Ciasteczka z melasą i cynamonem

Pyszne, aromatyczne ciastka z melasą i cynamonem. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. W ich przygotowaniu pomagała mi urocza młoda osóbka – Lila (patrz FILM). Nie wiem jakbym sobie bez niej poradziła :). Ciastka w smaku przypominają trochę angielskie pierniczki. Zimą upiekę je z większą ilością przypraw korzennych. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





Ciasteczka z melasą
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
120g miękkiego masła
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru (można dodać trochę mniej, ciastka są dość słodkie)
2/3 szklanki melasy (użyłam melasy z trzciny cukrowej)
1 jajko
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej + około 1/4 szklanki (użyłam tortowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Dodatkowo:
trochę jasnego brązowego cukru do obtoczenia ciasteczek

ciasteczka z melasą

1. Masło utrzeć z cukrem, ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty.

2. Dodać jajko i wymieszać krótko mikserem (patrz FILM), jeśli masa się zwarzy, proszę się nie przejmować. Następnie dodać melasę i wymieszać do połączenia składników.

3. Do mąki 2 i 3/4 szklanki dodać sodę, sól i cynamon, wymieszać.

4. Przygotowaną mąkę dodać do masy z melasę i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Odstawić mikser i ciasto zagnieść rękoma. Jeśli będzie zbyt klejące, dodać jeszcze mąki około 1/4 szklanki.
Ciasto wstawić do lodówki na koło 30 minut.

5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, obtaczać w cukrze i układać je na blaszce do pieczenia, lekko spłaszczać (patrz film). Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia lub matą silikonową do pieczenia.

6. Ciasteczka piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 minut.

Udanych wypieków:)

ciasteczka z melasą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

1 komentarz do wpisu “Ciasteczka z melasą i cynamonem”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.