale nie jestem pewna czy nie będzie za słodkie? Wolę jednak nie tak bardzo słodkie ciasta. Chcę zamiast truskawek dodać maliny :-)
myślę, że tak, pozdrawiam
To super! A czy mogę je upiec dzień wcześniej?
z tych najbardziej dostępnych w sklepie to używam gorzkiej Goplany lub Wedla, wydaje mi się, że wiśnie będą super, pozdrawiam
Czy możesz polecić jaka czekolada jest najlepsza? Czy zamiast truskawek mogłabym dać wiśnie? :-)
bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz i przykro mi z powodu białej masy, dużo też zależy od użtej czekolady, pozdrawiam serdecznie
Sprobowal i wyszlo smakowo swietnie ! Nameczylam sie nieco z biala masa bo nie chciala zgestniec ale bo pewnie wina zelatyny …
Super stona :)
wydaje mi się, że trzeba składniki zwiększyć tak o 1/2, pozdrawiam