Ciasto Bez Pieczenia “Koktajl Truskawkowy”

Ciasto Bez Pieczenia “Koktajl Truskawkowy” – Kolejne, pyszne, letnie ciasto w Małej Cukierence. Bardzo smaczne, nie za słodkie, owocowe. Wspaniałe ciasto bez pieczenia, które przygotowałam przy współpracy z marką dr Gerard. Do jego przygotowania użyłam różowych wafelków o smaku “Koktajl Truskawkowy”. Ciasto jest lekkie i wygląda wspaniale, bardzo polecam…

Ciasto Bez Pieczenia “Koktajl Truskawkowy”

Ciasto Bez Pieczenia “Koktajl Truskawkowy”
Składniki:
Spód:
250g wafelków Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy”
50g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
Krem:
1 galaretka truskawkowa + 200ml gorącej wody
450g gotowego sera na sernik
300g schłodzonej śmietanki kremówki 36%
250g umytych, obranych truskawek
3 łyżki cukru pudru
70g pokrojonych w kostkę wafelków Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy”
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany
Wierzch:
300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany (niekoniecznie, ale jeśli ciasto będzie stało w upalny dzień, radzę użyć)
wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” do ozdoby
parę truskawek do ozdoby

Spód:
1. Wafelki Pryncypałki o smaku “Koktajl Truskawkowy” przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać miękkie masło i dokładnie wymieszać (można rękoma, powstanie wilgotna masa).
Masą wafelkową wyłożyć tortownicę o średnicy 21cm wyłożoną papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać.

Krem:
2. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3. Truskawki zmiksować na mus.

4. Gdy galaretka będzie już ostygnięta, ale jeszcze nie będzie tężeć, ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Do ubitej śmietanki, cały czas mieszając mikserem, wlewać galaretkę. Następnie dodać ser i wymieszać mikserem. Połowę kremu wyłożyć na przygotowany spód z wafelków, wyrównać. Na wierzchu poukładać pokrojone wafelki i blaszkę wstawić na około 5 minut do zamrażalnika.

5. Do pozostałego kremu dodać zmiksowane truskawki, wymieszać. Dodać fix i wymieszać. Krem wyłożyć na ciasto wyjęte z zamrażalnika, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Wierzch:
6. Schłodzone ciasto wyjąć ostrożnie z tortownicy (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Ubić śmietankę z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką tylką lub do szprycy i na wierzchu powyciskać duże, ozdobne rozetki. Każdą rozetkę udekorować truskawką oraz różowym wafelkiem.

Smacznego! :)

Ciasto Bez Pieczenia “Koktajl Truskawkowy”

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

3 komentarze do wpisu „Ciasto Bez Pieczenia “Koktajl Truskawkowy””

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.