Ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu

Dzisiaj zapraszam na ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu. Kolejne do kategorii „Zdrowa Środa”. Lekko kwaskowate, kokosowe, gęste i wilgotne. Jeśli owoce są kwaśne i możemy pozwolić sobie na cukier, radzę owoce przed pieczeniem posypać trochę brązowym cukrem (nierafinowanym). Młoda osóbka na zdjęciach, przeurocza modelka, to moja bratanica Lila :), ciasto jej smakowało, pomagała mi również ostatnio przy ciasteczka z melasą (patrz film).

Ciasto wegańskie z jagodami porzeczką, bez cukru, bez glutenu

Ciasto wegańskie z jagodami porzeczką, bez cukru, bez glutenu


Ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu

Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżeczka cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki ksylitolu
3-4 łyżki syropu z daktyli lub agawy
1 puszka mleczka kokosowego 400ml
1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego
1/3 szklanki mleka sojowego
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 łyżeczka octu winnego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Wierzch:
1 i 1/3 szklanki owoców jagodowych (użyłam jagód i porzeczek)

Ciasto wegańskie z jagodami porzeczką, bez cukru, bez glutenu

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę gryczaną, cynamon, sodę, sól i ksylitol.

2. W drugiej misce wymieszać razem pozostałe mokre składniki (bez owoców).

3. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką (powstanie gęste ciasto).

4. Ciasto przełożyć do blaszki 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i na wierzchu poukładać owoce (jeśli owoce są kwaśne, radzę je troszkę posypać brązowym cukrem, najlepiej kokosowym). Ciasto piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

5. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Ciasto wegańskie z jagodami porzeczką, bez cukru, bez glutenu

5 thoughts on “Ciasto wegańskie z jagodami i porzeczką, bez cukru, bez glutenu

  1. Mistrzostwo świata! :) Pominęłam ocet winny bo niestety nie miałam. Ale ciasto i tak wyszło cudowne, wilgotne i… Bez cukru! :) Super, dziękuję i czekam na więcej :)

Dodaj komentarz

.