Ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami – Smaczne ciasto czekoladowe z owocami i kremami z ciemnej oraz białej czekolady. Choć podałam je z truskawkami, to oczywiście możemy przygotować je z dowolnymi owocami jagodowymi. Ciasto jest puszyste, wilgotne i radzę je upiec dzień wcześniej, wtedy przekroimy je na 3 placki bez problemu. Do kremówki z białą czekoladą dodałam żelatynę, ponieważ masa nie stężała w lodówce i powstała galaretka z białej czekolady, bardzo smaczna. Świetnie smakuje z truskawkami. Uważam, że ciasto nie jest trudne w przygotowaniu. Jest pyszne i wszyscy goście byli zadowoleni. Polecam…

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami
Składniki:
Ciasto:
5 jajek, osobno żółtka i białka
szczypta soli
150g miękkiego masła
200g jasnego brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130g mąki
200g roztopionej, gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Środek
250g gorzkiej czekolady (100g możemy zastąpić mleczną)
250g białej czekolady
500g śmietany kremówki 30%
500g truskawek
3 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
Parę truskawek do ozdoby lub inne owoce

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez 3 minuty mikserem. Następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu przez chwilę mieszać do połączenia składników. Dodać aromat, wymieszać.

4. Dodać mąkę, roztopioną czekoladę i krótko, dokładnie wymieszać. Na końcu dodać ubite białko i delikatnie wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na funkcji góra-dół przez 50-55 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia (ciasto może trochę opaść).

Kremy:
6. Do rondelka wlać 250g śmietany i dodać połamaną ciemną czekoladę. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada dobrze się rozpuści, zdjąć z ognia. Do drugiego rondelka wlać 250g śmietanki i dodać białą czekoladę i tak samo postępować jak przy ciemnej czekoladzie.

7. Obie masy czekoladowe wstawić do lodówki, aż zgęstnieją.

8. Żelatynę namoczyć w bardzo małej ilości zimnej wody. Następnie rozpuścić ją w 1/4 szklanki goroącej wody.

9. Obie masy czekoladowe wyjąć z lodówki (masa ciemna będzie gęsta i zwarta). Do żelatyny dodać łyżkę białej czekolady roztopionej w kremówce i rozmieszać. Następnie wlać ją do masy z białą czekoladą i wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, aby zgęstniała.

10. Ostygnięte ciasto czekoladowe przekroić w poziomie dwa razy, czyli otrzymamy 3 placki.

11. Truskawki umyć i dokładnie osączyć, obrać z szypułek. Pokroić na kawałeczki.

12. Na paterze lub dużym talerzu położyć jeden krążek ciasta. Nałożyć połowę ciemnej masy czekoladowej, równomiernie rozłożyć połowę truskawek, docisnąć. Przykryć je 1/3 białego kremu i przykryć drugim krążkiem ciasta. Wyłożyć resztę białej masy czekoladowej i poukładać resztę truskawek, docisnąć truskawki do kremu i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch posmarować resztą ciemnego kremu i ozdobić owocami. Ciasto wstawić do parę godzin do lodówki.

Udanych wypieków:)

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Ciasto czekoladowe z truskawkami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

50 komentarzy do “Ciasto czekoladowe z truskawkami”

  1. Wygląda apetycznie, w sobotę zrobiłam Kokosowe ciasto z truskawkami i galaretką. Wyszło idealnie i jest przepyszne, dziękuje ci za przepis, zachwyciło wszystkich :)

    Odpowiedz
  2. i bym dała warstwa czekolady truskawki i bita śmietana krążek ciasta, a na wierzchu bym dała samą bitą śmietanę z owocami,
    pozdrawiam

    gorzej jeśli Pani rozpuściła, każdą czekoladę w 250g, ale zawsze można zagęścić żelatyną.

    Odpowiedz
  3. trochę nie rozumiem, ma Pani 100g gorzkiej czekolady i 100g białej i te dwie chce Pani rzopuścić w 250g śmietanki? i dodać do tego jeszcze ubitą śmietanę 500ml, czy tak?
    jeśli tak to ja bym nie dodawała już ubitej śmietany do rozpuszczonych czekolad, tylko tą ubitą śmietanę bym potraktowała jako drugą warstwę,
    śmietankę proszę ubić z cukrem waniliowym,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. mam pytanie dotyczace masy: czy jeśli mam tylko po 100g czekolady gorzkiej i białej (juz rozpuszczonej w śmietance) to mogłabym zrobić mała zmianke? mam 500ml śmietanki kremówki i myślałam żeby ubić ją i dodać tą czekolade. Boje się, że masy będzie za mało a zależy mi na zrobienou wrażenia dzisiejszego wieczoru:P prosze o szybką odpowiedz

    Odpowiedz
  5. To ciasto zdecydowanie nalezy do moich ulubionych! Powalilas na lopatki moja diete!! ;))) I zdjecia jak zawsze boskie! Pozdrawiam cieplo :) xxx

    Odpowiedz

Dodaj komentarz