Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach

Dzisiaj ciasto bez pieczenia. Pyszne, kremowe z dodatkiem nutelli, przełożone herbatnikami nasączonymi kawą cappuccino z likierem. Do jego przygotowania użyłam kawy cappuccino w proszku o smaku orzechowym. Domownikom deser bardzo smakował :) i zresztą mnie też. Ciasto dosyć szybkie w przygotowaniu, tylko trzeba poczekać, aż kawa ostygnie. Jeśli ostatnia warstwa kremu stężeje zanim nałożymy ją do blaszki, proszę ją krótko podgrzać w mikrofalówce i rozmieszać (lub można też podgrzać na kuchence). Bardzo polecam…

Ciasto cappuccino z nutellą

Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach
Składniki:
Krem:
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody w temperaturze pokojowej
300g nutelli
600g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g
1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g), użyłam o smaku orzechowym
100ml gorącej wody
Do nasączenia:
1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g), użyłam o smaku orzechowym
80-100ml gorącej wody
4 łyżki likieru migdałowego lub kawowego (użyłam Kahlua)
Dodatkowo:
około 400-450g herbatników
kawa cappuccino w proszku do posypania ciasta

Do nasączenia:
1. Saszetkę kawy cappuccino zalać 80-100ml gorącej wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jak przestygnie, dodać likier i wymieszać.

Krem:
2. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała.

3. Saszetkę kawy cappuccino zalać 100ml gorącej wody, wymieszać. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści.

4. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników i skropić je kawą z likierem.

5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Cały czas mieszając, wlać ciepłą kawę z żelatyną.

6. Śmietankę wymieszaną z żelatyną podzielić na dwie części. Do jednej dodać nutellę i wymieszać mikserem.

7. Na herbatniki w blaszce wyłożyć połowę kremu z nutellą. Przykryć go warstwą herbatników. Następnie herbatniki skropić kawą z likierem i wyłożyć połowę jasnej śmietanki. Przykryć ją warstwą herbatników, skropić kawowym ponczem i na wierzch wyłożyć pozostały krem z nutellą. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników, skropić kawowym ponczem i wyłożyć pozostałą jasną śmietankę.

8. Ostatnią warstwę wyrównać i ciasto posypać kawą cappuccino w proszku. Blaszkę wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego! :)

Ciasto cappuccino z nutellą

Podobne przepisy

Pyszne ciasto PSZCZÓŁKA bez pieczenia

Świąteczne Kruche Ciastka z Orzechami i Kremem

Ciasto Francuskie z Czekoladą – Serduszko

Tort Ferrero Rocher z Nutellą Bez Pieczenia

Ciasto KINDER BUENO bez pieczenia

Proste Chrupiące Ciasto z Nutellą i Musem Brzoskwiniowym

21 komentarzy do “Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach”

  1. Niektórzy piszą, że ciasto było za słodkie, czy gdybym kawę cappuccino zastąpiła zwykłą kawą rozpuszczalną w proszku, nie wyszłoby zbyt wytrawne? Jak Pani myśli? :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. wszystko jest w porządku, w punkcie 3. rozpuszczam żelatynę w kawie, którą później dodaje do śmietany w punkcie 5., pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Co z tym kremem? Chyba coś się przestawiło. w pkt.3 pisze, żeby ubitą śmietankę wymieszać z kawą z żelatyną.
    Czy nie powinno być połowę ubitej śmietanki wymieszać z kawą, a drugą połowę z kremem?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz