Ciasto bananowe z czekoladą i malinami – Bardzo smakowite ciasto z bananami. Fantastycznie pachnie owocami i czekoladą, uwielbiam zapach bananowych ciast. Dodanie malin przełamuje smak bananów i sprawia, że ciasto jest interesujące i wyjątkowe w smaku. Piekłam je już cztery razy:). Uważam, że jest szybkie i proste, tylko nie pieczmy ciasta w keksówce, ale w szerszej blaszce. Pamiętajmy, aby użyć dojrzałych bananów, ciasto będzie smaczniejsze. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony recipeboy).
Ciasto bananowe z czekoladą i malinami
Składniki:
(pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej)
2 szklanki mąki + 1 łyżka
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
100g miękkiego masła
2 jajka
2 dojrzałe banany
1/3 szklanki jogurtu
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
2/3 szklanki malin
Dodatkowo:
kilka malin na wierzch ciasta
1-2 łyżki poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych
1. Wymieszać razem 2 szklanki mąki, sodę, proszek do pieczenia i sól.
2. Banany obrać i w miseczce dobrze rozgnieść widelcem.
2. Masło ucierać z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty.
3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.
4. Do masy dodać rozgniecione banany, aromat, jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach (tak około 10 sekund). Wsypać mąkę i wymieszać, ale bardzo krótko.
5. Maliny oprószyć 1 łyżką mąki.
6. Na końcu dodać czekoladę, maliny i delikatnie wymieszać łyżką.
7. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 30x 16 cm (może być większa blaszka, odradzam keksówkę, ciasto jest dosyć ciężkie i może nie wyrosnąć) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać, posypać kilkoma malinami i czekoladą.
8. Ciasto piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-70 minut (ja piekłam przez 70 minut na najniższym poziomie piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
mam nadzieję, że smakowało,
pozdrawiam
Ciasto właśnie jest w piekarniku, mam nadzieję, że wyjdzie tak pysznie jak wygląda :)
Pozdrawiam!
wydaje mi się, że w tym przypadku nie, ale można spróbować ja bym dodałam 1/2 szklanki
pozdrawiam
wyglada fantastycznie. stracilam glowe dla twojego bloga. mam pytanie. czy moge zastapic maslo olejem? jesli tak, to ile dodac oleju? pozdrawiam goraco.
witam,
oczywiście, że możesz zamieścić,
smacznego,
pozdrawiam serdecznie
Piekłam dziś – niebiańskie to ciasto.
Troszkę zmieniłam co nieco ale drobiazgi.
Czy pozwolisz że zamieszczę u siebie Twój przepis?
Tyle piekłam Twoich ciast a jeszcze na blogu nic..
Moje czekoladowe kropeczki też z Lidla;)
Pozdrawiam
zufikowo.blogspot.com
Ja je kupiłam jakiś czas temu w Lidlu,
mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Ja mam pytanie do autorki, gdzie można kupić i jak się nazywa posypka (granulki czekoladowe). Ja kupiłam gorzką czekoladę i najzwyczajniej starłam na grubych oczkach, bo nie mogłam takich kuleczek zastać :D
Placek zrobiony, stygnie – mam nadzieję, że mojej rodzicielce, chłopakowi również przypadnie do gustu. Jesień za moimi oknami więc tym bardziej cieszę się, że mogłam skorzystać póki jeszcze są malinki z takiego przepisu :)
Dodam, że sam placek w sobie dzięki aromatowi waniliowemu, malin i bananów (co prawda już mniej) sprawia, że aż się miło robi w ponurym dniu.
Pozdrawiam!!
Cudownie wygląda, tak kolorowa dzięki malinom. Nie lubię bananów, ale skusze się na to ciasto :D Muszę za raz go przepisać do zeszytu ;-)
Te kolory są po prostu obłędne. Koniecznie muszę spróbować zrobić ten przepis.
super wygląda i zapewne wyśmienicie smakuje :)
wygląda tak smakowicie, że chyba się skuszę na kawałaeczek :)
Ale boskość :)
Śliczne ciasto i wspaniałe połączenie smaków! Pozdrawiam:)
Wygląda smakowicie! A maliny i gorzka czekolada w połączeniu na pewno smakuję obłędnie.