Ciasto bananowe z czekoladą i malinami

Ciasto bananowe z czekoladą i malinami – Bardzo smakowite ciasto z bananami. Fantastycznie pachnie owocami i czekoladą, uwielbiam zapach bananowych ciast. Dodanie malin przełamuje smak bananów i sprawia, że ciasto jest interesujące i wyjątkowe w smaku. Piekłam je już cztery razy:). Uważam, że jest szybkie i proste, tylko nie pieczmy ciasta w keksówce, ale w szerszej blaszce. Pamiętajmy, aby użyć dojrzałych bananów, ciasto będzie smaczniejsze. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis ze strony recipeboy).

Ciasto bananowe z czekoladą i malinami

Ciasto bananowe z czekoladą i malinami
Składniki:
(pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej)
2 szklanki mąki + 1 łyżka
1 łyżeczka sody
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
100g miękkiego masła
2 jajka
2 dojrzałe banany
1/3 szklanki jogurtu
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
2/3 szklanki malin
Dodatkowo:
kilka malin na wierzch ciasta
1-2 łyżki poszatkowanej czekolady lub groszków czekoladowych

1. Wymieszać razem 2 szklanki mąki, sodę, proszek do pieczenia i sól.

2. Banany obrać i w miseczce dobrze rozgnieść widelcem.

2. Masło ucierać z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2 minuty.

3. Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać przez około 30 sekund, aż składniki się połączą.  

4. Do masy dodać rozgniecione banany, aromat, jogurt i bardzo krótko wymieszać mikserem na niskich obrotach  (tak około 10 sekund). Wsypać mąkę i wymieszać, ale bardzo krótko.

5. Maliny oprószyć 1 łyżką mąki.

6. Na końcu dodać czekoladę, maliny i delikatnie wymieszać łyżką.

7. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki o wymiarach 30x 16 cm (może być większa blaszka, odradzam keksówkę, ciasto jest dosyć ciężkie i może nie wyrosnąć) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać, posypać kilkoma malinami i czekoladą.

8. Ciasto piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60-70 minut (ja piekłam przez 70 minut na najniższym poziomie piekarnika). Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Ciasto bananowe z czekoladą i malinami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędny torcik bezowy z mango i letnimi owocami

Świąteczne ciasto z musem czekoladowym malinami i bezą

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Ciasto malinowe cappuccino

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

31 komentarzy do “Ciasto bananowe z czekoladą i malinami”

  1. wyglada fantastycznie. stracilam glowe dla twojego bloga. mam pytanie. czy moge zastapic maslo olejem? jesli tak, to ile dodac oleju? pozdrawiam goraco.

    Odpowiedz
  2. Piekłam dziś – niebiańskie to ciasto.
    Troszkę zmieniłam co nieco ale drobiazgi.
    Czy pozwolisz że zamieszczę u siebie Twój przepis?
    Tyle piekłam Twoich ciast a jeszcze na blogu nic..
    Moje czekoladowe kropeczki też z Lidla;)
    Pozdrawiam
    zufikowo.blogspot.com

    Odpowiedz
  3. Ja mam pytanie do autorki, gdzie można kupić i jak się nazywa posypka (granulki czekoladowe). Ja kupiłam gorzką czekoladę i najzwyczajniej starłam na grubych oczkach, bo nie mogłam takich kuleczek zastać :D
    Placek zrobiony, stygnie – mam nadzieję, że mojej rodzicielce, chłopakowi również przypadnie do gustu. Jesień za moimi oknami więc tym bardziej cieszę się, że mogłam skorzystać póki jeszcze są malinki z takiego przepisu :)

    Dodam, że sam placek w sobie dzięki aromatowi waniliowemu, malin i bananów (co prawda już mniej) sprawia, że aż się miło robi w ponurym dniu.

    Pozdrawiam!!

    Odpowiedz
  4. Cudownie wygląda, tak kolorowa dzięki malinom. Nie lubię bananów, ale skusze się na to ciasto :D Muszę za raz go przepisać do zeszytu ;-)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz