Torcik Malinowy Ombre Bez Pieczenia

Torcik Malinowy Ombre Bez Pieczenia – Zapraszam na wspaniałe, pyszne ciasto z dużą ilością malin. Nie za słodkie, delikatne, na kokosowym spodzie, bez pieczenia. Wygląda fantastycznie :), spokojnie taki torcik można przygotować na urodziny. Jest wspaniały na lato. W zeszły tygodniu robiłam go już 3 razy, znika błyskawicznie. Nie jest trudny w przygotowaniu, tylko radzę dobrze przeczytać przepis i obejrzeć film. Bardzo polecam… (przepis moja inwencja twórcza :))

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Torcik Malinowy Ombre Bez Pieczenia

Torcik Malinowy Ombre Bez Pieczenia
Składniki:
Spód:
180g wafelków kokosowych w polewie z białej czekolady
2 łyżki wiórków kokosowych
40g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
Krem:
450g gotowego sera na sernik
300g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 przezroczysta galaretka + 200ml gorącej wody
2 łyżeczki żelatyny
250g malin + dwie garście malin
1 łyżka cukru kryształu
Wierzch:
około 100ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie)
2 łyżeczki cukru pudru
około 300g malin do ozdoby

Torcik Malinowy Ombre Bez Pieczenia

Spód:
1. Do blendera przełożyć wafelki, dodać wiórki kokosowe i zmiksować. Dodać miękkie masło, wymieszać, powstanie dosyć wilgotna masa.
Masę wafelkową przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Brzeg tortownicy wyłożyłam jeszcze folią rantową, patrz FILM (do kupienia w sklepach internetowych).

Krem:
2. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody (tak żeby żelatynę troszkę przykryła), odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.

3. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Gdy galaretka przestygnie przez około 10 minut, wtedy radzę przygotować sok owocowy (ważne, aby galaretka i sok ostygły w tym samym czasie). Do rondelka przełożyć 250g malin, dodać cukier i podgrzewać mieszając, aż owoce puszczą sok i zaczną się gotować. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sito (patrz FILM).

5. Do gorącego soku z malin dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści, odstawić do ostygnięcia.

6. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Ser przełożyć do miski i przez chwilę ucierać mikserem, aż zrobi się kremowy. Następnie do sera, cały czas mieszając mikserem, wlewać ostygniętą galaretkę, dokładnie wymieszać. Dodać ubitą śmietankę, wymieszać mikserem.

7. Gotowy krem podzielić na 4 równe części. Do jednej dodać 2 łyżki soku z malin, wymieszać. Do drugiej dodać 4 łyżki soku, a do trzeciej pozostały sok, dokładnie wymieszać (patrz FILM).

8. Najciemniejszy, różowy krem wylać na przygotowany spód w blaszce, wyrównać i wstawić do zamrażalnika na około 15 minut. Pozostałe kremy, od czasu do czasu, mieszamy, aby nie stężały.

9. Na stężały krem w tortownicy wylać drugi różowy krem (ten z 4 łyżkami soku), wyrównać i znów wstawić do zamrażalnika na około 5-10 minut, ta warstwa stężeje dużo szybciej. Następnie na stężały krem wylać trzeci różowy krem (ten najjaśniejszy) i znów wstawić na chwilę do zamrażalnika.
Do ostatniego, białego kremu dodać dwie garście malin, wymieszać i wylać na ciasto w tortownicy, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Wierzch:
10. Dobrze schłodzone ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i ułożyć na paterze (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki jeśli nie użyliśmy folii rantowej) . Śmietankę ubić z cukrem pudrem i fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego (lub można użyć łyżeczki) i wycisnąć ją przy brzegu ciasta (patrz FILM). Na śmietance ułożyć maliny i Torcik Malinowy Ombre Bez Pieczenia od razu podawać.

Smacznego! :)

Torcik Malinowy Ombre Bez Pieczenia

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

16 komentarzy do wpisu „Torcik Malinowy Ombre Bez Pieczenia

  1. Pani Natalio, chciałabym pominąć galaretkę krystaliczną. Jakoś nie przekonał mnie jej smak. Ile więcej dodac żelatyny? Czy moze w ogole nie ma takiej potrzeby i te 2 lyzeczki wystarcza? Dziękuję z góry za pomoc :)
    pozdrawiam.kasia

    • nie wystarczą, trzeba dać więcej, myślę, że do sera ze 4 łyżeczki powinny wystarczyć, pozdrawiam serdecznie

  2. Witam, mam pytania:
    1. W kremie 300g śmietanki czy 300ml śmietanki?
    2. Nie używam żelatyny tylko agaru ile go wtedy dodać?
    3. Napisała pani aby na wierzch dodać „łyżeczkę fixu do śmietany (niekoniecznie)” co znaczy niekoniecznie muszą zna go kompletnie pominąć będzie taka sama konsystencja?
    Z góry dziękuję za odpowiedzi

  3. 1. 300g śmietanki
    2. nie wiem
    3. w gorący dzień śmietana może popłynąć bez usztywnienia jej czymś,

    pozdrawiam serdecznie

  4. Pani Natalio, w pierwszej części filmiku widac, ze miesza Pani malinowe puree w 3 miseczkach, ale dalej wykład na spod tylko 2 malinowe warstwy i ta 3 białą z całymi malinami. A gdzie podziała sie 3 warstwa z malinowym puree? :-) Chyba, ze mi cos umknęlo; -) pozdrawiam.

  5. Właśnie robię ten torcik dla chłopaka na urodziny, jako niespodziankę, mam nadzieję że będzie pyszniutki jak każdy pani przepis :-) Pozdrawiam

  6. Dzień dobry, jaki inny ser mogłaby Pani mi polecić do sernika na zimno, gdyż w moim mieście nie spotkałam tego na którym Pani piecze „Mój ulubiony” z Wielunia.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

.