Dzisiaj ciasto bez pieczenia. Pyszne, kremowe z dodatkiem nutelli, przełożone herbatnikami nasączonymi kawą cappuccino z likierem. Do jego przygotowania użyłam kawy cappuccino w proszku o smaku orzechowym. Domownikom deser bardzo smakował :) i zresztą mnie też. Ciasto dosyć szybkie w przygotowaniu, tylko trzeba poczekać, aż kawa ostygnie. Jeśli ostatnia warstwa kremu stężeje zanim nałożymy ją do blaszki, proszę ją krótko podgrzać w mikrofalówce i rozmieszać (lub można też podgrzać na kuchence). Bardzo polecam…
Ciasto cappuccino z nutellą na herbatnikach
Składniki:
Krem:
5 łyżeczek żelatyny
1/3 szklanki wody w temperaturze pokojowej
300g nutelli
600g śmietanki kremówki 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g
1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g), użyłam o smaku orzechowym
100ml gorącej wody
Do nasączenia:
1 torebka kawy cappuccino w proszku (saszetka 10g), użyłam o smaku orzechowym
80-100ml gorącej wody
4 łyżki likieru migdałowego lub kawowego (użyłam Kahlua)
Dodatkowo:
około 400-450g herbatników
kawa cappuccino w proszku do posypania ciasta
Do nasączenia:
1. Saszetkę kawy cappuccino zalać 80-100ml gorącej wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jak przestygnie, dodać likier i wymieszać.
Krem:
2. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała.
3. Saszetkę kawy cappuccino zalać 100ml gorącej wody, wymieszać. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać, aż żelatyna się rozpuści.
4. Blaszkę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno) lub blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę herbatników i skropić je kawą z likierem.
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Cały czas mieszając, wlać ciepłą kawę z żelatyną.
6. Śmietankę wymieszaną z żelatyną podzielić na dwie części. Do jednej dodać nutellę i wymieszać mikserem.
7. Na herbatniki w blaszce wyłożyć połowę kremu z nutellą. Przykryć go warstwą herbatników. Następnie herbatniki skropić kawą z likierem i wyłożyć połowę jasnej śmietanki. Przykryć ją warstwą herbatników, skropić kawowym ponczem i na wierzch wyłożyć pozostały krem z nutellą. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników, skropić kawowym ponczem i wyłożyć pozostałą jasną śmietankę.
8. Ostatnią warstwę wyrównać i ciasto posypać kawą cappuccino w proszku. Blaszkę wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego! :)
a wyszłoby z biszkoptami zamiast herbatników?
myślę, że tak, tylko proszę nasączyć biszkopty, pozdrawiam
Mozna zrobic bez alkoholu??
tak można, pozdrawiam
A robiła pani ciasto na większą blachę?
tak robiłam je kiedyś 25x25cm jakoś podwajałam składniki, pozdrawiam
Czy masa po dodaniu żelatyny robi się rzadka?
jeśli zrobiła się rzadka to stężeje w lodówce, pozdrawiam
Mnie akurat sie zwazyla ale po dodaniu nutelli jakos zawiazalo grudki. Ciekawe tylko czy zastygnie..
Niektórzy piszą, że ciasto było za słodkie, czy gdybym kawę cappuccino zastąpiła zwykłą kawą rozpuszczalną w proszku, nie wyszłoby zbyt wytrawne? Jak Pani myśli? :) Pozdrawiam
myślę, że będzie za mało słodkie, proszę może pominąć cukier puder w kremie, pozdrawiam
Czy można zastąpić czymś innym ten likier
proszę go pominąć lub dodać o 4 łyżki więcej wody, pozdrawiam
Czy jest przepis na większą blaszkę?
Byłabym bardzo wdzięczna
tego przepisu nie mam na większą blaszkę, ale można zwiększyć ilość składników, pozdrawiam
Przepraszam, chodziło mi o pkt 5
wszystko jest w porządku, w punkcie 3. rozpuszczam żelatynę w kawie, którą później dodaje do śmietany w punkcie 5., pozdrawiam
Co z tym kremem? Chyba coś się przestawiło. w pkt.3 pisze, żeby ubitą śmietankę wymieszać z kawą z żelatyną.
Czy nie powinno być połowę ubitej śmietanki wymieszać z kawą, a drugą połowę z kremem?
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło pyszne, ładnie się kroi tylko trochę za słodkie.
Dziękuję za przepis i pozdrawiam ;)
Pyszne! :)